Kandidatui į LRT vadovus - bėdos dėl diplomatinio paso

Kandidatuodamas į Lietuvos radijo ir televizijos (LRT) generalinio direktoriaus postą ir LRT tarybai pateikęs Lietuvos diplomatinį pasą, Nepriklausomybės akto signataras Virginijus Pikturna galimai pasinaudojo negaliojančiu asmens dokumentu. Už tokį pažeidimą Administracinių teisės pažeidimų kodeksas numato nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio litų baudą.

Pasinaudodamas Lietuvos pasu, kandidatas į LRT generalinio direktoriaus postą galimai pažeidė įstatymus.<br>R. Neverbickas
Pasinaudodamas Lietuvos pasu, kandidatas į LRT generalinio direktoriaus postą galimai pažeidė įstatymus.<br>R. Neverbickas
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Mar 25, 2013, 10:10 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:28 AM

Diplomatinis pasas – Užsienio reikalų ministerijos išduotas asmens dokumentas, patvirtinantis, kad jį gavęs asmuo yra Lietuvos Respublikos pilietis. Taip pat, kad šis asmuo yra diplomatas arba turi teisę naudotis diplomatiniu pasu.

Seimo Užsienio reikalų reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Audronio Ažubalio teigimu, joks užsienio pilietis negali naudotis Lietuvos pasu: „Manau, kad nei JAV, nei kitos šalies pilietis negali naudotis Lietuvos Respublikos pasu.“

Diplomatinio paso išdavimą reglamentuoja Diplomatinės tarnybos įstatymas, kuriame įvardyta, kad 1990 metų kovo 11 dienos Nepriklausomybės atstatymo akto signatarai taip pat gali gauti diplomatinį pasą.

V. Pikturna 1990-1992 metais buvo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo deputatas, Nepriklausomybės akto signataras, 2002 metų lapkritį priėmęs JAV ir vėliau netekęs Lietuvos pilietybės.

2011 metais Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministro įsakymu Nepriklausomybės akto signatarui, tapus kitos valstybės piliečiu, panaikinta Lietuvos pilietybė.

LRT tarybos pirmininko pavaduotoja Lolita Jablonskienė, teigia nematanti reikalo į LRT tarybos posėdžio programą įtraukti klausimą dėl kandidato, galimai pateikusio negaliojantį dokumentą, svarstymą.

„Nemanau, kad šį klausimą reikėtų išskirti. Manau, kad šis klausimas, bus svarstomas, bet jo išskirti nematau reikalo“, – kalbėjo L. Jablonskienė.

Pasak L. Jablonskienės, kandidatas į LRT generalinio direktoriaus postą V. Pikturna pateikė galiojantį Lietuvos Respublikos pasą, o apie tai, kad jis JAV pilietis, esą ji sužinojusi tik iš žiniasklaidos.

„Kandidatas pateikė reikiamus dokumentus tarp kurių ir galiojantį Lietuvos pasą. LRT taryba nežinojo, kad šis žmogus JAV pilietis ir atplėšiant vokus neturėjo galimybės to išsiaiškinti“, – kalbėjo laikinai einanti LRT tarybos pirmininko pareigas L. Jablonskienė.  

Redakcijai nepavyko susisiekti ir su pačiu kandidatu į LRT generalinio direktoriaus postą JAV piliečiu V. Pikturna.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) lrytas.lt pateiktame atsakyme teigiama, kad URM yra išdavusi V. Pikturnai  keturis diplomatinius pasus – 1992, 1999, 2005 ir 2010 m. – vadovaujantis Diplomatinės tarnybos įstatymo 47 straipsnio 1 dalies 7 punktu (Nepriklausomybės atstatymo akto Signataras).

„LR pilietis V. Pikturna dėl naujo diplomatinio paso išdavimo kreipėsi 2010 metų kovą ir pateikė ankstesnį diplomatinį pasą. V. Pikturna keisdamas diplomatinį pasą buvo Lietuvos Respublikos pilietis“, – teigiama URM pateiktame atsakyme.

Taip pat teigiama, kad 2013 metų kovą URM gavo oficialią informaciją iš Migracijos Departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) apie minėto piliečio Lietuvos Respublikos pilietybės netekimą.

„Remiantis pateikta informacija buvo parengtas atitinkamas ministro įsakymo projektas. Šiuo įsakymu diplomatinis pasas bus skelbiamas negaliojančiu. Susisiekus su užsienyje esančiu V. Pikturna, pastarasis informavo, kad diplomatinį pasą grąžinti Užsienio reikalų ministerijai ketina šios savaitės pradžioje“, – rašoma oficialiame URM atsakyme.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.