Į Lietuvą neįleista baltarusė T. Novikova laimėjo bylą prieš Migracijos departamentą

Vilniaus apygardos administracinis

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2013, 6:38 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 6:34 PM

„Nebuvo pateikta jokių įrodymų apie tai, kad jos atvykimas keltų grėsmė saugumui ar viešajai tvarkai“, - BNS sakė teismo atstovė spaudai Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Teismas paskelbė, kad panaikina Migracijos departamento sprendimą dėl draudimo T. Novikovai atvykti į Lietuvą. Iš Migracijos departamento Baltarusijos pilietei priteista 3,2 tūkst. litų bylinėjimosi išlaidų.

Teismas savo sprendime pažymėjo, kad T. Novikovos dalyvavimo konferencijoje branduolinės energetikos klausimais ir net neigiamos nuomonės apie atominių elektrinių statybą pareiškimo negalima laikyti grėsme valstybės saugumui ar viešajai tvarkai. Baltarusijos pilietė šiuo metu turi galiojančią Šengeno vizą. Ji be kliūčių buvo įleista į Lietuvą, dalyvavo teismo posėdyje, todėl teismas pareiškė, kad jam nėra aišku, kaip tas pats asmuo tris mėnesius galėjo grėsti Lietuvos valstybės saugumui ar viešajai tvarkai.

Pati baltarusė po teismo sprendimo teigė, kad jis parodė Užsienio reikalų ministerijos pretenzijų nepagrįstumą.

„Buvusi valdžia norėjo manipuliuoti visuomenės nuomone, ji norėjo išvengti sąžiningos diskusijos, kad žmonės neišsakytų nuomonės“, - po teismo sprendimo paskelbimo BNS sakė T. Novikova.

Baltarusijos pilietė BNS sakė, kad jai buvo draudžiama vykti į Lietuvą į tris mėnesius, dabar ji gali vėl važiuoti į Lietuvą.

Atsakovu šioje byloje patrauktas Migracijos departamentas, o trečiuoju asmeniu - Užsienio reikalų ministerija.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pernai rugsėjo 26 dienos sprendimu T. Novikovai atsisakė leisti atvykti į Lietuvą, tokį sprendimą VSAT priėmė remdamasi Migracijos departamento rugsėjo 10 dienos sprendimu.

T. Novikova BNS sakė, kad yra prieš branduolinę energetiką visose šalyse nusiteikusi aktyvistė ir rugsėjį ketino dalyvauti Vilniuje vykusioje konferencijoje, skirtoje branduolinei atominei energetikai.

Migracijos departamentas atsiliepime teismui teigė, kad rugsėjo 5 dieną gavo konfidencialų Užsienio reikalų ministerijos teikimą ir, juo remdamasis, priėmė skundžiamą sprendimą.

T. Novikova yra antroji, pasiekusi pergalę prieš Migracijos departamentą. Vasario 25 dieną tas pats Vilniaus apygardos administracinis teismas paskelbė, kad panaikina Migracijos departamento sprendimą uždrausti į Lietuvą atvykti Baltarusijos piliečiui Mikalajui Ulasevičiui, kuris prisistato aktyvistu prieš atominių elektrinių statybą.

Teismas sprendime negavęs duomenų, kad šis užsienietis keltų pavojų valstybės saugumui arba viešajai tvarkai. M. Ulasevičius, kaip ir T. Novikova, vyko dalyvauti rugsėjo 26 dieną Vilniuje, Seimo rūmuose, vykusioje diskusijoje apie branduolinę energetiką. Tačiau Lietuvos pasieniečiai neįleido M. Ulasevičiaus, kai jis bandė kirsti sieną Lavoriškių pasienio punkte.

Tiek sprendimas T. Novikovos, tiek M. Ulasevičiaus atžvilgiu nėra galutiniai - per 14 dienų nuo paskelbimo gali būti skundžiami Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Jo sprendimai bus galutiniai.

Teismo atstovė spaudai S. Jacinevičienė-Baltaduonė BNS sakė, kad sprendimą M. Ulasevičiaus byloje kovo 14 dieną apskundė Užsienio reikalų ministerija.

Lietuvoje pernai spalio 14 dieną vyko referendumas dėl naujos atominės elektrinės statybos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.