Seimo komisija Garliavos dramos vaizdo įrašo nepamatė (papildyta)

Trečiadienį daugiau kaip dvi valandas posėdžiavusi Seimo laikinoji komisija, turinti nuspręsti, ar siūlyti parlamentui naikinti Neringos Venckienės teisinę neliečiamybę, trečiadienį klausėsi prokurorų kaltinimų „Drąsos kelio“ vadovei ir uždavinėjo klausimus.  Posėdis vyko už uždarų durų, nes jo metu buvo pateikta ikiteisminio tyrimo medžiaga.

N. Venckienė į komisijos posėdžius neatvyksta.<br>T. Bauras
N. Venckienė į komisijos posėdžius neatvyksta.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Mar 13, 2013, 4:12 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 2:14 AM

Tačiau įrašas, kuriame matyti 2012 m. gegužės 17 d. įvykiai, kai iš Kedžių namų Garliavoje buvo jėga paimta mergaitė ir perduota motinai Laimutei Stankūnaitei, nebuvo parodyta. Prokurorai motyvavo tuo, kad filmuotoje medžiagoje matyti mažametės L. Stankūnaitės ir D. Kedžio dukros veidas.   Į posėdį atvyko Generalinis prokuroras Darius Valys Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radiškauskas ir Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Nina Raugienė.

N. Raugienė teigė, jog Seimo komisijai buvo pateiktas 2010 m. lapkričio mėnesio vaizdo įrašas iš Panevėžio apylinkės teismo, kai N. Venckienė išplūdo ir įžeidinėjo teisėjus.

„Mergaitės paėmimo medžiagos negalime viešinti, nes būtų pažeistos vaiko teisės“, - tvirtino teisėja.

Po posėdžio komisijos narių nuomonės išsiskyrė. Komisijos narės, socialdemokratė A. M. Pavilionienė ir liberalė D. Kuodytė sakė patenkintos prokurorų paaiškinimais ir atsakymais į klausimus.

Kitokios nuomonės buvo „tvarkietis" P. Gražulis. „Aš esu kaip netikintis apaštalas Tomas iš Evangelijos. Kai jam pasirodė prisikėlęs Kristus, Tomas paprašė, kad jam parodytų nukryžiavimo žaizdas. Taip ir aš, kol nemačiau vaizdo įrašo, kur būtų matyti, kaip N. Venckienė spardosi ir kandžioja, tol netikiu", - aiškino Seimo narys.

Po posėdžio komisijos pirmininkas V. Saulis sakė, jog komisija išsamiai susipažino su prokurorų pateiktu detaliu 2012 m. gegužės 17-sios įvykių Garliavoje aprašymu. Į kitą savaitę vyksiantį posėdį bus kviečiama ir N. Venckienė.

Posėdžiai - uždari

Į posėdį atvyko generalinis prokuroras D. Valys, Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Žydrūnas Radiškauskas ir Šiaulių apygardos prokuratūros atstovė Nina Raugienė. N. Venckienė posėdyje nepasirodė.

Antradienį Seimas leido komisijai savo nuožiūra rengti viešus arba uždarus posėdžius.

Praėjusią savaitę rengti uždarus posėdžius prašė N. Venckienės atžvilgiu kritiškai nusiteikę komisijos nariai.

„Aš ne prieš viešumą, aš prieš idiotizmą“, - sakė Seimo narė Aušrinė Marija Pavilionienė, turėdama mintyje, kad pernai vasarą, kai iš N. Venckienės buvo atiminėjama teisėjos teisinė neliečiamybė, komisijos darbą trukdė į salę sugužėję „violetiniai“ su Drąsiaus Kedžio teta Audrone Skučiene priešakyje.

N. Venckienės šalininkai P. Gražulis ir Jonas Varkala reikalavo, kad posėdžiai būtų vieši ir siūlė kviesti dviguba žmogžudyste įtariamo Drąsiaus Kedžio šalininkus: Garliavos „patvorinių“ gretose stovėjusį signatarą Povilą Varanauską, Helsinkio grupės atstovus.

Pagaliau buvo sutarta, kad bus uždari tik tie posėdžiai, kuriuose bus skelbiama ikiteisminio tyrimo medžiaga.

N. Venckienei - kaltinimų lavina Siūlymą Seimui komisija turi pateikti iki kovo 25 dienos. Laikinoji komisija Seimo nario teisinės neliečiamybės statuso nekeičia, ji tik rekomenduoja Seimui - atimti neliečiamybę ar ne.

Per ikiteisminius tyrimus surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą, nevykdė Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę jos motinai L. Stankūnaitei; 2012 metų gegužės 17 d. trukdė antstolei vykdyti teismo sprendimą; piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis psichiškai gniuždydama vaiką; panaudodama fizinį smurtą pasipriešino policijos pareigūnui.

Prie anksčiau N. Venckienei pareikštų kaltinimų prisidėjo dar vienas – ji kaltinama 2012 metų gegužės 17-ąją, Drąsiaus Kedžio dukros paėmimo operacijos metu sumušusi mergaitės motiną Laimutę Stankūnaitę.

Konservatoriai į komisiją delegavo Kęstutį Masiulį, Antaną Matulą ir Liutaurą Kazlavicką, socialdemokratai - Vytautą Saulį, Albiną Mitrulevičių ir Aušrinę Mariją Pavilionienę „Drąsos kelias“ - Povilą Gylį, Darbo partija - Viliją Filipovičienę, Ričardą Sargūną ir Mečislovą Zasčiurinską.

Iš Liberalų sąjūdžio komisijoje dirbs Dalia Kuodytė, Lietuvos lenkų rinkimų akcija delegavo Vandą Kravčionok, partija „Tvarka ir teisingumas“ - Petrą Gražulį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.