5 kg svėrusios mergaitės būklė pablogėjo

Nuo kovo pradžios 5 kg svėrusios septynmetės būklė pablogėjo. Apie tai pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministro patarėja Nora Ribokienė. „Tai susiję su sunkia jos liga. Mergaitė nustojo valgyti, tapo negatyvi, agresyvi. Jai kviestas psichologas, psichiatras, genetikas, dietologas. Dėmesys mergaitei maksimalus, tačiau jos būklė bloga“, – kalbėjo pareigūnė.

Mergaitės būklė vėl pablogėjo.
Mergaitės būklė vėl pablogėjo.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Mar 18, 2013, 5:34 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:46 PM

Ji pristatė išvadas dėl mergaitę prižiūrėjusių ir gydžiusių įstaigų veiksmų. Ventos globos namuose užfiksuoti sisteminiai dokumentacijos pildymo pažeidimai. Priekaištų ministerija turėjo ir Šiaulių ligoninei, kuri neorganizavo mergaitei būtinų gydytojų konsultacijų.

Mergaitė šiuo metu slaugoma Kauno klinikose, ją reikia priverstinai maitinti. Žiniasklaida apie Ventos globos namų auklėtinę paskelbė vasario pabaigoje, kai Kauno klinikų medikai viešai pasibaisėjo pas juos atvežta itin mažai sveriančia mažamete. Gydytojai teigė, esą negali būti tokios ligos, dėl kurios 7 metų vaikas tesvertų 5 kg. Įprastas mergaitės svoris iki pablogėjimo buvo 7 kilogramai.

Vėliau paaiškėjo, kad mažą mergaitės svorį lėmė specifinė, greičiausiai genetinė jos liga.

„Ji ne badu (buvo – red.) marinama. Gali būti, kad procedūros nebuvo atliekamos tokiu režimu, koks buvo paskirtas konsultantų. Esminės įtakos čia turi mergaitės pagrindinė liga“, – atsakydama į klausimą, ar mergaitė buvo kankinama ir marinama badu, tikino N. Ribokienė.

Jos teigimu, mergaitei nebuvo suteiktos reikalingos psichiatro, okulisto, kitų gydytojų konsultacijos. Ventos ambulatorija ne pilnai ištyrė pacientę. Dėl to labai sunku įvertinti mergaitės kūno ir svorio santykį, kaip jis keitėsi. „Gydytojas, siųsdamas mergaitė į Šiaulių ligoninę, nenurodė visų aplinkybių. Įrašų kokybės trūkumai akivaizdūs“, – aiškino N. Ribokienė.

Paklausta, kas prisiims atsakomybę už prastai užpildytus dokumentus ir nepilną mergaitės gydymą, ministro patarėja neįvardijo konkrečių asmenų. „Čia ne vieno žmogaus pažeidimas. Ne tik slaugos personalas ar gydytojas neatliko visų slaugos veiksmų, bet ir slaugos darbuotojai turėjo pildyti dokumentus“, – aiškino SAM atstovė.

Atlikta kontrolė ir Kauno klinikose. Čia pažeidimų nerasta.

Kitos trims įstaigoms – Ventos globos namams, Ventos ambulatorijai ir Šiaulių ligoninei – pažeidimus teks pašalinti iki balandžio 15 dienos.

Nepašalinus trūkumų gydymo įstaigos gali netekti licenzijų.

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad vaiko sveikata blogėti pradėjo vasario 4 dieną.

Vasario 5 dieną mergaitė buvo išvežta į Šiaulių ligoninę. Šiauliuose gydytoja nustatė, kas vyksta su mergaite, ją grąžino į globos namus, nurodė, kaip mergaitę maitinti.

Vasario 6 dieną buvo iškviesta greitoji, sveikata negerėjo, vakare mergaitė paguldyta į Šiaulių ligoninę. Iki vasario 12 dienos gydytojai slaugė mergaitę ligoninėje.

Vasario 12 dieną mergaitė grįžo į globos namus. Ji grįžo su tuo pačiu sutrikimu. Mergaitė po šio apsilankymo pas gydytojus ėmė valgyti šaukšteliu.

Vasario 15 dieną buvo vėl kreiptasi į medikus, mergaitei parašytas siuntimas gydymui ligoninėje. Globos namai aiškina, kad jie bendravo su medikais, bet paguldyti į ligoninę mergaitės nepavyko. Į Kauno klinikas ji buvo išvežta 18 dieną - tik po savaitgalio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.