Valdantieji nusprendė peržiūrėti aukštojo mokslo reformą

Švietimo ir mokslo ministerija

Naujos Vyriausybės programoje numatyta grįžti prie modelio, kuomet visi studentai, išskyrus gerai besimokančius, mokėjo už mokslą, o studijų įmoka visiems buvo vienoda.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Naujos Vyriausybės programoje numatyta grįžti prie modelio, kuomet visi studentai, išskyrus gerai besimokančius, mokėjo už mokslą, o studijų įmoka visiems buvo vienoda.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-04-04 18:40, atnaujinta 2018-03-08 20:14

ŠMM paskelbė ketvirtadienį kviečianti pirmąjį darbo grupės, kuri rengs Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, posėdį. Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio įsakymu sudaryta darbo grupė teiks siūlymus dėl 2009 metais priimto Mokslo ir studijų įstatymo tobulinimo.

Posėdžio metu planuojama pristatyti Mokslo ir studijų įstatymo pataisų koncepcijos projektą bei apžvelgti dabartinę aukštojo mokslo būklę praėjus ketveriems metams nuo mokslo ir studijų reformos pradžios.

Pranešama, kad iki spalio 1 dienos bus pateikti konkretūs siūlymai, kokius įstatymo straipsnius reikėtų keisti siekiant padidinti aukštojo mokslo prieinamumą, studijų kokybę, tobulinant studijų ir mokslo institucijų valdymą, finansavimą.

Į darbo grupę, kuriai vadovauja švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus, įeina aukštųjų mokyklų, mokslo institutų, mokinių ir studentų, taip pat Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai.

Naujos Vyriausybės programoje numatyta grįžti prie modelio, kuomet visi studentai, išskyrus gerai besimokančius, mokėjo už mokslą, o studijų įmoka visiems buvo vienoda. Šiuo metu studentai mokosi arba valstybės finansuojamose vietose, arba patys moka už mokslą, o studijų kaina skirtingoms specialybėms skiriasi, priklausomai nuo jų parengimo išlaidų.

Tokia tvarka buvo įvesta buvusiems valdantiesiems reformavus aukštąjį mokslą 2009 metais. Centro-dešinės koalicija tuomet patvirtino aukštojo mokslo reformą, kuria įvedė vadinamojo studijų krepšelio ir valstybės remiamų paskolų sistemą - krepšelius, t. y. valstybės finansavimą, gauna geriausius rezultatus pasiekę abiturientai. Nepatekusieji į valstybės finansuojamas vietas gali rinktis mokamas studijas ir joms finansuoti imti paskolas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.