Dėl Baltarusijos atominės elektrinės - dar daug neatsakytų klausimų

Baltarusija vis dar neatsako į

Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą.<br>V. Ščiavinsko asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-02 20:47, atnaujinta 2018-03-08 23:01

Tai BNS pareiškė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktoriaus Vitalijus Auglys BNS komentuodamas Baltarusijos Belta naujienų agentūros pranešimą esą artimiausiais mėnesiais tikimasi baigti konsultacijas su Lietuva dėl naujos kaimyninės šalies AE.

„Mes esame Baltarusiją apskundę dėl netinkamo Espo konvencijos (JT Poveikio aplinkai vertinimo tarpvalstybiniame kontekste konvencija - red.) taikymo, nes nebuvo tinkamai konsultuojamasi su Lietuva (dėl Astravo AE projekto - BNS). Espo komitetas svarstė šią bylą. Artimiausiu metu turi pasirodyti rekomendacijos. Kiek mes suprantame, pirminės rekomendacijos bus nepalankios.

Baltarusija, nujausdama rekomendacijų turinį, turbūt bando vienaip ar kitaip eiti į kontaktą ar iš dalies blefuoti. Kol kas mes nematome jokių realių žingsnių iš Baltarusijos pusės. Kol kas iš Baltarusijos pusės nematome, kad jie tvarkytų dokumentaciją taip, kad mus ji tenkintų. Be to, kol kas neturime jokių oficialių kvietimų konsultacijoms“, - BNS sakė V.Auglys.

Baltarusijos valstybinės aplinkos apsaugos ekspertizės departamento vadovo Aleksandro Andrejevo žodžius, jog per du mėnesius tikimasi baigti konsultacijas su Lietuva, V.Auglys pavadino „labai optimistiniu scenarijumi“.

„Žinant, kad iš Baltarusijos pusės eilę metų nebuvo taip optimistiškai nusiteikta savo kaimynės atžvilgiu, o dabar per du mėnesius viską nori pabaigti, tai labai keistai atrodo“, - BNS sakė Lietuvos pareigūnas.

„Tęsiame konsultacijas ir tikimės jas pabaigti per du mėnesius. Lietuva atsiuntė klausimų, mūsų ekspertai rengia atsakymus. Artimoje ateityje jie bus nusiųsti Lietuvos pusei. Po to tikimės surengti dviejų šalių ekspertų susitikimą pabaigti procedūrą“, - Baltarusijos naujienų agentūra cituoja šios šalies valstybinės aplinkos apsaugos ekspertizės departamento vadovą Aleksandrą Andrejevą.

Lietuva ne kartą kritikavo Baltarusiją, kad ji neužtikrina saugumo plėtodama Astravo atominės elektrinės projektą, kuris planuojamas vos 50 kilometrų nuo Vilniaus.

Espo konvencija numato, kad prioritetinė projekto statybos vieta gali būti nustatyta tik baigus poveikio aplinkai vertinimo procesą, tai yra atsakius į visus poveikį galbūt patirsiančių valstybių klausimus, supažindinus jų visuomenę su projektu ir surengus dvišales konsultacijas.

Praėjusių metų birželį pranešta, kad Maskva ir Minskas pasiekė susitarimą dėl atominės elektrinės statybos pirmojo etapo finansavimo. „Rosatom“ vadovas Sergejus Kirijenka tuomet sakė, kad parengiamiesiems darbams skirta 285 mln. dolerių.

Pirmąją branduolinę jėgainę, kurios galia siektų 2,4 gigavato, Baltarusija su Rusijos finansine pagalba tikisi pastatyti Gardino srityje, netoli Astravo miestelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.