Svajonę patekti į Seimą sudaužė aplaidumas

Tik praėjus beveik penkiems mėnesiams po rinkimų paaiškėjo, kad Seimo nariu turėjo tapti ir alytiškis „darbiečių” atstovas 41 metų Aurimas Truncė.

Daugiau nuotraukų (1)

Genovaitė Rafanavičienė („Lietuvos rytas")

Mar 8, 2013, 8:32 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 9:13 AM

Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktoriaus A. Truncės svajonė tapti Seimo nariu neišsipildė tik todėl, kad Alytaus rinkimų apygardos Jotvingių apylinkės komisijos nariai nesugebėjo pastebėti ir suskaičiuoti visų 30 rinkėjų jam atiduotų pirmumo balsų.

Tai paskelbė Alytaus apylinkės prokuratūra, pati perskaičiavusi balsus ir baigusi ikiteisminį tyrimą.

Bet prokurorai šioje klaidoje neįžvelgė jokios tyčios ir nutarė į teismą nesikreipti.

Buvusi Jotvingių rinkimų apylinkės komisijos pirmininkė „tvarkiečių” atstovė Donvina Česnulevičienė ir kiti rinkimų prievaizdai negalėjo paaiškinti, kodėl taip suklydo, teisinosi nuovargiu.

Tų 30 balsų A. Truncei pritrūko, kad daugiamandatėje apygardoje pagal Darbo partijos sąrašą pasivytų Seimo nare tapusią vilnietę Larisą Dmitrijevą. Mandatas būtų atitekęs 41 metų A. Truncei, nes kandidatų sąraše jis buvo aukščiau.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas tvirtino, kad po tiek laiko neįmanoma atitaisyti tokios klaidos ir atkurti tiesos, nes seniai patvirtintas galutinis Seimo narių sąrašas.

A. Truncė į prokuratūrą ir VRK kreipėsi dar pernai lapkričio viduryje.

„Nors paskelbus rinkimų rezultatus iš karto pastebėjau, kad Alytuje vienintelėje Jotvingių apylinkėje negavau nė vieno pirmumo balso, į tai nekreipiau dėmesio. Bet po kelių savaičių pažįstami, balsavę šioje apylinkėje, vienas po kito ėmė tvirtinti, kad už mane atidavė pirmumo balsus. Suskaičiavau, kad jų praradau apie 30. Tik paragintas savo rinkėjų pradėjau ieškoti tiesos”, – pasakojo „darbietis”.

Alytiškis dar negali atsakyti, ar kreipsis į teismą. Bet mano, jog vertėtų tai padaryti, kad teisingumas būtų atkurtas bent iš dalies.

„Į Seimą pavėlavau. Būtų negražu reikalauti iš jo išstumti partijos narę, kuriai mano vieta atiteko dėl svetimų klaidų.

Bet kol man nepriskaičiuota 30 balsų, tame sąraše mane 28 balsais lenkia dar vienas konkurentas. Jis pirmas patektų į Seimą, jei kas įvyktų.

Reikėtų atitaisyti bent šią klaidą, nes gyvenime ir Seime nuolat kas nors keičiasi”, – kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės administracijos direktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.