Rusijos ambasadorius tikisi, kad A. Butkevičius atveš gerų žinių iš Rusijos

Rusija suinteresuota, kad „Gazprom“ dirbtų komfortiškomis sąlygomis

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2013, 2:47 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:02 PM

„Su parlamento pirmininku aptarėme dvišalius santykius, kurie plėtojami, sakyčiau, labai nevienareikšmiškai. Tarp mūsų šalių yra visai neblogi prekybiniai, ekonominiai santykiai, mes esame pagrindinis Lietuvos partneris pagal importą ir eksportą“, - sakė diplomatas.

Tačiau, jo nuomone, trūksta politinio kontakto ir tarpparlamentinių ryšių. „Šiandien mes aptarėme galimybę parlamentinių mainų, įvertindami tai, kad Lietuvos parlamente veikia tarpparlamentinių ryšių grupė su Rusija, kurioje yra 66 Seimo nariai. Kalbėjome apie galimybę bendrauti, nes analogiška grupė kuriasi ir Rusijos Valstybės Dūmoje“, - sakė svečias.

Pasak V. Čchikvadzės, Rusiją domintų bendradarbiavimas ne tik parlamentinių draugystės grupių lygmeniu, bet ir tarp parlamentinių komitetų, pavyzdžiui, Ekonomikos, Kaimo reikalų.

Rusijos ambasadorius teigė su Lietuvos parlamento pirmininku aptaręs problemas, susijusias su Kaliningrado sritimi, tranzitu, greitesnėmis kelionėmis maršrutu Maskva-Kaliningradas, Sankt Peterburgas-Kaliningradas.

„Dabar čia daug formalumų, susijusių su muitinės ir pasienio procedūromis. Mes siūlome šituos klausimus spręsti greitai, operatyviai, taip kaip mes tą darome su Suomija, kaip jūs tą darote su Baltarusija. Mes kalbėjome apie pasienio judėjimą, nes Kaliningrado gyventojai nori keliauti į Lietuvą, bet ribojimas 35 kilometrų zona Kaliningrado gyventojams yra nepatrauklus. Mes siūlome atidaryti visą Kaliningrado srities teritoriją ir tam tikrą apibrėžtą Lietuvos teritoriją, kaip mes esame tą padarę su Lenkija. Mes norime, kad žmonės galėtų važiuoti ne į laukus, nes 30 km tai yra praktiškai laukas, o galėtų lankytis didžiuosiuose miestuose, turistiniuose centruose, galėtų apsipirkti. Beje, Rusija yra pirmojoje vietoje pagal turizmą į Lietuvą“, - žurnalistams sakė V. Čchikvadzė.

Pasak jo, su V. Gedvilu buvo kalbama ir apie šalių kultūrinį bendradarbiavimą. „Mes kalbėjome apie kultūrinį bendradarbiavimą, apie tai, kad tarp Lietuvos ir Rusijos nėra sutarties dėl bendradarbiavimo kultūros, mokslo, sporto ir turizmo srityse“, - sakė Rusijos ambasadorius.

Rusija suinteresuota, kad „Gazprom“ dirbtų komfortiškomis sąlygomis

V. Čchikvadzė sako, jog Lietuvos pusės kaltinimai Rusijos dujų milžinės ir vienintelės Lietuvos dujų tiekėjos „Gazprom“ atžvilgiu „užnuodija abipusio bendradarbiavimo atmosferą“.

Ambasadorius po susitikimo su Seimo pirmininku Vydu Gedvilu trečiadienį pastebėjo, jog Europos Sąjungos (ES) energetikos trečiojo paketo įgyvendinimą atidėjusios Latvija ir Estija dujas iš „Gazprom“ perka pigiau.

„Kai „Gazprom“, kuris turėjo daugiamilijonines, milijardines galbūt investicijas, dujotiekiui ir taip toliau, yra priverstas prarasti savo turtą ir šias investicijas, pas mus tai suprantama kaip ekspropriacija ES trečiojo energetikos paketo reikalavimu. Pavyzdžiui, su Latvija ir Estija „Gazprom“ susitarė, jie atideda trečiojo energetikos paketo įvedimą, ir išsirinko ne patį „žiauriausią“ variantą, o, kaip čia pasakyti, „minkštąjį“ mus tenkinantį, jie žengė žingsnį, ir mes žengėm žingsnį, ir dujų kaina ten 20 proc. mažesnė“, - po susitikimo žurnalistams sakė V. Čchikvadzė.

„Ką aš sakau - reikia kalbėti ir bandyti susitarti, nenoras kalbėtis ir nenoras susitarti, arba kaltinimai, kurie išsakomi Rusijos kompanijų atžvilgiu, kaltinimai, kurie neturi rimto pagrindo, užnuodija abipusio bendradarbiavimo, tarpusavio supratimo atmosferą“, - kalbėjo ambasadorius. Jo žodžiais, Rusija suinteresuota, kad „Gazprom“ dirbtų Lietuvoje komfortiškomis sąlygomis, kad kompanijos investicijos Lietuvoje nedingtų.

Lauks gerų žinių iš Rusijos

Kalbėdamas apie artėjantį Lietuvos Premjero Algirdo Butkevičiaus vizitą į Sankt Peterburgą, V. Čchikvadzė sakė tikįs, „kad jis atveš gerų žinių iš Rusijos“.

Ministras Pirmininkas A. Butkevičius ketvirtadienį su darbo vizitu vyks į Sankt Peterburgą, kur dalyvaus Baltijos jūros šalių vyriausybių vadovų konferencijoje, primena ELTA.

Balandžio 5-ąją, penktadienį, numatytas dvišalis Ministro Pirmininko susitikimas su Rusijos Premjeru Dmitrijumi Medvedevu. Susitikime ketinama aptarti dvišalius santykius ir bendradarbiavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.