Vilniaus centre - mitingas prieš dvigubą V

Grupelė visuomenininkų mano, kad Lietuvos valdžią spaudžia Lenkijos autonomininkai. Todėl jie ragina Vyriausybę nekeisti vardų, pavardžių, vietovardžių ir gatvių rašybos taisyklių. Tai esą pažeistų Konstituciją ir kitus įstatymus. Savo nuomonę visuomenininkai išreiškė ketvirtadienį Vilniuje surengę mitingą.

Protestas Vinco Kudirkos aikštėje surengtas Didįjį Ketvirtadienį – Judo išdavystės dieną.<br>V.Balkūnas
Protestas Vinco Kudirkos aikštėje surengtas Didįjį Ketvirtadienį – Judo išdavystės dieną.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Mar 28, 2013, 2:02 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 4:34 AM

Protestas Vinco Kudirkos aikštėje surengtas Didįjį Ketvirtadienį – Judo išdavystės dieną. Taip norėta pabrėžti, kad pakeitusios vardų ir vietovardžių rašymo taisykles, valstybės institucijos išduotų savo šalį.

Susirinko apie 200 dalyvių. Daugiausia - vyresnio amžiaus. Tarp susirinkusiųjų yra ir Sąjūdžio veikėjai, Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos atstovai.

Vyrai su pirmųjų Lietuvos nepriklausomybės savanorių kepurėmis imitavo sargybą, skirtą mitinge kalbėjusiems asmenims.

Tarp renginio dalyvių sukosi žmonės, kurie rinko parašus po raginimu valdžiai nekeisti vardų ir vietovardžių rašybos.

Mitingo dalyviai teigė, kad leidus valdžiai rašyti lenkiškais rašmenimis, Lietuvos valstybė bus pasmerkta žlugti. Ir toks sprendimas patvirtins jų kalbas, kad valdžia nupirkta už zlotus ir rublius.

Dalis protesto dalyvių mano, kad Vyriausybė nuolaidžiauja ir pataikauja Lenkijai. O tai, jų nuomone, yra Lietuvos interesų išdavystė. Kiti teigė, kad net pačioms tautinėms mažumoms būtų geriau, jei vardų ir vietovardžių rašyba nesikeistų.

Protestą susirinkusieji išreiškė ir plakatais, kuriuose užrašyta: „Tualeto WC - į kolaborantų pasus“, „Mirusi smurtaujanti waldžia“, „V. Tomaševskis - Maskvos agentas?“

Akcentas - lenkų pavardžių rašyba

„Nepritarimą tokiems Vyriausybės ketinimams savo parašais jau yra išreiškę per 20 000 Lietuvos piliečių. Jų skaičius ir toliau sparčiai auga. Jei valdžios žmonės šiuos piliečių reikalavimus ignoruos ir Vyriausybės programa bei darbo grupės siūlymai bus įgyvendinami pažeidžiant Lietuvos Konstituciją, protestuos nebe keli šimtai, bet keli tūkstančiai piliečių“, - teigė „Vilnijos“ draugijos pirmininkas Kazimieras Garšva.

Jis tikino, kad šiandieninė diskusija vyksta ne dėl lenkų pavardžių rašybos, o dėl valstybės teritorinio vientisumo bei valstybinės kalbos išsaugojimo.

Lietuva nereikalauja keisti lenkų kalbos abėcėlės, autentiškai rašyti baltiškas pavardes ar vietovardžius etninėse lietuvių žemėse. Tuo tarpu daliai lenkų atrodo, kad Lietuva – jos pakraštys, kur tebeveikia Lenkijos įstatymai. Vyriausybė turi ryžtingai pasipriešinti tokiems antivalstybiniams nusistatymams ir atsisakyti bet kokių skubotų sprendimų, kuriais dedamas pagrindas teritorinės autonomijos sukūrimui“, - kalbėjo K. Garšva.

Mitingą organizuoja Lietuvos Sąjūdis, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, „Vilnijos“ draugija bei asociacija „Lietuvos ir Latvijos forumas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.