Startuoja konkursas „Švari kalba – švari galva“

Simboliška, kad šeštasis nacionalinis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“ prasideda būtent dabar, juk savaitgalį, kovo 16-ąją, buvo minima knygnešio diena. Visus konkurso dalyvius, o ypač jo iniciatorius, drąsiai galima pavadinti savotiškais XXI amžiaus knygnešiais, kurie neša lietuvišką žodį ir raidę į klaidžias šiuolaikinių technologijų erdves.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2013, 3:58 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:12 PM

Nardant virtualaus pasaulio gelmėse, rašant trumpąsias žinutes ar elektroninius laiškus, susigundyti vietoj taisyklingos lietuvių kalbos vartoti įvairius trumpinius, darinius, pamiršti gimtuosius rašybos principus – išties nesunku. O tai kelia rimtą grėsmę lietuvių kalbai, jos išlikimui.

Informacines technologijas, be kurių neįsivaizduojamas šiuolaikinių jaunuolių gyvenimas, ir lietuviškumą susiejančiame konkurse pademonstruoti savo lietuvių kalbos žinių ir gebėjimo jas pritaikyti kasdienybėje kviečiami tie, kurių kalbos vartojimo įgūdžiai dar tik formuojasi, – Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklų 6–10 klasių moksleiviai. Norintys dalyvauti konkurse turi nuo kovo 18 iki balandžio į 5 dienos registruotis interneto svetainėje lituanika.lt.

„Sparti informacinių technologijų raida neišvengiamai palietė ne tik mus, suaugusiuosius, bet ir vaikus. Ji turi įtakos pastarųjų ugdymuisi, formuoja visiškai naują mokymosi procesą. Atsižvelgdami į tai, jog kompiuteris jaunajai kartai tampa vis savesnis, suprasdami jos poreikius ir pomėgius bei įvertindami tai, kad jaunimas elektroninėje terpėje neretai privengia vartoti lietuviškus rašmenis bei taisyklingą lietuvių kalbą, sumanėme moksleivius pakviesti prakalbinti kompiuterį lietuviškai“, – apie prieš šešerius metus gimusią idėją organizuoti nacionalinį konkursą „Švari kalba – švari galva“, renginio esmę ir tikslus pasakoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimančios bendrovės „Tilde IT“ direktorė Renata Špukienė.

Konkurso partneriai – Švietimo ir mokslo ministerija, Valstybinė lietuvių kalbos komisija, informaciniai partneriai – nacionalinis transliuotojas LRT bei naujienų portalas lrytas.lt.

Pasak „Tilde IT“ vadovės, noras jaunimui įskiepyti meilę ir pagarbą gimtajai kalbai, siekis nuo mažų dienų patrauklia, žaidybine forma ugdyti tinkamus moksleivių kalbinius įgūdžius ir požiūrį į lietuvybę pasiteisino – konkurse dalyvauja vis daugiau 6–10 klasių moksleivių.

„Net neabejoju, kad jau paneigėme mitą, jog lietuvių kalba yra nepatogi kasdieniam darbui informacinėmis technologijomis. Reikia tik postūmio, tinkamo pavyzdžio, kad mūsų vaikai „užsikrėstų“ šiuo geruoju lietuvybės virusu, rašytų lietuviškais rašmenimis. Tad šių metų konkurso šūkis – dalyvauja visi!

Kviečiame mokyklų vadovus ir mokytojus paskatinti visus mokinius dalyvauti. Juk dalyvavimas – įdomiausia bet kokių varžybų dalis, leidžianti vėliau visai klasei pasidalinti pastebėjimais, idėjomis, padiskutuoti. Praėjusiais metais klases konkurse dalyvauti sukvietę mokytojai tvirtino – tai vienija. Be to, visiems kartu gilinti savo žinias kur kas smagiau“, - teigia Švietimo ir mokslo ministerijos kancleris Dainius Numgaudis.

„Per visus konkurso „Švari kalba – švari galva“ metus jo dalyviai žiniasklaidos atstovų buvo įvardijami įvairiai: kaip raštingiausi moksleiviai, geriausiai lietuvių kalbą mokantys vaikai, švariai kalbantis ar tiesiog švarios galvos jaunimas. Nepaprastai džiugu, kad toks renginys netapo vienkartine akcija, kad jis yra tęstinis ir moksleivių laukiamas, vertinamas“, – pastebi Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkė Daiva Vaišnienė.

Šiemet konkursas vyks dviem etapais. I etapo konkursines lietuvių kalbos užduotis moksleiviai atliks balandžio 15–19 dienomis. Užduotis jie atliks savo mokyklų kompiuterių klasėse nuo 9 val. ryto iki 17 val. vakaro. Iš anksto neužsiregistravę moksleiviai konkurse dalyvauti negalės.

Iš I etapo į II pateks po dvidešimt kiekvienos klasės geriausių dalyvių – šeštokų, septintokų, aštuntokų, devintokų ir dešimtokų. II etapo varžybas, kurios vyks Vilniuje, planuojama rengti gegužės pradžioje Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos išvakarėse. Tą pačią dieną specialios šventės metu bus pagerbti ir apdovanoti konkurso nugalėtojai bei jų mokytojai.

Vieta ir laikas, kur viskas vyks, bus patikslinti ir visa reikalinga informacija paskelbta balandžio mėnesį konkurso svetainėje lituanika.lt. Teisingiausiai visas užduotis atlikęs kiekvienos klasių grupės moksleivis taps nugalėtoju. Jei tokių bus ne vienas, laimės tas, kuris visas užduotis be priekaištų atliks greičiausiai.

Prieš šešerius metus bendrovės „Tilde IT“ iniciatyva subūrus verslo ir valstybinių institucijų pastangas, buvo surengtas pirmasis moksleivių konkursas „Švari kalba – švari galva“. Jame dalyvavo per 2,5 tūkstančio 7–9 klasių moksleivių iš visos Lietuvos. 2009-aisiais vykusiame konkurse savo jėgas išbandė jau per 3 tūkstančius 7–9 klasių moksleivių. 2010 metais konkurse dalyvavo daugiau nei 8 tūkstančiai 6–10 klasių moksleivių iš visos Lietuvos, 2011 ir 2012 metais –daugiau nei 8,5 tūkstančio moksleivių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.