Technikos pardavėjus džiugina ūkininkų planai

Didžiausio pasaulyje žemės ūkio technikos gamintojo „John Deere” produkcijos paklausa išlieka didelė, o ja prekiaujančios bendrovės „DOJUS agro” rekordinę apyvartą pernai lėmė geras derlius, sumani veiklos strategija ir paslaugų kokybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Mar 21, 2013, 7:03 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 1:27 PM

Nepaisant spėlionių, kad žemės ūkio technikos pardavėjai gali pajusti atoslūgį dėl išsekusių ES paramos žemdirbiams fondų, tiek praėję metai, tiek pirmieji 2013-ųjų mėnesiai tokias prognozes paneigė.

„Keturiose šalyse veikianti „DOJUS” grupė pernai pasiekė rekordinę daugiau kaip 300 milijonų litų apyvartą”, – džiaugėsi įmonės generalinis direktorius Audrius Kavaliauskas.

Bendrovės siūlomos naujovės ir investicijos šiemet turėtų dar labiau sustiprinti „DOJUS agro” pozicijas tiek Lietuvoje, tiek kaimyninėse šalyse, o grupės pardavimo augimas sieks 15–20 procentų.

Dėmesys – naudotai technikai

Pernai ES paramos fondų atsargos smarkiai sumažėjo, tačiau žemdirbius nudžiugino geras derlius ir išaugusios produkcijos supirkimo kainos, todėl jie galėjo skirti lėšų technikai atnaujinti.

„Jautėme artėjančius pokyčius rinkoje ir iš anksto numatėme, kad didės susidomėjimas naudota žemės ūkio technika, todėl stiprinome veiklą šioje srityje”, – pasakojo A.Kavaliauskas.

„DOJUS agro” vadovų prognozės išsipildė – naudotos technikos pardavimas pernai padidėjo 3 kartus. Specialiosios technikos pardavimą padidino bendradarbiavimas su ne žemės ūkio srities klientais.

Tam buvo suburta didesnė specialiosios technikos padalinio komanda. Ji dirba su miškininkais, komunalinių paslaugų darbuotojais, kelininkais, biokurą ruošiančiomis įmonėmis.

Bendroje apyvartoje ši sritis užima apie 10 procentų, tačiau jai tenkanti verslo dalis sparčiai didėja ir galima įžvelgti geresnių perspektyvų.

Drąsiai perka ir be paramos

„Didesni ūkiai jaučia našios technikos poreikį ir investuoja net be paramos”, – kalbėjo „DOJUS agro” vadovas A.Kavaliauskas.

Žemdirbių optimizmą stiprina prognozuojamas geras šių metų derlius ir juos tenkinančios produkcijos supirkimo kainos.

„Visi ženklai rodo, kad šįmet derlius vėl turėtų būti neblogas”, – įsitikinęs bendrovės „DOJUS agro” valdybos pirmininkas Pranas Dailidė. Nerimą šiek tiek kelia tik pieno ūkių būklė, mat Europoje pieno supirkimo kainos gali smarkiai kristi.

Kita vertus, dėti daug vilčių ir laukti ES paramos žemdirbiams nėra prasmės, nes nuo kitų metų ji dideliems ūkiams turėtų sumažėti.

Porą metų ūkininkai atsargiau leido pinigus brangiems pirkiniams, pasigirdo kalbų, neva jie įsigijo net per daug brangių traktorių ir kombainų, tačiau iš tikrųjų vyraujantys technikos parkai yra gana seni.

Nereikės rūpintis finansavimu

Nuo šiol „John Deere Financial” finansavimo paslaugomis gali naudotis ir klientai Lietuvoje. „Kartu su banku „Nordea”, kurį „John Deere Financial” pasirinko kaip partnerį savo paslaugoms Lietuvoje administruoti, įsigyjantiems technikos galime pasiūlyti finansavimą itin palankiomis sąlygomis”, – pasakojo „DOJUS agro” vadovas A.Kavaliauskas.

Geram programos startui „John Deere Financial” pateikė itin patrauklų pasiūlymą.

Imdamas paskolą 3 metams klientas moka fiksuotas 0,99 proc., 4 metams – 1,49 proc., 5 metams – 1,99 proc. metų palūkanas. Jokių kitų paslėptų sąlygų ar mokesčių nėra.

Pasak A.Kavaliausko, daugeliui klientų iš pradžių tokios sąlygos net atrodo neįtikėtinos. Jie skuba palyginti įvairių bankų pasiūlymus, tačiau greitai visi sugrįžta, nes kitos finansinės institucijos negali pasiūlyti palankesnių palūkanų.

Finansavimo sąlygos ateityje keisis reaguojant į rinkos sąlygas, naujų produktų pristatymą bei kitus veiksnius, tačiau išliks vienos patraukliausių rinkoje. Paslauga lengva naudotis: klientas pateikia paraišką ir finansinius dokumentus, o visais paskolos tvarkymo reikalais pasirūpina „DOJUS agro” specialistai. Palūkanų dydis yra mažesnis už infliaciją ir tampa svarbiu veiksniu įsigyjant naują techniką.

JAV tokia finansavimo sistema veikia daugiau kaip 40, didžiosiose Europos šalyse – apie 20 metų.

Siekia būti arčiau kliento

Šių metų pradžioje „DOJUS agro” atidarė naują regioninį priežiūros centrą prie Panevėžio. Tokie centrai dar veikia Šiauliuose ir Šakiuose, o Kaune, Vilniuje įkurti didieji prekybos ir aptarnavimo centrai.

„Centrų skaičių Lietuvoje didinsime pagal poreikius, atnaujinsime esamus”, – ateities planais dalijosi įmonės valdybos pirmininkas P.Dailidė.

Pasak A.Kavaliausko, šalies viduje plėtra vyksta ir kitu lygmeniu – ypatingas įmonės specialistų dėmesys nukreiptas į priežiūrą po pardavimo.

Technikos priežiūros automobilių skaičius šiemet padidėjo 25 procentais, į darbą priimti 9 žmonės.

Tokia kryptis yra pagrindas sėkmingai veikti ateityje. Tik teikiant kokybiškas paslaugas techniką jau įsigijusiems klientams galima paskatinti juos vėliau sugrįžti naujų pirkinių.

Atsarginių detalių tiekimo ir technikos priežiūros padalinyje Lietuvoje dirba 85 darbuotojai iš 140. Kartu su kaimyninėmis šalimis šioje srityje dirba 163 specialistai.

Investuojama ir į informacines technologijas, skirtas valdyti atsarginių detalių atsargas ir optimizuoti šį procesą. Klientas turi laiku gauti tai, ko jam tuo metu reikia.

Privalo rasti atsakymus

Pasak P.Dailidės, bendrovės darbuotojai turi būti pasirengę atsakyti į visus kylančius klausimus ir greitai išspręsti iškilusią problemą.

„Ūkininkai nori gauti didesnį derlių mažesnėmis sąnaudomis, ir mūsų misija – padėti jiems pasiekti šį tikslą”, – įsitikinęs P.Dailidė.

Klientai turi galimybę pasinaudoti protingo ūkininkavimo sistemomis, o „John Deere” šioje srityje yra veiklos pradininkas ir neginčijamas lyderis.

Išmaniosios sistemos padeda optimizuoti kiekvienos žemės ūkio mašinos produktyvumą, efektyviau panaudoti parką, užtikrinti agronominių duomenų kaupimą. Tuomet taupomos sėklos, trąšos, o tai turi tiesioginės įtakos derlingumui.

Pernai 175 metų veiklos sukaktį šventusi bendrovė „John Deere” pateko tarp 100 inovatyviausių pasaulio įmonių ir žinomiausių prekių ženklų.

Stiprina pozicijas užsienyje

Užsienio šalių rinkose 2012-ieji „DOJUS” grupei buvo dar sėkmingesni negu Lietuvoje, mat čia ji jau anksčiau buvo užėmusi labai didelę rinkos dalį.

Latvijoje bendrovė atidarė 2 regioninius priežiūros centrus, smarkiai padidino pardavimą ir labai greitai pelnė vietos klientų pasitikėjimą.

„Mūsų komanda Latvijoje išaugo iki 55 žmonių, tampame labai rimtu ir svarbiu kaimyninės šalies rinkos žaidėju”, – laimėjimais džiaugėsi A.Kavaliauskas. Jis prognozuoja, kad šiemet apyvarta Latvijoje gali padidėti net 50 procentų.

Pernai gruodį bendrovė pradėjo statyti pagrindinį nuosavą prekybos ir priežiūros centrą šalia Rygos, o investicijoms numatė skirti 4,5 mln. eurų. Centras duris turėtų atverti šių metų rugpjūčio mėnesį, taip pat numatyta įkurti dar vieną regioninį priežiūros centrą.

Kaliningrado srityje (Rusija) praėjusieji metai pagal pardavimą taip pat buvo rekordiniai, o šiemet tikimasi dar geresnių rodiklių.

Pradedamas projektuoti naujas prekybos ir paslaugų centras „DOJUS Kaliningrad” prie Černiachovsko. Statyba turbūt prasidės jau šių metų pabaigoje, o įkurtuvės numatytos 2014-ųjų rudenį.

„Tai bus pirmas tokio lygio žemės ūkio technikos centras visoje Kaliningrado srityje”, – žadėjo A.Kavaliauskas.

Nors Baltarusijos rinkoje pernai taip pat buvo juntamas pardavimo pagyvėjimas, veikla šioje šalyje liko pati pasyviausia. „DOJUS agro” siūlomos technikos pardavimas kaimyninėje šalyje išaugo dukart, tačiau bendra apyvarta buvo nedidelė.

Atsiuntė labai svarbią naujieną

Pernai „John Deere” gerokai atnaujino gaminių sąrašą ir pasiūlė rinkai apie 100 naujų produktų, tačiau labai svarbią naujieną paliko šiems metams – tai nauja traktorių serija 6M.

Ji pakeis 80–150 AG galingumo 6020 ir 6030 „Standart” serijų „John Deere” traktorius, kurie yra vieni populiariausių Lietuvoje. Jų į šalies laukus jau išriedėjo daugiau kaip 700.

Šie traktoriai labai populiarūs gyvulininkystės ūkiuose, taip pat augalininkystės ūkiuose kaip pagalbiniai traktoriai, todėl naujiena labai svarbi įvairia žemės ūkio veikla užsiimantiems ūkininkams.

6M serijos traktorius jau galima pamatyti „DOJUS agro” centruose, o Lietuvą jie pasiekė tuo pat metu kaip ir kitas pasaulio šalis.

Serija „John Deere 6M” pakeis populiariuosius 6030 serijos traktorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.