Šaktarpio šventė Rusnėje priartino stintmetį

Prieš devynerius metus aktyviausieji Rusnės salos žmonės surengė pirmąją Šaktarpio šventę, kurioje pasveikino pavasarį, gamtos ir žmogaus atbudimą, ledonešio ir stintmečio periodą, kuris nebaugina, o žada sotesnį ir linksmesnį būvį.

Daugiau nuotraukų (1)

Aldona Aleksėjūnienė

2013-04-06 18:56, atnaujinta 2018-03-08 17:46

 Kai žuvies su kaupu, tada pamario krašto žmonėms gera nuotaika ir ja mėgsta ir moka dalintis su visais kraštą lankančiais ir jį mylinčiais atvykėliais.

Šeštadienį, už aktyvumą ir entuziazmą bei įdėtą triūsą, kad Šaktarpio šventę būtų tradicinė, Šilutės savivaldybės administracijos direktorius Raimondas Ambrozaitis apdovanojo gėlėmis ir suvenyru šios šventės sumanytojus ir rengėjus savo bendrapartiečius (liberalsąjūdiečius) Raimondą Plikšnį ir Dalią Drobnienę.

Saviveiklos entuziastai „Rusnietis“ iš Rusnės, „Šalna“ iš Švėkšnos bei kapela „Prūsai ilgi ūsai“ linksmino susirinkusius kelis šimtus salos gyventojų ir jų svečių, o ledonešis tuo metu vis tolyn stūmė ir švarino Atmatos ir Skirvytės upių vagas.

Prie Skirvytės Kaliningrado srities žvejai jau statė savo naktigonių stovyklavietes, valė pakrantės apšalą, kad netrukdytų tempti į krantą tinklų su stintų laimikiu.

Rusnės šeimininkės ir aplinkinių kaimų atstovės bei atstovai už simbolinį mokestį pardavinėjo įvairiausius patiekalus. Kas žuviene vaišino,  kas lašiniais su svogūnu, kas - obuolių sūriu, o kas - namie kepta duonele su moliūgų (ir ne tik) sėklomis.

Rusnės centre tuo metu savo lizduose kuitėsi ir po apylinkės dairėsi, į blusturgį skubančius žmones iš aukštai apžiūrinėjo  kaip niekad vėlai parskridę gandrai. Rusnėje jie nebadaus. Čia dieną naktį virvena  žuvies rūkyklų dūmelis,  tad atliekų rasti ir vaikus užauginti  nesudėtinga.  Kartais dėl šios priežasties ir vėlų rudenį palikti šį kraštą gandrai nenori.

„Paukščiai ir žmonės į šią salą visad nori sugrįžti“, - sako rusniškiai.

Jie šiandien buvo laimingi - pavasario saulės ir šilumos šventei gamta nepašykštėjo,  visi tikisi, kad sezonas bus sėkmingas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.