Prabangų automobilį kaip kyšį gavęs buvęs Klaipėdos valdininkas siunčiamas už grotų

Klaipėdos apygardos teismas

A. Šimkus kaip kyšio reikalavo ir priėmė naują 117 tūkst. 284 litų vertės automobilį „Volvo S60“.<br>B. Beinoravičiaus nuotr. iš archyvo
A. Šimkus kaip kyšio reikalavo ir priėmė naują 117 tūkst. 284 litų vertės automobilį „Volvo S60“.<br>B. Beinoravičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-22 18:54, atnaujinta 2018-03-09 11:47

Klaipėdos apygardos teismas teigia nustatęs, kad A. Šimkus, būdamas valstybės tarnautoju, iš vienos Klaipėdoje esančios įmonės vadovo pareikalavo duoti jam didelės vertės kyšį - naują lengvąjį automobilį, pažadėdamas, kad ateityje padės kelioms įmonėms laimėti institucijos, kurioje pats dirbo, organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus.

Bylos duomenimis, valstybės tarnautojas kaip kyšio reikalavo ir priėmė naują 117 tūkst. 284 litų vertės automobilį „Volvo S60“.

Dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo A.Šimkus išteisintas, neįrodžius, jog jis dalyvavo šios nusikalstamos veikos padaryme, pranešė teismas.

Įmonių vadovai Pranciškus Jurgutis ir J. R. kaltinti šio valstybės tarnautojo papirkimu ir tuo, kad siekdami užmaskuoti neteisėtą veiką, suklastojo ir panaudojo suklastotus dokumentus.

Tuo pačiu nuosprendžiu P. Jurgutis už valstybės tarnautojo papirkinėjimą, dokumentų klastojimą ir disponavimą jais bei didelės vertės svetimo turto iššvaistymą nuteistas pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme, o dėl nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimo išteisintas, neįrodžius, jog padarė nusikaltimą.

Trečias kaltinamasis V.R. išteisintas, neįrodžius, kad jis dalyvavo darant nusikalstamas veikas, o baudžiamoji byla dėl dokumentų klastojimo ir disponavimo jais nutraukta, suėjus apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties terminui.

Teismas, įvertinęs visus byloje esančius įrodymus, taip pat nustatė, kad P.Jurgutis, vykdydamas susitarimą duoti kyšį, organizavo naujo lengvojo automobilio įsigijimą, klastodamas ir pagamindamas netikrus dokumentus, organizavo šio automobilio fiktyvų pardavimą valstybės tarnautojui A.Šimkui.

Ši baudžiamoji byla teismą pasiekė 2011 metais. Ją teismui perdavė tyrimą atlikę Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai kartu su Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Klaipėdos valdybos pareigūnais.

Bylos duomenimis, A.Šimkus padėjo įmonėms laimėti Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos organizuojamus viešųjų pirkimų konkursus, neteisėtai atskleisdavo viešųjų pirkimų konfidencialią informaciją ir duomenis apie kitus šių konkursų dalyvius, jų pateiktus siūlymus, pirkimų verčių preliminarius skaičiavimus, konsultavo, kaip laimėti konkursą, ir rūpinosi, kad į organizuojamų viešųjų pirkimų konkursų sąlygas būtų įrašyti tik šioms bendrovėms naudingi kvalifikaciniai reikalavimai.

Ši baudžiamoji byla - jau trečioji, kurioje kaltinimai pateikti buvusiam Klaipėdos miesto savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriui. Jis jau nuteistas už piktnaudžiavimą tarnyba bei kurstymą kitą asmenį iššvaistyti jo žinioje buvusį svetimą turtą.

Penktadienį paskelbtas nuosprendis nėra įsiteisėjęs - per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui, paduodant skundą per Klaipėdos apygardos teismą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.