Danijos spaudoje - nusikaltėlių iš Lietuvos sostinė Kaunas

Kitą savaitę viename didžiausių Danijos dienraščių „Ekstra Bladet“ pasirodys straipsnių ciklas apie Kauną ir jo gyventojus. Danams kauniečiai pastaruoju metu jau beveik tapę vagių bei plėšikų simboliu.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis ('Lietuvos rytas")

Apr 1, 2013, 1:00 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:46 AM

Kaip atrodo miestas, iš kurio kilę gyventojai sudaro net 80 procentų už vagystes Danijoje sulaikomų lietuvių? Kas verčia lietuvius emigruoti į Daniją ir ten daryti nusikaltimus? Ar vagystes iš privačių namų kontroliuoja organizuotos nusikaltėlių gaujos?

Šiais bei kitais klausimais domėjosi beveik savaitę Kaune viešėjęs „Ekstra Bladet“ specialusis korespondentas Thomas Svenssonas.

Veiklą koordinuoja gaujos

Sulaikyti lietuvių nusikaltėliai praėjusiais metais Danijoje buvo antrojoje vietoje, už mūsų tautiečius daugiau įkliuvo tik atvykėlių iš Rumunijos. Policija skelbia, jog imigrantų gaujos pagal įvykdomų nusikaltimų mastą ir pavojingumą nusileidžia tik Skandinavijos regiono šalies teisėsaugininkų galvos skausmu tapusioms baikerių gaujoms „Hell’s Angels“ ir „Bandidos“.

„Pastaruoju metu vagystės tapo bene didžiausiu ramų gyvenimą pamėgusių danų siaubu. Turime įtarimų, kad šių nusikaltėlių veikla gerai koordinuojama, o jai vadovauja nusikalstamų grupuočių nariai“, – „Laikinajai sostinei“ pasakojo „Ekstra Bladet“ Tiriamosios žurnalistikos skyriuje dirbantis reporteris.

Nusikaltėlių iš Lietuvos veikla jam iš tiesų primena gerai organizuotos grupės antpuolį.

Į Daniją atvyksta dešimt lietuvių, apsistoja atokiame vasarnamyje, kuris tampa šios nusikaltėlių grupės baze. Iš šios vietos jie vyksta į aplinkinius miestelius, ten laužiasi į privačius namus, vagia viską, ką randa po ranka. Grobį vagys dažniausiai slepia savo „bazėje“, rūsyje iškastoje duobėje.

Žino ne tik apie Agurkinius

„Praėjusiais metais policija sulaikė beveik dešimt lietuvių, o jų nuomotame name aptiko vogtų daiktų, kurių vertė viršija 100 tūkst. litų. Žemėje lietuviai slėpė kelis kilogramus pavogtų auksinių bei sidabrinių juvelyrinių dirbinių“, – pasakojo Th.Svenssonas.

Danas pripažino savo tyrimui Kauną pasirinkęs neatsitiktinai. Daugiausia Danijoje sulaikomų nusikaltėlių – vagių bei plėšikų kilę būtent iš šio miesto.

Kita vertus, Skandinavijos šalių teisėsaugininkams gerai žinoma šiuo metu sulaikyto kauniečio Sauliaus Velečkos-Agurko vadovaujama Agurkinių gauja, taip pat jų konkurentai Kamuoliniai.

Ne paslaptis, jog Kauno nusikaltėlių kontroliuojamų amfetamino laboratorijų produkcija keliauja į Skandinavijos šalis.

Kaunas – vagių simbolis?

Danų žurnalistas susitiko su Kauno apygardos prokuratūros Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiuoju prokuroru Tomu Staniuliu, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovybe.

Kartu su kolega fotografu jis lankėsi skurdžiausiuose miesto rajonuose, Aleksoto turguje, kuriame prekiaujama ir galbūt vogtais daiktais, bendravo su „Caritas“ atstovais.

„Jūsų teisėsaugininkai pripažino, kad mieste nuolat mažėjantį nusikalstamumą nulemia emigracija.

Gaila, tačiau į mano šalį atvykę nusikaltėliai dergia Lietuvos vardą, dėl to kenčia čia sąžiningai dirbantys ir studijuojantys lietuviai.

Kaunas – iš tiesų gražus miestas, man didelį įspūdį paliko jo senamiestis, lieka tik apgailestauti dėl tų žmonių, kurie jūsų miestą Danijoje pavertė vagių bei kitų nusikaltėlių simboliu“, – kalbėjo Th. Svenssonas.

Bausmės Danijoje mažesnės

Pabendravęs su teisėsaugininkais danų žurnalistas sakė, regis, radęs atsakymą, kodėl lietuvių vagys siaubia jo gimtinę. Tam, ko gero, įtakos turi ne tik Lietuvoje įsišaknijusios socialinės problemos, skurdas ir nedarbas, bet ir bausmių už vagystes dydis.

Danijoje sulaikomi vagių grupuočių nariai sanatorijas primenančiuose kalėjimuose praleidžia vidutiniškai pusmetį ir išleidžiami į laisvę pirma laiko.

Lietuvos Kalėjimų departamento duomenimis, už vagystes nuteistų asmenų laisvės atėmimo bausmių termino vidurkis – 3 metai, o už vagystę stambiu mastu – 4 metai ir 3 mėnesiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.