Pasaulį sužavėjo menininkų sukurtas Klaipėdos įvaizdis

Už originalias idėjas ir Jūros šventės puošybą klaipėdiečių jau įvertintas dailininkas Anatolijus Klemencovas šįkart nustebino visą pasaulį. Kartu su dviem sūnumis jis ką tik sugrįžo iš prestižinio viso pasaulio menininkų ir dizainerių konkurso „A‘Desing Award and Competition“ Italijoje, kur pelnė sidabro medalį už specialiai Klaipėdos miesto 760-ajam jubiliejui sukurtą šventės įvaizdį.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Mar 14, 2013, 3:10 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:30 AM

Provokuoti nevengiantis menininkas šia istorine proga ryžosi drąsiam žingsniui – senamiesčio erdves padabino ryškiai raudona ir geltona spalvomis. Nors tai miesto vėliavos spalvos, daug kam toks kūrybinis sprendimas padvelkė sovietmečiu ir net sukėlė pasipiktinimą.

Tačiau ši meninė provokacija pasiteisino – A. Klemencovo ir jo sūnų sukurtas šventės logotipas, švytuoklės, vėjo gaudyklės ir kiti puošybos akcentai Milane vykusiame konkurse Grafinio dizaino ir reklamos kategorijoje iškovojo antrąją vietą. Klaipėdiečiai įsitikinę, jog tai didžiulis įvertinimas. Konkursui paraiškas iš viso pateikė 4,5 tūkst. dalyvių iš visų žemynų. Griežtą atranką perėjo kiek mažiau nei pusė darbų. Iš jų išrinkti geriausi. Kūriniai buvo vertinami už inovatyvumą, originalumą, patrauklumą, idėjos raišką, naudotas inžinerines technologijas, estetinį vaizdą.

Miestui - reklama

A. Klemencovas, dirbantis kartu su jo pėdomis sekančiais sūnumis Romanu ir Ilja, tikino, jog dar daugiau džiaugsmo teikia tai, jog Klaipėdos vardas dabar bus žinomas dar plačiau. Sidabrinį prizą laimėję klaipėdiečių darbai bus eksponuojami Išskirtinio dizaino muziejuje Milane, viešinami Europos Sąjungos šalyse.

„Nesutinku, kad Klaipėda yra provincija. Kaip pristatysime savo miestą šaliai ir pasauliui, priklauso tik nuo mūsų. Turime populiarinti Klaipėdą, būti laisvesni savo mintimis“, - sakė A. Klemencovas.

Jubiliejų praėjusią vasarą Klaipėda pasitiko su šūkiu „Būk sveikas, gerųjų vėjų mieste!“. Gavęs užduotį papuošti miestą, kasmet išradingomis idėjomis ir netikėtais meniniais akcentais stebinantis A. Klemencovas šįkart atsigręžė į miesto istoriją, jos simbolius.

Miestą išpuošė originaliai

Šventės logotipas - lyg vėjo išblaškytas, ritmiškai pasikartojantis užrašas Klaipėda, kaligrafiškai pieštas geltonomis raidėmis raudoname fone.

Atgimimo aikštę puošė pastatytos švytuoklės ir vėjagaudės vėliavos. Ant Biržos tilto buvo galima išvysti 8 metrų aukštyje plevėsuojančias puspenkto metro ilgio spalvingas vėjo gaudykles, kurios plazdėjo ir keitė formą sulig kiekvienu vėjo gūsiu.

Senamiesčio pradžioje ir Herkaus Manto bei Liepų gatvių sankryžoje iškilo skambantys kupolai.

Išskirtiniu šventės akcentu tapo Parodų rūmų kiemą papuošusi, paties autoriaus teigimu, fantasmagorinė pseudo freska – 18 metrų ilgio ir 3 metrų aukščio fotomontažas, kuriame – daug žinomų Klaipėdos miesto asmenybių – nuo dabartinio mero Vytauto Grubliausko, kitų politikų iki teatralų, jūrininkų, kadaise mieste gyvenusių amatininkų portretų. Šia idėja A. Klemencovas siekė provokuoti, o tuo pačiu su lengva šypsena pažvelgti ir simboliškai sujungti miesto praeitį ir dabartį.

Klaipėdietis A. Klemencovas miesto erdves Jūros šventei ir kitiems renginiams puošia jau 17 metų. Už savo kūrybinę veiklą menininkas yra pagerbtas Klaipėdos Kultūros magistro titulu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.