„Meridiano” globėjai kratosi jiems svaidomų įtarimų

Klaipėdos miesto simbolio “Meridiano” paramos fondo vairą į savo rankas perėmę verslininkai kai kurių politikų pakrikštyti šventais žmonėmis. Tačiau pasigirdo ir kitokių nuomonių – esą laivą globoti apsiimta tik siekiant pasipelnyti.

Legendinis burlaivis "Meridianas" šiuo metu atstatomas Klaipėdos laivų remonto doke.<br>G. Gudavičius
Legendinis burlaivis "Meridianas" šiuo metu atstatomas Klaipėdos laivų remonto doke.<br>G. Gudavičius
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 8, 2013, 10:33 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 7:47 AM

Fondo valdytojai Klaipėdos miesto savivaldybei pasiūlė tapti fondo dalininke ir taip prisidėti išsaugant legendinį burlaivį. Tuo pačiu norima užtikrinti laivo atstatymo proceso skaidrumą. Kiekvienas, besidomintis barkentinos istorija, galėtų gauti visą dominančią informaciją.

Priešingai nei ankstesni laivo šeimininkai, naujieji žada viešinti kiekvieną žingsnį ir sprendimą. Jie siekia išsklaidyti bet kokias abejones ir įtarimus dėl savo veiklos.

„Burlaivio atstatymas nėra verslas. Fondo darbuotojai negauna atlyginimų, visos mudviejų su Aidu Kaveckiu investuotos lėšos yra mūsų asmeninės. Nesame tokie optimistai, kad tikėtume, jog jos kada nors atsipirks. Tačiau tai nėra svarbiausia, mus rūpi, kad laivas atgimtų ir būtų išsaugotas ateities kartoms, kad juo galėtų džiaugtis visi“, - patikino fondo valdybos pirmininkas Aloyzas Kuzmarskis.

Verslininkas džiaugėsi, kad atsirado daugiau bendraminčių, pasiryžusių padėti suremontuoti legendinį laivą. Iš pradžių tikėtasi, kad darbams prireiks iki milijono litų, tačiau atvėrus bebaigiančio sutrūnyti laivo vidų paaiškėjo, kad atstatyti jo išorę ir naujai įrengti vidų atsieis mažiausiai triskart brangiau. Statybos darbais ir medžiagomis talkinti sutiko kai kurios miesto statybos įmonės.

Betoną laisvui sutvirtinti tieks bendrovė „Perdanga“, o darbus atliks statybos bendrovė „Klaipėdos monolitas“, kurios pagrindinis akcininkas – buvęs Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius.

Naujieji „Meridiano“ savininkai sustabdė savo pirmtakų pradėtą paramos akciją ir klaipėdiečių aukų nusprendė neprašyti. Verslininkai kreipėsi į miesto gyventojus prašydami pasidalinti su „Meridianu“ susijusiomis istorijomis, prisiminimais, padovanoti išsaugotus laivo navigacinius prietaisus, jūrlapius, buvusias interjero detales, kurios padės atkurti autentišką laivo vidų.

Į prašymą atsiliepė ir prieš pusę amžiaus burlaivyje dirbę, juo plaukioję jūrininkai. Jie padovanojo unikalių nuotraukų, negatyvų iš to meto, kai „Meridianas“ raižė pasaulio vandenis.

Visas istorijas laivo savininkai saugo, ateityje jos kartu su gražiausiomis nuotraukomis ir liudijimais suguls į barkentinos istorijai skirtą knygą-albumą.

Šiuo metu kuriama ir nauja „Meridiano“ paramos fondo interneto svetainė, kurioje žadama sudėti visą informaciją apie fondo veiklą, laivo atstatymo darbus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.