Raudonės pilyje – rekordinė verba

Jurbarko rajone esančio Raudonės miestelio mokykla gali patekti į Lietuvos rekordų knygą. Per savaitę laiko mokyklos bendruomenė surišo net septynių su puse metro aukščio verbą. Tai daugiau nei metru aukštesnė verba, nei iki šiol šalies rekordu laikytas kūrinys.

Unikalią verbą vaikai rišo net savaitę laiko.<br>V. Urbšto nuotr.
Unikalią verbą vaikai rišo net savaitę laiko.<br>V. Urbšto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Mar 21, 2013, 9:02 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 2:41 PM

Idėja surišti rekordinę ir tik Vilniaus kraštui būdingą verbą kilo Raudonės pagrindinės mokyklos dailės mokytojai Vilmai Urbštienei. Nors iš pradžių mokytoja planavo darbą atlikti tik su viena klase, prie neįprasto projekto netruko prisijungti visa mokyklos bendruomenė.

„Visi sunešė kas ką galėjo. Rinkome kankorėžius, samanas, šakas. Vienas vyras vos nenuskendo, kai norėdamas pririnkti augalų nuo tvenkinio įlūžo. Tačiau viskas baigėsi laimingai ir visi smagiai pasijuokėme“, - emocijų neslėpė V. Urbštienė.

Pasak mokytojos, sudominti vaikus verbos darymu nebuvo lengva. Vaikams labiau rūpėjo ne verbos rišimas, o galimybė išgarsėti. Tačiau pati mokytoja nelinkusi siekti pripažinimo ir registruoti rekordo neplanuoja.

„Nežinau net kiek verba sveria. Gal apie porą šimtų kilogramų. Reikėjo vyrų pagalbos, kol ją pastatėme. Gerai, kad nedarėme didesnės, nors pilies, kurioje yra mokykla, lubos aukštos, iki lubų trūksta tik sprindžio“, - kalbėjo pedagogė.

Lietuvos rekordų agentūros „Factum“ duomenimis, didžiausia verba iki šiol buvo – 6,4 m aukščio, svėrė apie 150 kg. Verbą surišo tautodailininkė Teresa Michalkevič ir jos dukra Veslava Mažeikienės iš Čekoniškių (Vilniaus r.) iš pievoje surinktų ir specialiai užaugintų šlamučių, naktinukės, kraujažolės, nendrių, keršulio, linų ir kitų žolynų.

Verbos kotas buvo padarytas iš riešuto, surišimui panaudota apie 5 km siūlų ir špagato. Kaziuko mugei buvo pagamintos dvi panašaus dydžio verbos. Pirmą kartą verbos pademonstruotos Vilniuje, Kaziuko mugės scenos puošyboje 2009 m. kovo 6–8 d. Dabar jos saugomos Lietuvos liaudies kultūros centre Vilniuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.