Žirmūnų tiltas neturės A. M. Brazausko vardo dar septynerius metus

Trečiadienį Vilniaus miesto taryba nusprendė, jog nusipelniusių asmenybių memorialines lentas ant pastatų ir kitų objektų bus galima tvirtinti praėjus 5 metams po jų mirties, o pavadinti jų vardais gatves, tiltus ir kitus objektus – tik po 10 metų.

A. M. Brazausko vardu pavadinti Žirmūnų tiltą bus galima tik 2020 metais.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
A. M. Brazausko vardu pavadinti Žirmūnų tiltą bus galima tik 2020 metais.<br>P. Lileikio nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-04-03 20:54, atnaujinta 2018-03-08 21:27

Socialdemokratų sumanymą Žirmūnų tiltą pavadinti buvusio premjero Algirdo Mykolo Brazausko vardu pavyktų tik 2020 metais.

Valdančioji Vilniaus miesto koalicija nebuvo vieninga svarstant klausimą, kiek turi praeiti laiko po įžymybės mirties, kad jo vardu būtų pavadinta kuri nors sostinės gatvė, tiltas ar kitas objektas.

Socialdemokratai siūlė, kad nereikia nustatyti pomirtinio termino, jei kalbama apie tikrai Lietuvai nusipelniusį, įžymų žmogų.

Prieštaravo lenkų frakcijos vadovas Jaroslavas Kaminskis.

„ Visi mirsime, ir A. Brazauskas mirė, ir Vytautas Landsbergis mirs, ir aš mirsiu.  Kaip atsitiko su popiežiaus Jono Pauliaus skveru Vilniuje? Mašinų stovėjimo aikštelė, ir tiek. Kiek buvo kalbų, kad reikia pavadinti vieną Vilniaus gatvę Katynėje žuvusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio vardu, bet viskas kalbomis ir baigėsi. Todėl neskubėkime su įamžinimu, palaukime, kol asmenybę įvertins laikas“, - tikino J. Kaminskis.

Jo kalba pralinksmino opozicijai priklausantį „tvarkietį“ Gediminą Rudžionį, kuris pasiūlė J. Kaminskio vardu pavadinti vieną Vilniaus miesto savivaldybės salių.

Pradėjęs kalbėti rimtai, G. Rudžionis pritarė, jog skubėti su pavadinimais neverta.

„Aš kaip istorikas pasakysiu, kad kol nepraėjo 30 metų, asmenybės svorio istorijoje negalima objektyviai nustatyti. Būna, kad pavadinama gatvė kokio nors asmens vardu, o po pusšimčio metų žmonės spėlioja – kas gi čia toks“, - kalbėjo Vilniaus miesto tarybos narys.

Už tai, kad asmenybių vardai gatvėms, tiltams ir kitiems objektams būtų suteikti ne vėliau kaip praėjus 10 metų po mirties, balsavo 26 Vilniaus tarybos nariai, prieš – 7, susilaikė 7. Vilniaus socialdemokratai jau keletą metų siekia, kad A. M. Brazausko vardu būtų pervadintas Žirmūnų tiltas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.