Komandiruotėms skirtas biudžetas baigia ištirpti

Seimas naujas, bet įpročiai – tie patys. Net spėriai mažėjantis komandiruotėms skirtas biudžetas nenuslopina politikų noro keliauti.

E. Zingeris neįsivaizduoja savo veiklos be dažnų užsienio komandiruočių.<br>R. Danisevičius
E. Zingeris neįsivaizduoja savo veiklos be dažnų užsienio komandiruočių.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 2, 2013, 8:33 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 11:53 PM

Nors į pavasario sesiją parlamentarai susirinko tik kovo pradžioje, Seimo vadovybė jau ėmė nuogąstauti, kad iki metų pabaigos gali nebeužtekti politikų kelionėms skirtų pinigų.

Mat kai kurios delegacijos jau spėjo išnaudoti bemaž pusę jų kelionėms numatyto limito.

Geri laikai dar negrįžo

Pavyzdžiui, jei į Strasbūre vyksiančią Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos pavasario sesiją būtų užsimota išsiųsti visus pageidaujančius tautos išrinktuosius, jau rudenį šios delegacijos narių komandiruotėms tektų dairytis papildomų pinigų.

Kad taip neatsitiktų, Seimo vadovybė pasiūlė riboti keliaujančių į užsienį delegacijų narių skaičių.

Tarkime, jeigu iki šiol į minėtą asamblėją negalėdavo vykti kuris nors delegacijos narių, jį pakeisdavo pavaduojantis Seimo narys. Nuo šiol bus siūloma mažinti keliauninkų skaičių.

„Buvo geri laikai, kai į tarpparlamentinių asamblėjų posėdžius važiuodavo ir aštuoni žmonės. Tada gyvenome geriau ir galėjome tam skirti daugiau lėšų. Tie laikai vis dar negrįžo”, – „Lietuvos ryto” televizijai dėstė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Lygino su krepšininkais

Šios taupymo naujovės priimtinos toli gražu ne visiems.

Seimo delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininko pavaduotojas konservatorius Emanuelis Zingeris įsitikinęs, jog politikai privalo vykti į tarptautinius forumus, kad Lietuvai atstovautų visa delegacija.

„Mūsų parlamentarų nedalyvavimą svarbiuose užsienio renginiuose galėčiau palyginti su krepšininkais. Įsivaizduokite, jeigu jiems būtų uždrausta dalyvauti krepšinio varžybose, o po to klausiama, kur išnyko mūsų komanda?” – kalbėjo E. Zingeris.

Todėl daug keliaujantis politikas Seimo vadovybei siūlo griežčiau vertinti komandiruotes, tiesiogiai nesusijusias su parlamentine veikla.

Gyrė jaunimo renginį Tunise

Pastaruoju metu daug kam ypač kliuvo Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Vytauto Gapšio išvykos už valdiškus pinigus.

Tik prieš Velykas „darbietis” grįžo iš Ekvadoro, kur daugiau kaip savaitę dalyvavo Tarpparlamentinės sąjungos asamblėjos posėdžiuose.

Tūkstančius kainavo ir šio veikėjo komandiruotė į Tunisą, kur vyko arabų šalių ir Europos jaunųjų lyderių forumas.

Tačiau V. Gapšys tikino, jog pastarasis renginys – labai svarbus: „Jaunųjų lyderių forumas yra politikos, ekonomikos, verslo lyderių susitikimas, kur aptariamos pasaulinės aktualijos.

Lietuvai jis buvo aktualus, nes mes pristatėme Europos humanitarinio universiteto veiklą, diskutavome apie galimybes pritraukti naujų studentų.

Jeigu kam nors kliūva šis renginys, tada galime sakyti, kad ir į Davoso forumą važiuoti nereikia, nes ten vyresniųjų formatas. Tik kažkodėl kiekvienais metais, kai mūsų į šį forumą nepakviečia, labai liūdime.”

Gyvena ant lagaminų

Tarp dažniausiai keliaujančių Seimo narių – ir per ankstesnes kadencijas išvykų gausa pasižymėję parlamentarai, tarp jų konservatorius Egidijus Vareikis, liberalas Petras Auštrevičius.

E. Vareikis šiais metais jau vyko į šešias komandiruotes ir dvi iš biudžeto neapmokamas keliones. Jis po du kartus lankėsi Belgijoje ir Prancūzijoje, taip pat Latvijoje ir Bulgarijoje, viešėjo Ukrainoje ir Turkijoje, dabar rengiasi komandiruotei į Juodkalniją.

Numatyta 1,4 milijono litų

* 2013 metais parlamentarų kelionėms numatyta 1,4 mln. litų. Tai ketvirčiu milijono litų daugiau nei pernai. Iš jų 250 tūkst. litų skirta komandiruotėms, susijusioms su Lietuvos pirmininkavimu Europos Sąjungos Tarybai.

* Numatyta, kad Seimo komitetai galės išleisti bemaž 770 tūkst. litų, įvairios delegacijos – pusę milijono litų, Seimo vadovybė – 240 tūkst. litų.

* Dar 145 tūkst. litų planuojama skirti nenumatytoms Seimo narių komandiruotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.