Teisėja išnagrinėjo savo kolegės bylą, nors tokios teisės neturėjo

Teisėja, išnagrinėjusi savo kolegės administracinę bylą, pakliuvo į Teisėjų etikos ir drausmės komisijos (TEDK) akiratį. Antradienį TEDK nusprendė, kad tame pačiame teisme dirbančios teisėjos bylą nagrinėjusi Tauragės rajono apylinkės teismo teisėja Rūta Laurinonienė pažeidė teisėjų etikos ir drausmės normas.


Teisėjų drausmės etikos komisijos (TDEK) pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Algis Norkūnas.<br>D Umbrasas
Teisėjų drausmės etikos komisijos (TDEK) pirmininkas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Algis Norkūnas.<br>D Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 20, 2013, 12:17 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:54 PM

Teisėjas pagal Teismų įstatymo 34 str. 2 dalį privalo pranešti apie tame pačiame teisme nagrinėjamą jo bylą, o teismo pirmininkas turi persiųsti bylą kitam teismui. Tačiau teismo pirmininkės pareigas ėjusi R. Laurinonienė pasiskyrė sau kolegės bylą ir ją išnagrinėjo.

TEDK pirmininko Algio Norkūno teigimu, teisėja išnagrinėjo bylą, kurios neturėjo teisės nagrinėti.

„Teisėja, kurios atžvilgiu buvo nagrinėja administracinė byla, paprašė kolegės, tuo metu ėjusios teismo pirmininkės pareigas, išnagrinėti jos bylą, ši taip ir padarė. Žinoma, teisėjos prašymas neįpareigojo R. Laurinonienės“, – kalbėjo A. Norkūnas.

TEDK pirmininko teigimu, komisija nenustatė teisėjos R. Laurinonienės suinteresuotumo padėti kolegei ar paskirti mažesnę nuobaudą: „Byloje duomenų apie tai nėra.“

Drausmės byla R. Laurinonienei iškelta po to, kai šių metų pradžioje Klaipėdos apygardos teisme buvo atlikta Tauragės rajono apylinkės teismo praėjusių metų administracinių teisės pažeidimo bylų nagrinėjimo analizė. Per vertinimą nustatyta, kad administracinėn atsakomybėn patraukto asmens vardas ir pavardė sutampa su tame pačiame teisme dirbančios teisėjos Daivos Žebelienės vardu ir pavarde.

Ilgametę teisėjos darbo patirtį turinti teisėja, vadovavusi Šilalės rajono, vėliau Tauragės rajono apylinkės teismams teigia apgailestaujanti dėl tokios apmaudžios klaidos ir pripažįsta savo kaltę. Ji pabrėžia, kad bylą nagrinėjo nešališkai ir sąžiningai, o į keblią situaciją pakliuvo dėl pernelyg didelio teisėjų darbo krūvio.

„Bylos medžiagoje buvo matyti, kad nėra konflikto, teisėja D. Žebelienė pripažino savo kaltę, todėl taupydama teismo lėšas ir atsižvelgdama į teisėjos prašymą nagrinėti bylą Tauragės rajono apylinkės teisme, ją išnagrinėjau. Nagrinėjau ją sąžiningai ir nešališkai, skyriau įstatyme numatytą nuobaudą“, – pasakojo teisėja.

R. Laurinonienė teigia žinojusi Teismų įstatymo reikalavimus, tačiau susidariusią situaciją teisme, kai išnagrinėjo administracinę bylą, kurioje kolegė buvo kaltinama padariusi administracinį pažeidimą, vertinanti kaip apmaudžią klaidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.