R. Vanagaitės siūlymai Vilniaus tarybai - žingsnis eutanazijos įteisinimo link?

Trečiadienį Vilniaus miesto taryba svarstė tarybos narės Rūtos Vanagaitės pasiūlymą kreiptis į Seimą, kad būtų leista įtvirtinti išankstinės valios pareiškimą. Tai būtų dalis siūlomo slaugos reformos paketo.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 6, 2013, 2:33 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:18 PM

„Sulaukęs pilnametystės žmogus galėtų pasirašyti pareiškimą, kad susirgęs nepagydoma liga ar ištikus komai jis pageidauja, kad nebūtų dirbtinai palaikoma biologinė gyvybė. Juk dabar para reanimacijos palatoje valstybei kainuoja 7 tūkst. Lt“, - paaiškino Vilniaus miesto tarybos Slaugos komisijos pirmininkė R. Vanagaitė.

Tokį pareiškimą, anot Vilniaus miesto tarybos narės, yra pasirašęs ir JAV prezidentas Barackas Obama, apskritai jis neretai praktikuojamas Vakaruose.

„Aš irgi norėjau pareikšti valią, kad ištikta komos nebūčiau ilgą laiką prijungta prie žarnelių, man leistų numirti. Bet Lietuvoje nėra įstatyminės bazės, todėl reikia kreiptis į Seimą“, - aiškino R. Vanagaitė.

Raštu patvirtinti išankstinę valią leisti numirti nevarginant artimųjų ir nesikankinant pačiam, sakė esąs pasiryžęs ir meras Artūras Zuokas.

Tačiau dauguma sostinės tarybos narių tokio kreipimosi nepalaikė. Vienas argumentų – laisvo apsisprendimo vegetuoti ar mirti įteisinimas veda prie eutanazijos įteisinimo.

Dauguma balsų siūlymas atmestas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.