Kauną purto nelegalių stovėjimo leidimų skandalas

Prokurorai aiškinsis, ar Kauno savivaldybės kontroliuojama įmonė „Automobilių stovėjimo aikštelės“ iš tiesų išdavė ne vieną dešimtį nelegalių leidimų miesto centre nemokamai statyti automobilius. Skandalas kilo žiniasklaidai paviešinus faktus, kad nemažai prabangių automobilių miesto centre paliekami stovėti su troleibusų parką valdančiai savivaldybės bendrovei „Autrolis“ nemokamai išduotais leidimais.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-03-28 22:19, atnaujinta 2018-03-09 03:50

Kauno savivaldybės kontroliuojamą, pinigus už automobilių stovėjimą mieste renkančią viešąją įstaigą „Automobilių stovėjimo aikštelės“ supurtė dar vienas skandalas.

Prieš kelias dienas žiniasklaida paviešino, kad net kelios dešimtys automobilių apmokestinamose miesto vietose paliekami stovėti su už langų užkištais bendrovei „Autrolis“ išduotais leidimais. Tokiu pačiu leidimu naudojasi ir „Automobilių stovėjimo aikštelių“ direktoriaus pavaduotojas, Kauno savivaldybės tarybos narys, įtakingas konservatorius Vygantas Gudėnas.

Su troleibusų parką valdančiai bendrovei išduotais leidimais Kaune buvo galima pamatyti pačių įvairiausių automobilių – nuo prabangių visureigių iki keliolikos metų senumo transporto priemonių. Kilus pagrįstam įtarimui, kad prisidengiant „Autrolio“ vardu leidimai išduodami „reikalingiems“ kauniečiams arba nelegaliai parduoti, buvo pradėtas patikrinimas. Visuomenėje prieštaringai vertinamos viešosios įstaigos „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovas Algimantas Puidokas kaltę verčia iš darbo atleistam jo oponentui ir ketvirtadienį žadėjo kreiptis į prokuratūrą.

„Autroliui“ - net 21 leidimas

Lrytas.lt pradėjus domėtis, kodėl mieste staiga atsirado tiek daug automobilių su bendrovei „Autrolis“ išduotais leidimais nemokamai stovėti apmokestinamose vietose, paaiškėjo gana įdomių faktų.

Leidimus išdavusios įmonės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius A. Puidokas tikino, kad prašymas išduoti net 18 leidimų iki metų pabaigos nemokamai statyti automobilius iš „Autrolio“ tikrai buvo gautas. Troleibusų parką valdanti savivaldybės įmonė taip pat pateikė valstybinius numerius tų automobilių, kurių vairuotojams nereikės kvaršinti sau galvos miesto centre paliekant transporto priemonę.

Per vidaus tyrimą nustatyta, kad vietoje 18 leidimų „Autroliui“ buvo perduotas 21. Pagal tą patį maketą pagaminti ir nemokamai išduoti 24 leidimai. Vieno jų vertė Kauno gyventojui siekia 2,1 tūkst. litų.

Pasak A. Puidoko, leidimai buvo išduoti tuo metu, kai jis teismo sprendimu buvo nušalintas nuo pareigų. Lrytas.lt primena, kad šis Kauno veikėjas šiuo metu teisiamas kartu su dėl piktnaudžiavimo tarnyba kaltinamu buvusiu vicemeru Kęstučiu Kriščiūnu. A. Puidokas kaltinamas tuo, kad bendrovės lėšomis remontavo asmeninį vicemero automobilį. Savo kaltę A. Puidokas teisme visiškai pripažino.

Kreipėsi ir „Caritas“, ir pramonininkai

Kilus skandalui „Automobilių stovėjimo aikštelėse“, atliktas vidaus patikrinimas ir konstatuota, kad nemokami leidimai bendrovei „Autrolis“ išduoti neturint tam teisės. Visa kaltė verčiama buvusiam A. Puidoko oponentui, už pažeidimus neseniai atleistam Kontrolės ir analizės skyriaus vadovui Vytautui Bakšai.

Esą šis asmuo, buvęs KGB karininkas, viršijo įgaliojimus nemokamai išduodamas leidimus ir kontrolieriams nurodė, kad šie bilietai leidžia automobilius nemokamai statyti iki metų pabaigos.

„Automobilių stovėjimo aikštelės“ net ir kitai savivaldybės kontroliuojamai įmonei tokio kiekio leidimų nei už dyką, nei už lengvatinę kainą negalėjo išduoti. V. Bakša ne tik pasirūpino leidimais, bet ir nurodė sukurti naują leidimų maketą, nepatvirtintą jokiais įsakymais“, - rašoma vidaus tyrimo išvadose.

Nemokami leidimai buvo parūpę ne tik „Autroliui“, 7 automobilius nemokamai statyti Kauno centre prašė leisti „Carito“ atstovai, o 3 – pramonininkų konfederacija. Lrytas.lt žiniomis, jiems buvo pagaminti ir išduoti leidimai su „Autrolio“ logotipais.

Skundą tirs prokurorai

Pasak į darbą grįžusio A. Puidoko, surinkti faktai liudija, kad leidimai buvo išduoti nelegaliai, be vadovo įsakymo ir teisėto pagrindo, todėl suskubta juos anuliuoti.

Iki šiol nėra aišku, kiek vairuotojų Kaune naudojasi „Autrolio“ vardu išduotais leidimais, gali būti, kad jų – beveik šimtas.

„Galbūt kai kurie žmonės net nežino, kad naudojasi nelegaliais bilietais. Prašome juos grąžinti, nes pasinaudoti jais vis tiek negalima – tokį bilietą radę kontrolieriai fiksuoja, kad už tokio automobilio stovėjimą nėra sumokėta vietinė rinkliava“, - lrytas.lt sakė A. Puidokas.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ vadovas sakė jau parengęs kreipimąsi į prokuratūrą su prašymu ištirti, ar išduodant nemokamus leidimus nebuvo padarytas nusikaltimas.

Kauno apygardos prokuratūros atstovai ketvirtadienį patvirtino skundą gavę, jis perduotas tirti ikiteisminį tyrimą dėl kur kas anksčiau išduotų leidimų kuruojančiai Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorei Nomedai Urbonavičienei. Ji, beje, palaiko valstybinį kaltinimą korupcijos byloje, kurioje kaltinimai pareikšti buvusiam Kauno vicemerui K. Kriščiūnui, A. Puidokui ir dar keliams asmenims.

Nemokami leidimai – paklausi prekė

Prokurorams vertėtų pasidomėti ne tik nemokamų leidimų išdavimo teisėtumu, bet ir tuo, kas naudojasi tais 18 automobilių, kuriems troleibusų parką valdanti Kauno savivaldybės įmonė prašė nemokamų leidimų.

Gali būti, kad pasinaudojant savivaldybės įmonės vardu leidimais nemokamai statyti automobilius apsirūpino Kauno politikai bei jų draugai. Su leidimus išduoti prašiusiu laikinuoju „Autrolio“ vadovu Alvydu Stanislovaičiu susisiekti nepavyko, jis visą dieną neatsiliepė mobiliuoju telefonu, rasti jo nepavyko ir darbo vietoje.

Kauno apygardos prokuratūroje atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl „Automobilių stovėjimo aikštelių“ išduotų leidimų. Jis buvo pradėtas Specialiųjų tyrimų tarnybos agentams sulaikius A. Puidoką ir atlikus daugybę kratų. Teisėsaugininkams pavyko surinkti gana įdomių faktų. Paaiškėjo, kad kai kuriems asmenims buvo suteikta privilegija nemokamai laikyti automobilius miesto centre, išvystyta nelegali sistema, leidusi apeiti leidimų sistemą.

Prieš kurį laiką buvęs A. Puidoko pavaldinys lrytas.lt žurnalistui pasakojo, kaip kai kuriems „reikalingiems“ žmonėms buvo suteikta privilegija iš viso nemokėti už savo automobilių stovėjimą. Įmonė išduodavo lipdukus, skirtus už stovėjimą sumokėti trumposiomis SMS žinutėmis. Tačiau kai kurių lipdukų numeriai esą būdavo įtraukiami į specialų sąrašą, jie suteikdavo galimybę neribotą laiką laikyti automobilį miesto centre už tai nesumokant nė cento. Šia istorija pradėjus domėtis lrytas.lt žurnalistui, „privilegijuotų lipdukų“ sistema buvo skubiai panaikinta, ją pakeitė leidimai.

Savivaldybės kuluaruose kalbėta, kad dėl ydingos tvarkos, kai vietoje baudos „Automobilių stovėjimo aikštelių“ darbuotojai primygtinai siūlydavo pirkti apmokėjimo už stovėjimą korteles, įmonė disponuodavo nemažomis neapskaitytomis lėšomis. Esą dalis šių pinigų galėjo būti skiriama partijoms finansuoti. Tai galėtų būti paaiškinimas, kodėl keičiantis Kauno valdžioms, nepaisant viešos kritikos, A. Puidokas vis išlikdavo savo poste.

Buvęs KGB karininkas kaltę neigia

„Tikiuosi, kad teisėsauga nesunkiai išsiaiškins, kas šioje situacijoje kaltas. Manau, kad tai pono A. Puidoko desperacija, jis visiškai įklimpęs ir bando formuoti viešą nuomonę. Prieš savivaldybės tarybą, prieš savo darbuotojus, kurie kai ko dar nežino. Matyt, bandoma permesti kaltę kitiems. Tikiu, kad teisėsauga labai greitai išsiaiškins, kaip atsirado šie leidimai“, - lrytas.lt sakė buvęs „Automobilių stovėjimo aikštelių“ Kontrolės ir analizės skyriaus vadovas V. Bakša.

Buvęs KGB karininkas, už darbo drausmės pažeidimus iš darbo A. Puidoko vadovaujamoje įstaigoje atleistas V. Bakša tikino nieko nusikalstamo nepadaręs. Esą su „Autroliu“ buvo sudaryta sutartis, troleibusais leista nemokamai važinėti rinkliavos kontrolieriams, o bendrovei išduodami leidimai nemokamai statyti automobilius miesto centre.

„Mano funkcija buvo vienintelė, atsižvelgiant į tai, ar paraiška atitinka reikalavimus priimti sprendimą – išduoti leidimus ar ne. Blankus gaminę ir leidimus išdavę asmenys man nebuvo pavaldūs. Dauguma tų leidimų atsirado tada, kai aš jau buvau atleistas iš darbo, matyt, kažkas turėjo priėjimą prie blankų“, - sakė V. Bakša.

Dėl galimai neteisėto atleidimo iš darbo į teismą jau kreipęsis V. Bakša tikino visą laiką bandęs kovoti su neteisėtu leidimų išdavimu tam tikriems žmonėms.

Pasak buvusio KGB karininko, anksčiau pasitaikė ir išties kurioziškų atvejų. Kartą kreipėsi įtartinos išvaizdos prabangaus automobilio vairuotojas, prašydamas pratęsti jam išduotą leidimą. Pasidomėjus, iš kur šis veikėjas gavo nemokamą leidimą, paaiškėjo, kad leidimas tokiu pačiu numeriu buvo išduotas Kauno apygardos teismo teisėjai, skyrėsi tik automobilio valstybiniai numeriai.

„Teisėsauga visus šiuos faktus turi. Manau, kad artimiausiu metu daug kas turėtų paaiškėti“, - lrytas.lt sakė V. Bakša.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.