A. Butkevičius: „Vilniaus pozicija dėl Kalnų Karabacho nesikeičia“

Balandžio 7 d. Lietuvos premjeras

A. Butkevičius davė išskirtinį interviu naujienų agentūrai „Day.Az“.<br>D. Umbraso nuotr. iš archyvo
A. Butkevičius davė išskirtinį interviu naujienų agentūrai „Day.Az“.<br>D. Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 5, 2013, 7:38 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 6:42 PM

Prieš vizitą į Azerbaidžano sostinę A. Butkevičius davė išskirtinį interviu naujienų agentūrai „Day.Az“.

Paklaustas, kaip jis galėtų įvertinti Azerbaidžano ir Lietuvos santykių plėtrą, A. Butkevičius atsakė, kad Azerbaidžanas yra labai svarbi Lietuvos partnerė Pietų Kaukaze. Pasak jo, politinis dialogas tarp Lietuvos ir Azerbaidžano labai aktyvus ir rutuliojasi įvairiuose lygmenyse. Pavyzdžiui, Lietuvos užsienio reikalų ministras lankėsi su oficialiu vizitu praėjusį mėnesį. Paprastai vadovybė ir įvairios šalių institucijos palaiko glaudžius ir pastovius kontaktus. Svarbu, kad geras bendradarbiavimas tarp abiejų šalių, sakė A. Butkevičius, būtų ne tik politiniame ir diplomatiniame lygmenyje.

Abiejų šalių kultūriniai ryšiai ir partnerystė švietimo srityje taip pat nuolat stiprėja. Lietuvos ambasada Baku ir Geidaro Alijevo fondas pasirašė susitarimą dėl bendradarbiavimo, kuris atvėrė kelią Lietuvos ir Azerbaidžano studentų mainams. Šiais metais Lietuvos universitetuose ir kitose aukštojo mokslo institucijose mokosi 54 studentai iš Azerbaidžano.

A. Butkevičius pažymėjo ir sėkmingą dvišalės tarpvyriausybinės bendradarbiavimo komisijos darbą. Pasak Lietuvos Premjero, šiais metais Vilniuje planuojamas jau ketvirtas komisijos posėdis, tikimasi gerų rezultatų iš šios partnerystės energetikos, pramonės, transporto, ryšių ir informacinių technologijų, žemės ūkio, sveikatos apsaugos, kultūros, turizmo, švietimo ir kitose srityse. Todėl, pabrėžė A. Butkevičius, jis su mielu noru priėmė kvietimą dalyvauti Pasaulio ekonomikos forume Baku, kur bus aptariamos Pietų Kaukazo ir Vidurio Azijos ekonominės integracijos perspektyvos ir galima jų įtaka regionui ateityje. Forume Lietuvos Premjeras ketina aptarti ir Lietuvos bei Azerbaidžano ekonominį bendradarbiavimą.

Interviu Azerbaidžano leidiniui A. Butkevičius pateikė šiek tiek statistikos. Lietuvos ir Azerbaidžano prekybos apyvarta 2012 metais, palyginus su 2011 metais, padidėjo 34 proc. ir sudarė 49 mln. JAV dolerių. Pastebėjęs, kad pernai abiejų šalių prekybos apyvarta buvo didžiausia per pastaruosius penkerius metus, Premjeras vis dėlto pastebi, kad šioje sferoje yra dar daug nepanaudoto potencialo. Todėl, sakė A. Butkevičius, kartu su juo į Lietuvos ir Azerbaidžano verslo forumą Baku vyksta didelė grupė Lietuvos verslininkų. Tikimasi šiame renginyje užmegzti daug naudingų kontaktų, kurie ilgainiui peraugtų į konkrečius sandorius.

Paklaustas apie Lietuvos poziciją dėl Kalnų Karabacho, A. Butkevičius pabrėžė, kad ji nepasikeitė. „Mes tęsiame Kalnų Karabacho ir jos struktūrų separatistinio režimo nepripažinimo politiką“.

Lietuvos Premjeras interviu „Day.Az“ kalbėjo ir apie Azerbaidžano įstojimo į Europos Sąjungą šansus - jo nuomone, tai visų pirma priklauso nuo Azerbaidžano tautos valios.

„Mes pasirengę jus palaikyti, kai tik jūs priimsite sprendimą ir toliau eiti integracijos su ES keliu“, - sakė A. Butkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.