Kauno centre jau leista rengti gėjų paradą? (balandžio 1-osios pokštas)

Kaip Nyderlanduose registruota bei Lietuvoje niekam nežinoma visuomeninė organizacija „Rainbow Ring Initiative for Europe“ (RRIE) sugebėjo apmulkinti Kauno valdininkus? Ar iš tiesų šiai užsieniečių grupei išduotas leidimas Rugsėjo 1-ąją miesto centre organizuoti renginį atvėrė kelią gėjų eitynėms? 

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 1, 2013, 9:45 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 12:54 AM

Šie ir kiti klausimai pastaruoju metu aptarinėjami itin uždaruose Kauno savivaldybės valdininkų sluoksniuose. Paradoksalu, tačiau apie mįslingiems olandams išduotą leidimą rengti eitynes Mokslo ir žinių dieną, kai miesto centras knibždėte knibžda mokinių, valdininkai iki šiol neinformavo politikų. Lrytas.lt žiniomis, informacija kruopščiai slepiama ir nuo miesto mero, konservatoriaus Andriaus Kupčinsko bei jo pavaduotojų. Labiausiai bijoma aršiai prieš seksualinių mažumų paradus nusiteikusio vicemero, „jaunalietuvio“ Stanislovo Buškevičiaus reakcijos.

Pirmoji sujudo policija

Faktas, jog Kauno valdininkai patys to nesuvokdami jau išdavė leidimą Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, Kauno centre organizuoti kažką panašaus į seksualinių mažumų atstovų eitynes tapo žinomu visai atsitiktinai.

Kovo pradžioje Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos Masinių renginių poskyris sulaukė keisto rašto. Olandijoje registruotos visuomeninės organizacijos „Rainbow Ring Initiative for Europe“ vadovas Jan'as Von Berich'as prašė policijos vadovų užtikrinti viešąją tvarką per Rugsėjo 1-ąją Kaune vyksiantį renginį „Žygis už toleranciją mokyklose“ ir jo dalyvių apsaugai skirti ne mažiau kaip 300 pareigūnų. Laiške policijai nurodoma, kad renginio dalyvių skaičius gali siekti 2 tūkst. žmonių.

„Pradžioje nesupratome, kas čia per renginys ir kodėl jo organizatoriai prašo policijos apsaugos. Keisčiausia buvo tai, kad leidimus viešiems renginiams išduodantys Kauno valdininkai pradžioje užsiminė tarsi žinantys apie „kažkokį“ renginį, o paskui išvis neteikė mums informacijos, pasiūlė bendrauti tiesiogiai su olandais“, - lrytas.lt žurnalistui sakė vienas Kauno teisėsaugininkų.

Mieste truks policininkų ?

Žinia, jog kažkas mieste ketina organizuoti renginį, kurio dalyviams reikės net 300 policijos pareigūnų apsaugos, privertė ne juokais susirūpinti Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovus. Prieš dvi savaites skubos tvarka sudaryta darbo grupė, kurios tikslas – išsiaiškinti kokiam renginiui leidimą davė Kauno valdininkai.

Nerimauta ne be reikalo. Mokslo ir žinių dieną, Rugsėjo 1-ąją mobilizuojami beveik visi Kauno policijos pareigūnai. Jie budi ties pėsčiųjų perėjomis, kontroliuoja ar vairuotojai praleidžia į mokyklas skubančius mokinukus. Mokyklose pasibaigus oficialiems renginiams, policininkai taip pat turi nemažai darbo, organizuojami reidai, tikrinama ar viešose vietose nevartojamas alkoholis, mieste viešąją tvarką užtikrina sustiprintos policijos patrulių pajėgos. Papildomas 300 pareigūnų skaičius, kurio prašoma renginio dalyvių saugumui užtikrinti, reikštų, jog Kauno pareigūnams tektų pagalbos prašyti iš kitų miestų.

Renginio organizatorių adresas – pašto dėžė Amsterdame

Kauno policijos atstovams sunkiai sekėsi susisiekti su apsaugos prašiusios organizacijos atstovais Olandijoje, dokumente nurodytu kontaktiniu telefonu atsiliepdavęs asmuo kalbėjo tik olandiškai ir niekaip nesuprato ko iš jo norima. Patikrinus organizacijų registrus, informacija apie „Rainbow Ring Initiative for Europe“ pasirodė esanti itin kukli, ši paramos gavėjo statusą turinti visuomeninė organizacija registruota 2012-ųjų viduryje, o kontaktinis adresas – Amsterdamo centriniame pašte esanti abonentinė pašto dėžutė.

„Teko kreiptis į kolegas iš Nyderlandų, tačiau ir jie negalėjo pateikti daugiau duomenų apie Kaune kažką ketinančią surengti organizaciją“, - apie detektyvu virtusią istoriją pasakojo vienas Kauno policijos Tarptautinio bendradarbiavimo valdybos pareigūnų.

Galiausiai pavyko išsiaiškinti, jog mįslingos, neseniai įsteigtos, tik pašto dėžę turinčios ir ja ryšį su pasauliu palaikančios organizacijos vadovas, 39-erių metų Olandijos pilietis Jan'as Von Berich'as – gerai žinomas seksualinių mažumų atstovų sąjūdžio propaguotojas.

Laiško turinys pribloškė

Lrytas.lt žurnalistui pavyko susisiekti su olandų organizacijos vadovu. Atsiliepęs telefonu puikiai angliškai kalbantis vyras kiek sutriko išgirdęs, jog bendrauja su žurnalistu. Jis paprašė dominančius klausimus pateikti raštu, esą visą informaciją jis turintis suderinti su atstovais iš kitų šalių.

Atsakymo į klausimą, ką olandai ketina organizuoti Rugsėjo 1-ąją Kauno centre teko laukti daugiau nei savaitę.

„Mes, pelno nesiekianti organizacija gavome Kauno municipaliteto (savivaldybės – red.) leidimą Kaune rengti tarptautinę konferenciją „Pride in Europe“ ir žygį „Už toleranciją mokyklose“ mūsų nurodytu maršrutu. Renginyje dalyvaus įvairių Europos šalių atstovai. Išsamesnę informaciją pateiksime atsiradus poreikiui ar būtinybei“, - atsakė „Rainbow Ring Initiative for Europe“ vadovas J. V. Berich'as.

Dar karą pabandžius susisiekti su olandu ir pasiteiravus, ar Kauno savivaldybės išduotas leidimas tarptautinei „Pride in Europe“ konferencijai ir paradui reiškia mieste vyksiančias seksualinių mažumų eitynes, J. V. Berichas nenorėjo nieko komentuoti. Telefonu jis informavo, negalintis teikti išsamesnės informacijos, nes bijo neigiamos visuomenės reakcijos.

„Supraskite, mes jau gavome leidimą. Kauno savivaldybė jį išdavė, todėl šiuo metu tiktai nenorime dar labiau kaitinti atmosferos. Nežinau iš kur jūs sužinojote apie mūsų renginiui išduotą leidimą, tačiau bet koks papildomos informacijos apie mūsų planus paviešinimas gali mums pakenkti. Nutiks kaip Vilniuje, kur kita organizacija prašė leidimo surengti paradą miesto centre, o spauda ir kai kurie politikai sukėlė isteriją, tad renginio dalyviams leido žygiuoti kažkokiame užkampyje, Upės gatvėje. Mums tai nepriimtina, todėl savo planų ir tikslų kol kas nenorime viešinti“, - sakė J. V. Berichas.

Šeimų lygos ultraradikalai grasina sužlugdyti renginį

Už tradicinį šeimos modelį pasisakančios, ultraradikalios Lietuvos šeimų lygos (LŠL) atstovas Tadeušas Mackievičius pripažino kiek anksčiau gavęs neoficialią informaciją, kad bus bandoma Kauno savivaldybės prašyti leidimo seksualinių mažumų paradui miesto centre.

Sužinojęs, kad leidimas jau išduotas Olandijos organizacijai „Rainbow Ring Initiative for Europe“, o ši suskubo prašyti policijos apsaugos, T. Mackievičius neslėpė pasipiktinimo.

„Man neliko abejonių, jog gėjai ketina žygiuoti Kaune. Savo iškrypimo propagavimui pasirinko pačią netinkamiausią dieną – Rugsėjo 1-ąją. To mes tikrai netoleruosime, tikrai neleisime, kad mūsų vaikai šią šventinę dieną matytų iškrypėlių fiestą. Lietuvos šeimų lyga ne kartą griežtai pasisakė prieš bet kokių mažumų eitynes, tiek tautinių, tiek ir seksualinių eitynes, o dabar manau teks imtis kraštutinių, iki šiol nenaudotų priemonių, kad apgintume savo vaikus ir šeimas. Pasikviesime kolegas iš kitų šalių, iš Lenkijos. Atvyks ir nemažai mus palaikančių kunigų, turime sustabdyti šį paradą“, - piktinosi T. Mackievičius.

Nors Lietuvos šeimų lyga skelbiasi esanti nepriklausoma visuomeninė organizacija, vienijanti tradicines vertybes puoselėjančių šeimų narius, lrytas.lt duomenimis tai kaimyninėje šalyje veikiančios ultraradikalios, klerikalinės Lenkijos šeimų lygos filialas. Liberalių pažiūrų Lietuvos politikai ne kartą išsakė nuogąstavimus, kad šios bei kitų kraštutinių pažiūrų organizacijų ekspansija bei noras įtakoti visuomeninius procesus kelia grėsmę demokratijai.

Savivaldybės darbuotojai kratosi atsakomybės

Kas ir kodėl išdavė leidimą beveik nežinomai olandų organizacijai Kaune rengti eitynes? Kodėl faktas apie išduotą leidimą eisenai taip kruopščiai slepiamas ne tik nuo visuomenės, bet ir nuo Kauno savivaldybės tarybos narių, mero A. Kupčinsko bei jo pavaduotojų?

Leidimus masiniams renginiams išduodančio Kauno savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos palaikymo tarnybos (VTPT) darbuotojai sutartinai tikino negalintys teikti jokios informacijos, kai kurie jų apsimetė nesuprantantys ką siekiama sužinoti. Esą bendrauti su spauda įgaliotas tik VTPT vedėjas.

„Kauno savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos palaikymo tarnyba išduoda leidimus taikiems renginiams viešose miesto vietose, jeigu paraiškos jiems rengti atitinka Lietuvos respublikos Masinių susirinkimo įstatymo keliamus reikalavimus, Kauno savivaldybės tarybos nustatytas taisykles bei VTPT veiklos reglamentą. Rugsėjo 1-ąją mieste vyks daug renginių, kuriems išduoti leidimai, todėl išskirti konkretų renginį iš kitų mes nematome teisinio pagrindo“, - lrytas.lt žurnalistui raštu atsakė Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos palaikymo tarnybos vedėjas Josifas Aleknavičius.

Valdininkas nesiteikė paaiškinti ar VTPT darbuotojai bent teikėsi pasidomėti kas slepiasi už paraišką pateikusios olandų organizacijos „Rainbow Ring Initiative for Europe“. Taip pat neatsakė į klausimą kodėl apie olandų ketinimus nebuvo informuoti Kauno savivaldybės tarybos nariai ir miesto meras.

„Jūsų pateikti klausimai vertintini kaip nekorektiški. VTPT savo veikloje remiasi savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintu veiklos reglamentu bei pareigybinėmis instrukcijomis. Todėl mes negalime komentuoti vidinių VTPT sprendimų, o juo labiau – kvestionuoti, komentuoti ar kitaip vertinti mūsų darbuotojų veiksmų“, - arogantiškai pareiškė VTPT vadovas.

Leidimą išdavė, nes nesuprato angliškai ?

Pavardės prašęs neminėti Kauno savivaldybės administracijos darbuotojas lrytas.lt žurnalistui sutiko praskleisti nežinia kodėl sukurtos ir itin uoliai saugomos paslapties šydą.

„ Leidimą gėjų paradui jie išdavė, jo atšaukti nebeįmanoma, todėl dabar kaip stručiai sukišę galvas į smėlį tyli ir laukia kilsiančio skandalo. Baisu net pagalvoti kas bus, kai apie rengiamą gėjų paradą miesto centre sužinos vicemeras S. Buškevičius. O kai kurie žmonės dabar net patys sau bijo pripažinti, jog švelniai tariant „prisidirbo“. Dėl to kalta savivaldybėje vyraujanti betvarkė, atsainus požiūris į darbą ir užsienio kalbos nemokėjimas.“, - sakė lrytas.lt pašnekovas.

Anonimu panorėjęs likti savivaldybės darbuotojas tikino, jog leidimas gavus „Rainbow Ring Initiative for Europe“ paraišką buvo išduotas dėl elementarių anglų kalbos žinių trūkumo.

„Čia klasikinė situacija, kai Kauno VTPT gauna raštą anglų kalba. Niekas deramai neįvertina ko prašoma, koks renginys vyks. Žmonės paprasčiausiai anglų kalbos nemoka, o kreiptis į savivaldybės vertėjus jiems „ne lygis“. Pasitikslinti kokiam renginiui prašoma išduoti leidimą taip pat sunku, kaip tai padaryti nemokant anglų kalbos?.. Todėl einama paprasčiausiu keliu, ant paraiškos dedama rezoliucija nurodanti patenkinti prašymą, raštas persiunčiamas Leidimų ir licenzijų išdavimo skyriui“, - pasakojo Kauno savivaldybės darbuotojas.

Kaune legaliai švęstas A. Hitlerio gimtadienis, vyko narkomanų festivalis

Pasak pašnekovo, šia spraga jau ne kartą sėkmingai įvairių odiozinių organizacijų ar visuomeninių judėjimų atstovai. Suvokdami, kad negaus leidimo, jie į savivaldybę nusiųsdavo užsienio kalba įmantriai surašytą paraišką prisistatydami kokio nors užsienio fondo vardu ir leidimas būdavo gaunamas.

Savivaldybė, pati to nežinodama buvo leidusi neonaciams Kaune švęsti Adolfo Hitlerio gimtadienį, apleistoje koplyčioje satanistams oficialiai aukoti juodąsias mišias, bent du kartus vyko elektroninės muzikos festivaliai kurių organizatoriams savivaldybė leido legaliai „organizuoti augalinės kilmės maisto papildų degustaciją“.

Ši situacija kelia nerimą ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnams, jau eilę metų nerandantiems bendros kalbos su arogantiškais VTPT valdininkais.

„Prieš kelis metus gavome pranešimą, jog šiomis dienomis jau neveikiančiame bare vyksta renginys, kurio metu skamba nacistiniai maršai, viešai demonstruojama hitlerinės Vokietijos simbolika. Nuvykusiems patruliams buvo pateiktas raštas, kad Kauno savivaldybė leido surengti teminį vakarą, paminint prieškario Vokietijos kanclerio Adolfo H. gimtadienį. Vėliau dėl šio renginio kilo didelis skandalas, tačiau ką mes galėjome padaryti, jeigu savivaldybė leido jam vykti.

Prieš kelis metus organizavome reidą į apleistas sovietų kareivines, kur vyko kažkoks šokių muzikos festivalis. Ten kas antras paauglys buvo apsvaigęs nuo narkotikų, tiesiog pareigūnų akivaizdoje jie nesivaržydami rūkė žolę. Tačiau patraukti atsakomybėn šį narkomanų festivalį surengusių asmenų negalėjome, pasirodo savivaldybė jiems buvo išdavusi leidimą renginio metu „organizuoti augalinės kilmės maisto papildų degustaciją“, - piktinosi vienas Kauno policijos komisarų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.