Šeduva nustebino įspūdingu margučių medžiu

1853 margučiai - tiek spalvingų, įvairiai dekoruotų kiaušinių Šeduvos

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

Apr 5, 2013, 9:28 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:46 PM

Margučiai ant šakų kabos tol, kol abrikosas sužydės. Prieš Velykas puošti kieme augantį medį Šeduvos darželyje jau tapo tradicija. Pirmą kartą tokia šventinė dekoracija buvo sumanyta prieš trejus metus.

„Paskaičiau laikraštyje apie vokietį, kuris prieš Velykas savo namų kieme ant medžio sukabina tūkstančius margučių. Tada ir pasiūliau savo kolektyvui padaryti kažką panašaus“, - pasakojo darželio vedėja Daiva Staškūnienė.

Margučius gamino visa darželio bendruomenė - auklėtojos, tėvai, padėjo ir vaikai. Tuščiavidurius kiaušinius spalvingajai Velykų dekoracijai pradėta dekoruoti iš karto po Kalėdų.

Jie buvo puošiami įvairiai - apmezgami, dažomi, apklijuojami siūlais, kruopomis ir kitokiomis medžiagomis. Pirmasis margučių medis 2011 metais buvo padabintas 1662 kiaušiniais.

Tąsyk buvo nuspręsta užregistruoti Lietuvos rekordą - daugiausia margučių, sukabintų ant medžio.

„Paskambinę agentūros „Factum“ vadovui savo rekordą mes siūlėme pavadinti „Margučių medžiu“, arba „Velykų medžiu“. Tačiau jis prašė sugalvoti kitokį rekordo pavadinimą. Taip ir liko jis neužregistruotas“, - pasakojo D. Staškūnienė.

Šeduvos darželyje ant kieme augančio abrikoso kasmet pakabinama vis daugiau kiaušinių. Per porą metų jų skaičius išaugo beveik dviem šimtais.

Darželio vedėja sakė, kad kone du tūkstančiai kiaušinių šiais metais buvo sukabinta per porą valandų. Be kopėčių neapsieita, nes medžio aukštis siekia per 4 metrus.

Tarp Lietuvos rekordų kol kas nėra įrašytos gausiausiai margučiais papuošto medžio. Agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis prisiminė, kad prieš kelerius metus buvo bandyta įregistruoti tokį rekordą. Tačiau tą padaryti sutrukdė kai kurie techniniai dalykai.

Šiuo metu tarp šalies rekordų yra užregistruota didžiausia margučiais dekoruota skulptūra. 2008 metais Kaune prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ buvo pastatyta daugiau, nei 4 metrų aukščio metalinė DNR spiralė, papuošta 158 margintais stručio kiaušiniais.

Vikietijoje, Zalfelde gyvenanti Kraftų šeima jau daugiau nei 40 metų prieš Velykas puošia kieme augančią obelį. 2012 metais ant Kraftų obelies buvo pakabinta daugiau nei 10 tūkstančių kiaušinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.