Iš kankintojo ūkio badu marinti arkliai keliaus į žirgyną

Arklių kankintojo Algio Alfredo Kaušakio valdos ištuštės. Vilniaus miesto apylinkės teismas nutarė, kad, siekiant apsaugoti gyvulius nuo kančių ir gresiančios žūties, būtina paimti arklius iš šio ūkininko. Badu marinti arkliai bus perkelti į žirgyną Zarasų rajone.

Nutarta kankintus arklius iš A. A. Kaušakio ūkio perkelti į Lietuvos žirgynui priklausančias patalpas Zarasų rajone.<br>V. Balkūnas
Nutarta kankintus arklius iš A. A. Kaušakio ūkio perkelti į Lietuvos žirgynui priklausančias patalpas Zarasų rajone.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:14 PM

Pastarosiomis dienomis, kai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kreipėsi į teismą, neatsakingo ir žiauraus šeimininko gyvuliais rūpinosi vietos ūkininkai.

Nutarta arklius iš A. A. Kaušakio ūkio Miškinių kaime (Nemenčinės sen., Vilniaus r.) perkelti į Lietuvos žirgynui priklausančias patalpas Zarasų rajone, kuriose sutilps daugiau nei 100 arklių, be to, įmonė turi pašarų ir kvalifikuotų darbuotojų.

Tiesa, kol kas nesuskaičiuota, kiek arklių pastaruoju metu lakstė A. A. Kaušakio ūkį. Anksčiau skaičiuota, kad ūkyje buvo laikoma apie 140 Lietuvos stambiųjų žemaitukų veislės arklių. Tačiau dalis iš jų nugaišo.

„Tikslaus gyvūnų skaičiaus nustatyti kol kas negalima. Arklių sveikatos būklė nėra galutinai ištirta, jie nebuvo tikrinti dėl užkrečiamųjų ligų, tikėtina, kad gali būti užsikrėtę vidaus ir išorės parazitais.

Pastarosiomis dienomis arklių priežiūra buvo organizuota, vietiniai ūkininkai juos globojo, šėrė ir girdė. Keturių arklių būklė sunki, jų sveikata rūpinasi privatūs veterinarijos gydytojai.

Iš viso laikymo vietoje buvo rasta 18 skirtingu laiku nugaišusių arklių, tačiau atvykus utilizavimo įmonės atstovams, rasta ir išvežta tik keturiolika. Įtariama, kad savininkas 4 gaišenas paslėpė, apie tai informavome aplinkos apsaugos pareigūnus“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausiasis veterinarijos gydytojas Giedrius Blekaitis.

Pasak veterinarijos gydytojo G.Blekaičio, šiuo metu vyksta pasiruošimas arklių perkėlimui į kitą laikymo vietą – užsakomas transportas, formuojama kvalifikuotų žmonių komanda, kurie padės suvaryti arklius į transporto priemonę.

Specialisto nuomone, problemų gali sukelti tai, kad arkliai buvo laikomi bandoje laisvėje, jie nepratę prie žmonių ir pavadžių, perkėlimas į kitą vietą jiems gali sukelti stresą.

Arklių laikytoją nuspręsta patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl žiauraus elgesio su gyvūnais po to, kai Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos inspektoriai patikrino šio ūkininko arklių laikymo vietą ir priežiūros sąlygas.

Per patikrinimą buvo nustatyta, kad su gyvuliais elgiamasi žiauriai, jie kankinami. Arkliai buvo laikomi nepakenčiamomis sąlygomis, jie neturėjo švaraus vandens, galėjo gerti tik iš gamtinio vandens telkinio, į kurį tekėjo polaidžio vanduo su arklių mėšlu.

Tvarte nebuvo ėdžių, prastos kokybės šienas ar šiaudai buvo tik retkarčiais atvežami ir išverčiami tiesiog lauke. Patikrinimo metu šieno nebuvo, arkliai lauke rankiojo pavienius šieno likučius ir kitus šapelius.

Arkliai buvo laikomi neatitinkančiomis jų rūšiai, amžiui, fiziologijai ir elgsenai sąlygomis, nepakankamai šeriami ir girdomi. Gyvuliai nebuvo suženklinti nustatyta tvarka, nevedama jų apskaita, netvarkomos gaišenos. Didesnė dalis šių gyvūnų sulysę, silpnos sveikatos, keturi lauke buvę arkliai nebegalėjo atsikelti.

„Mūsų tarnybai ūkininkas A. A. Kaušakys seniai žinomas kaip sunkiai sukalbamas asmuo, sistemingai pažeidinėjantis gyvūnų gerovės ir saugos bei veterinarijos reikalavimus. Dėl pasikartojančių pažeidimų ūkininkas tikrinamas po kelis kartus per metus.

Už blogą gyvūnų priežiūrą šis žmogus ne kartą buvo įspėtas ir baustas, tačiau nepadarė reikiamų išvadų. Gyvuliai ne tik kad neprižiūrimi, jie tiesiog kankinami, todėl buvo nuspręsta imtis griežčiausių priemonių”, – komentavo Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.