R. J. Dagys apie konvenciją prieš smurtą: „Bandoma įvesti kitokias lytis“

Konservatorius Rimantas Jonas Dagys

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-03-22 13:12, atnaujinta 2018-03-09 12:20

Parlamentaras piktinasi, jog konvencijoje dėl prevencijos ir kovos su smurtu artimoje aplinkoje įrašyta sąvoka „gender“ (socialinė lytis), apibrėžiama kaip „socialiai sukonstruoti vaidmenys, elgesys, veikla ar stereotipai, kuriuos visuomenė priskiria moterims ir vyrams“.

„Prisidengiant tokiais gražiais lozungais bandoma prastumti labai žalingas idėjas, kurios nieko bendro neturi nei su kova prieš smurtą, nei su moters teisių gynimu. <...> Kalbama, kad paneigiant pačią gamtą, paneigiant bendrą supratimą, įvesti kažkokias kitokias lytis, kas niekam nesuvokiama ir nesuprantama, ir jas bandys prievarta propaguoti mūsų visuomenėj“, - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė parlamentaras.

Prieš konvenciją pasisakančios Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkas Tomas Šalkauskas sakė, jog tokios sąvokos įvedimas „sujauks supratimą apie pamatinius dalykus“.

„Tenka apgailestaut, kad esant tokiai situacijai, kai smurto problema yra aktuali Lietuvoje, mums tenka pasisakyti prieš tokią konvenciją, kuri skatina kovoti prieš smurtą. Bet dėl to nesijaučiam kalti, nes konvencija, kokia yra, negali būti pasirašyta Lietuvoje, nes įneša tam tikrų terminų į mūsų teisinę sistemą, kurios sujauktų supratimą apie pamatinius dalykus“, - spaudos konferencijoje sakė T. Šalkauskas.

Pasak jo, „viena iš tokių pamatinių sąvokų, įrašyta konvencijoje, yra lyties apibrėžimas“. „Lytis konvencijoje apibrėžiama kaip socialiai įgyta savybių ir požymių visuma, būdinga vyrams arba moterims, tai įneša painiavą mūsų supratime, kas yra vyrai ir moterys, mes priimam, kad vyrai ir moterys yra tokie nulemti nuo gimimo ir dar anksčiau, nuo pradėjimo“, - kalbėjo asociacijos vadovas.

Spaudos konferencijos dalyviai joje sulaukė klausimų iš oponuojančios pusės - Tolerantiško jaunimo asociacijos vadovas, parlamentarės Aušrinės Marijos Pavilionienės padėjėjas Artūras Rudomanskis prelegentų klausė, kodėl jie pasisako „prieš įvardyto smurto uždraudimą“

„Kodėl ponas R. J. Dagys ir neva šeimų interesams atstovaujantys siekia užkirsti kelią seksualinei prievartai? Kodėl šie, sakyčiau, skandalingų viešųjų ryšių aktoriai siekia išsaugoti teisę į smurtą prieš moteris? Esu tikras, kad Lietuvos politikams ir be R. J. Dagio užteks valios įsiskaityti ir suprasti šią konvenciją, ir ratifikavus užkirsti kelią tokiems kaip R. J. Dagys mušti savo vaikus ir žmonas“, - sakė A. Rudomanskis.

„Gerbiamas mūsų kolegės A. M. Pavilionienės padėjėjau, jūsų klausimas išduoda jūsų tam tikrą pasaulėžiūrą, supratimą apie demokratiją ir elementaraus mandagumo suvokimą. Jūs teisingai viską ir pasakėte - jūs taip ir elgiatės. Jūs suplakat gerus dalykus su jums labai naudingais ir žalingais visiems kitiems, ir mėginat tai ciniškai prastumti“, - replikavo R. J. Dagys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio