Lietuvoje vaikystė – viena nelaimingiausių pasaulyje

Tarp išsivysčiusiomis laikomų šalių Lietuva – viena iš tų, kur blogiausios sąlygos auginti vaikus. Tai rodo naujas organizacijos UNICEF tyrimas. Paguoda nebent tokia, kad mūsų šalis tik per vieną vietą atsilieka nuo JAV – ši supervalstybė taip pat yra viena iš šalių, kur vaikus auginti blogiausia. Pagal UNICEF tyrimą, Lietuvos vaikai – labai gerai išmokslinti, bet labai blogai maitinasi, pirmauja pasaulyje pagal alkoholio vartojimą ir patiria katastrofiškai daug patyčių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 11, 2013, 6:58 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:55 AM

Tyrimas apėmė 29 ekonomiškai išsivysčiusiomis laikomas šalis. Dėl duomenų trūkumo nebuvo įtrauktos kai kurios šalys – tokios, kaip Japonija, Argentina, Bulgarija ir dalis kitų.

Vaikų gerovė buvo vertinama penkiais aspektais – materialinė gerovė, sveikata ir saugumas, švietimas, elgesys ir rizikos, būstas ir aplinka. Iš viso buvo atsižvelgta į 26 tarptautiniu mastu palyginamus rodiklius.

Absoliuti lyderė, kur vaikus auginti geriausia pasaulyje, yra Nyderlandai. Po jos rikiuojasi Šiaurės šalys – Norvegija, Islandija, Suomija, Švedija. Šeštoje vietoje – Vokietija.

Šalys, kuriose vaikus auginti blogiausia, skaičiuojant nuo apačios – Rumunija, Latvija, Lietuva, JAV ir Graikija.

Bendrame vertinime užimanti trečią vietą nuo galo Lietuva geriausiai įvertinta yra švietimo srityje – pagal vaikų lavinimą mūsų šalis yra 19 vietoje. Ypač geras Lietuvos rodiklis, kiek procentų vaikų siekia aukštesnio, nei pagrindinio išsilavinimo (mokosi būdami 15-19 metų) – pagal šį rodiklį esame 4 vietoje pasaulyje. Daugiau nei 90 proc. Lietuvos 15-19 metų jaunuolių mokosi.

O elgesio ir rizikų, tokių, kaip paauglių nėštumas, žalingi įpročiai, patyčios, smurtas, mitybos įpročiai (ar kasdien pusryčiauja, ar kasdien valgo vaisių), nutukimas, srityje Lietuva užima pačią paskutinę – 29 – vietą iš visų šalių.

Vertinant detaliau, viršsvorio problemos Lietuvos vaikai neturi – esame 6 vietoje pasaulyje. Tačiau pusryčius kasdien valgo mažiau nei 60 proc. vaikų, vaisius – apie 25 prov. (tai priešpaskutinė vieta – mažiau vaisių už lietuvius valgo tik suomių vaikai).

Pagal paauglių nėštumą esame 6 vietoje nuo galo, pagal rūkymą – treti nuo galo (rūko bent po vieną cigaretę per savaitę apie 13 proc. 11-15 m. amžiaus paauglių). Beje, daugiausiai rūko latvių vaikai.

Lietuvių vaikai iš visų išsivysčiusių pasaulio šalių vartoja daugiausiai alkoholio – pagal šį rodiklį esame paskutiniai. Apie 27 proc. 11-15 m. vaikų prisipažino bent du kartus išgėrę.

Blogiausia pasaulyje situacija Lietuvoje ir su patyčiomis. Lietuva – vienintelė šalis, kurioje vaikų, patyrusių patyčias, skaičius perkopia 50 proc.

Vertinant vaikų gyvenamąją aplinką, Lietuva yra pačioje žemiausioje pozicijoje pagal žmogžudysčių skaičių. O pagal oro užterštumą, mūsų vaikai gyvena pakankamai sveikai – esame 6 vietoje pasaulyje.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.