Teismas atskyrė V. Uspaskicho bylą, V. Gapšys davė parodymus (papildyta)

Nutartis per 7 dienas dar gali būti apskųsta.

Darbo partijos įrodymų tyrimo stadijoje beliko kaltinamųjų apklausos ir baigiamosios kalbos.<br>R. Danisevičius
Darbo partijos įrodymų tyrimo stadijoje beliko kaltinamųjų apklausos ir baigiamosios kalbos.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 18, 2013, 12:50 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 7:14 PM

Nutartis per 7 dienas dar gali būti apskųsta.

Teismas tokį sprendimą priėmė dėl Darbo partijos pirmininko ligos ir kad byla nebūtų vilkinama.

Po tokio sprendimo V. Uspaskicho gynėjai teismą ragino posėdį atidėti, tačiau teisėjų kolegija jį nusprendė tęsti. Parodymus teismui davė kaltinamasis Vytautas Gapšys, tačiau pasiliko teisę į klausimus neatsakyti.

Parodymus teismui taip pat duoda ir kita kaltinamoji - buvusi partijos vyr. finansininkė Marina Liutkevičienė.

Parodymus teismui taip pat davė ir kita kaltinamoji - buvusi partijos vyr. finansininkė Marina Liutkevičienė. Teisiamoji teigė, kad atlyginimą gaudavusi „vokelyje“ - esą priedą prie atlyginimo kas mėnesį atveždavo buvusi partijos kasininkė Nijolė Steponavičiūtė.

„N. Steponavičiūtė padavė voką su pinigais, aš supratau, kad tai - papildomai prie atlyginimo“, - liudydama partijos vadinamosios „juodosios buhalterijos“ byloje sakė kaltinamoji.

Moteris teigė, kad kita kaltinamoji byloje Vitalija Vonžutaitė jai yra sakiusi, kad jos alga vėliau pakils ir pinigų davimą „vokelyje“ ji suprato kaip algos pakėlimą.

Ji teigė, N. Steponavičūtė partijoje buvo pristatoma kaip patikimas ir patyręs žmogus.

„Čia tau“, - prisiminė N. Steponavičiūtės žodžius kaltinamoji, kai jai pirmą kartą buvo paduotas „vokelis“. Iždininkė teigė, kad ji neklausinėjo iš kur tie pinigai. Algą ji tuo metu gaudavo minimalią.

„Jums nei iš šio, nei iš to įteikia voką. Neklausėt, kokie čia pinigai?“ - stebėjosi teisėja Daiva Pranytė-Zalieckienė

„Nežinau, ar tai iš paties V .Uspaskicho, ar iš frakcijos, tikrai nežinau, už tai pasirašydavau išlaidų orderyje“, - sakė M. Liutkevičienė.

Dalį atlyginimo „vokelyje“ moteris teigė gavusi ne tik iš N. Steponavičiūtės, bet ir kitų partijos būstinės darbuotojų, bent kartą iš Giedrės Vitienės (socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės patarėja).

Pirmadienį teisme taip pat paskelbta, kad 2006 metais duodama parodymus M. Liutkevičienė tvirtinusi, jog „juodoji“ partijos buhalterija jai kėlusi problemų, nes kildavę keblumų tvarkant oficialią buhalteriją.

Moteris esą norėjo išeiti iš darbo, bet tuo metu prasidėjo ikiteisminis tyrimas, partijos būstinėje, kitur atliktos kratos.

Teisme nepasirodė

Darbo partijos vadovas dėl ligos trečią kartą iš eilės neatvyko į Darbo partijos bylos posėdį Vilniaus apygardos teisme.

Pirmadienį jo advokatas Vytautas Sviderskis teismui pateikė pažymą, kad jo ginamasis į posėdį negalėjo atvykti dėl tos pačios ligos, kaip ir praėjusį kartą - dvylikapirštės žarnos opaligės.

Teisėjų kolegija pranešė, kad ji turi pateiktas medicinines pažymas, kuriose nurodyta, kad V. Uspaskichas negali atvykti dėl dvylikapirštės žarnos opos paūmėjimo, serga kovo 18-19 ir kovo 21-22 dienos.

„Kai posėdžiai, tai serga, o kai 20 dieną nėra posėdžių, tai neserga?“ - stebėjosi teisėja Daiva Pranytė Zalieckienė.

Kėdainių pirminės sveikatos priežiūros centras teismą informavo, kad pacientas gydosi paūmėjusią opaligę, diagnozę nustatė Kauno klinikų medikai.

Medikų teigimu, gydymas truks 4-6 savaites, V. Uspaskichas turi laikytis dietos, vengti nervinės įtampos. Medikai taip pat pranešė, kad paciento savijauta gerėja.

Teismas kol kas nėra gavęs atsakymo iš Sveikatos apsaugos ministerijos dėl anksčiau V. Uspaskicho gydančių medikų pateiktos pažymos pagrįstumo.

„Šiandien svarbi priežastis, dėl kurios V. Uspaskichas nedalyvauja. Reikia daryti pertrauką, kai turėsim duomenis iš kitur, bus galima spręsti visu dėl tolesnės bylos eigos“, - posėdyje sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Liko baigiamosios kalbos

Darbo partijos įrodymų tyrimo stadijoje beliko kaltinamųjų apklausos ir baigiamosios kalbos. Pagal naujus prokuratūros pateiktus kaltinimus dėl sukčiavimo senatis šioje baudžiamojoje byloje sueitų 2016 metais.

Kaltinamuosius apklausti ketino vasario 26 dieną. Tačiau tądien paaiškėjo, kad kaltinamasis V. Uspaskichas paguldytas į ligoninę ir apklausos negalimos.

Kitas bylos posėdis vyks kovo 18 dieną. Teismas į priekį suplanavo apie 25 posėdžius į priekį, tai papiktino advokatus, nes tai esą trukdys jiems atstovauti kitiems klientams kitose bylose, nes Darbo partijos bylos posėdžius reikės derinti su kitų bylų posėdžių laiku.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų. Darbo partijos pirmininkas V. Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas V. Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje be minėtų trijų parlamentarų kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė M. Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.