L. Bielinis: „Žlugęs „Drąsos kelio“ suvažiavimas įrodė, kad rimtos partijos ten nėra“

Politologas Lauras Bielinis mano, kad šeštadienį žlugęs „Drąsos kelio“ bandymas organizuoti partijos suvažiavimą, artėjant balsavimui dėl Neringos Venckienės teisinės neliečiamybės, dar kartą įrodė, kad ši partija realiai neegzistuoja ir neturi jokių ateities perspektyvų.

Partijos suvažiavimas buvo negausus.<br>M. Patašius
Partijos suvažiavimas buvo negausus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Karaliūnas, Martynas Čerkauskas, BNS

2013-04-06 16:30, atnaujinta 2018-03-08 17:59

Kauno Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas L. Bielinis sako, kad šį šeštadienį buvo galutinai įrodyta, kad „Drąsos kelias“, kitaip nei klasikinės partijos, neturi nei realios struktūros, nei ideologijos.

„Jau tuomet, kai „Drąsos kelias“ praėjusių metų rudenį pateko į Seimą gavęs tokį pakankamai mažą rinkėjų palaikymą, buvo aišku, kad ši partija neturi rimtų perspektyvų“, - sako L. Bielinis.

Anot politologo, išsisėmus pedofilijos skandalui „Drąsos kelio“ lyderė Neringa Venckienė žmonėms tampa vis mažiau įdomi, o jos rėmėjų gretos pastebimai aptirpo.

Manoma, kad „drąsuoliai“ sąmoningai organizavo suvažiavimą šeštadienį, likus trims dienoms iki balsavimo Seime, kai paaiškės, ar prokurorams bus leistą tęsti tyrimą dėl N. Venckienės veiklos.

„Jie, matyt, norėjo paskleisti pozityvią žinią, kad N. Venckienė yra palaikoma, mobilizuoti savo rėmėjus, tačiau tai baigėsi visiška nesėkme“, - kalbėjo politologas.

Jis mano, kad vis dar skleidžiamos kalbos ir gandai apie Garliavos skandalą yra reikalingos tik pačiai N. Venckienei ir keliems jos ištikimiems rėmėjams. Taip bet kokiais būdais bandoma išlaikyti visuomenės dėmesį. Tačiau be pedofilijos temos, „Drąsos kelias“ daugiau žmonėms neturi ką pasiūlyti.

Atvyko vos 30 žmonių

Šeštadienį Kaune turėjęs vykti Drąsos kelio politinės partijos suvažiavimas žlugo į jį nesusirinkus kvorumui. Į suvažiavimą šeštadienį atvyko tik 31 delegatas, tuo metu kvorumui reikalingi ne mažiau nei 600 balsų. Kaip teigia suvažiavimo organizatoriai, dalis žmonių neatvyko į Drąsos kelio suvažiavimą, nes bijo.

Suvažiavime nepasirodė net idėjinė partijos lyderė Seimo narė  Neringa Venckienė. Pranešta, jog ji sirguliuoja. 

„Labai paprasta - iš kančios ir iš skausmo kūrėmės kaip partija, mus palaikė žmonės, kurie nieko nebijojo. Tačiau tai ne tie žmonės, kurie disponuoja tokiomis lėšomis, kad gali sėsti į automobilį ir bet kada atvažiuoti. Jie turi ką prarasti, jie bijo.

Suprantu tuos, kurie bijo mus palaikyi atvirai. Jie turi mažus vaikus, kuriais turi pasirūpinti. Jei eisiu su Drąsos keliu, galiu stabilumą prarasti“, - aiškindama, kodėl žlugo suvažiavimas kalbėjo partijos Koordinacinės tarybos narė Irena Malinauskienė. 

„Vadovaujantis partijos įstatais, apie suvažiavimą buvo paskelbta. Tai viskas, ką mes galime padaryti“, - pridūrė ji

Anot Seimo Drąsos kelio frakcijos nario Jono Varkalos, „kas nubyrėjo, nubyrėjo“.

„Ateis tie žmonės, kurie žino, kur eina. Supranta kad reikia gelbėti kraštą“, - vylėsi J. Varkala.

"Ar partija byra? Priešingai - ji tvirtėja", - tikino jos formalus lyderis J.Varkala.

Prie Seimo rengia mitingą

Partijos atstovai drąsinosi aiškindami neva nubyrėjus prisiplakėliams liko tvirčiausias partijos branduolys. Užuot atsakinėję į klausimus apie partijos veiklą jos atstovai agitavo kuo aktyviau palaikyti savo ideologinę lyderę Neringą Venckienę, kuriai Seimas ateinantį antradienį ketina atimti teisinę neliečiamybę. Tądien prie Seimo bus organizuojamas mitingas. 

Partijos suvažiavimą Kaune vėl bus bandoma sušaukti po dviejų savaičių. Tada suvažiavimo sprendimai bus teisėti nepriklausomai nuo atvykusių dalyvių skaičiaus. 

Partija skelbiasi šiuo metu vienijanti 1050 narių ir balansuoja ties įstatymo numatyta riba - politinė organizacija turi turėti bent 1000 narių. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.