Sostinei - reali ŽIV infekcijos protrūkio grėsmė

Vilniaus priklausomybės ligų centras atsidūrė ties žlugimo riba. Skolų prislėgta Vilniaus miesto savivaldybė nebegali išlaikyti ligoninės, o Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nenori užsikrauti finansinės naštos išlaikyti brangiai atsieinančią gydymo įstaigą. Blogiausia, kas gali atsitikti uždarius ligoninę – Vilniui gresia ŽIV infekcijos protrūkis.

Išlaikyti priklausomybių ligas gydančią įstaigą Vilniaus savivaldybei tapo per sunku.<br>J. Stacevičius
Išlaikyti priklausomybių ligas gydančią įstaigą Vilniaus savivaldybei tapo per sunku.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 4, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 8:51 PM

Vilniaus priklausomybių ligų centras iš savivaldybės sulaukė 1,5 mln. litų už pirmąjį metų ketvirtį. Jis jau baigėsi ir daugiau pinigų nėra.

Nuo praėjusios savaitės prasidėjo savivaldybės derybos su SAM, kad ši perimtų ligoninę į savo rankas. Ministerija nedega noru tai daryti.

„Teisinis pagrindas tapti ne savivaldybės, o valstybės išlaikoma įstaiga yra, nes 2011 metais priimtas Vyriausybės nutarimas. Tikiuosi, ligoninę pavyks išgelbėti. Kitu atveju tūkstančiai priklausomybėmis sergančių žmonių liks be nemokamų gydymo paslaugų“, – nuogąstavo Priklausomybių ligų centro direktorius Emilis Subata. Ligoninėje yra 90 lovų, ambulatoriškai gydosi 8 tūkst. priklausomybės ligomis sergančių žmonių. Daugiausia tai narkomanai ir alkoholikai.

Jei ligoninė neteks finansavimo, sostinė vargu ar išvengtų socialinio sprogimo ir ŽIV infekcijos protrūkio.

Vilniaus priklausomybių ligų centras turi mobilios klinikos punktus prie čigonų taboro ir Geležinkelio stotyje, kur lankosi apie 2 tūkstančius gydytis nenorinčių narkomanų.

„Jie mokomi saugiai vartoti narkotikus, kad neužsikrėstų ŽIV ir neužkrėstų kitų žmonių. Aišku, jie raginami gydytis, bet ne visi tam ryžtasi. Jei nebus skirta lėšų, šiuos punktus teks uždaryti, neliks užkardos mirtinai pavojingam užkratui plisti“, – aiškino E. Subata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.