Kauno kapinių duobkasiai kyla į kovą su miesto politikais

Kauno miesto savivaldybės įmonės „Kapinių priežiūra“ darbuotojai jaučiasi ujami miesto politikų. Į profsąjungą susibūrę duobkasiai ir kiti įmonės darbuotojai skundžiasi esą priversti kęsti įmonei vadovaujančių politikų patyčias.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Apr 12, 2013, 11:06 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 10:13 AM

Viskas prasidėjo, kai savivaldybės įmonėje vadovaujančius postus pradėjo dalintis politikai. Įmonei „Kapinių priežiūra“ vadovauja partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Algirdas Verbickas. Jo pavaduotoja Margarita Staniulytė yra Tėvynės sąjungos narė. Politikai įmonės vadovais tapo konkurso būdu, tačiau darbuotojai mano, kad konkursas tebuvo formalumas. Konservatoriai ir „tvarkiečiai“ Kauno miesto savivaldybėje yra valdančioji dauguma. Įtarimų sukėlė ir tai, kad įmonės vadovo konkurso, kurį laimėjo Rolando Pakso partijos atstovas, komisijai vadovavo tos pačios partijos narys – savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Sau algas didino, darbuotojams – mažino

Kapines prižiūrinčių darbuotojų interesus ginančios profsąjungos „Sandrauga“ pirmininkas Kęstutis Juknis portalui lrytas.lt pasakojo, kad konfliktai tarp įmonės darbuotojų ir vadovų prasidėjo po to, kai vadovai sau pasididino atlyginimus, o paprastiems duobkasiams sumažino.

Dabar duobkasys, atskaičius mokesčius, uždirba maždaug 200 litų mažiau nei anksčiau – apie 1500 litų, nors darbo sunkią žiemą visai nesumažėjo.

„Darbuotojams nesudarytos elementarios higienos sąlygos. Jie negali nei rankų nusiplauti, nei pasikeisti darbo metu sušlapusių drabužių“, - apie sunkias darbo sąlygas pasakojo K. Juknis.

Daugelio darbuotojų sprendimas jungtis į profsąjungą įmonės vadovybei esą nepatiko.

„Įmonės darbuotojai vos ne metus sprendžia, kaip bendrauti su vadovu, kai jam nuolat vaidenasi perversmai, sąmokslo teorijos ir menamų pretendentų siekiai perimti vadovavimą. Praėjusią savaitę mūsų profesinė sąjunga gavo darbuotojų prašymą apsaugoti juos nuo sisteminių direktoriaus išpuolių, grasinimų, psichologinės prievartos“, - kalbėjo K. Juknis.

Jis sako, kad su paprastais darbuotojais įmonės vadovai nesiskaito, įmonėje bloga atmosfera.

„Ateina žmogus gauti kokio nors parašo, o patekti pas direktorių negali, nes jis geria kavą“, - pasakojo profsąjungos atstovas.

Vadovas įžvelgia šmeižtą

Pats A. Verbickas portalui lrytas.lt tvirtino, kad įmonėje situacija gera, visi nesutarimai su darbuotojais išspręsti, o profsąjunga tik šmeižia įmonę.

„Kapinių priežiūros“ vadovai sako, kad kai pradėjo čia dirbti, įmonėje rado didelę netvarką, tačiau jų dėka situacija yra pagerėjusi. Tai esą patinka ne visiems.

Nors duobkasiai maištauja jau gerą mėnesį, Kauno meras konservatorius Andrius Kupčinskas portalui lrytas.lt teigė nesusipažinęs su padėtimi įmonėje.

"Šiuo metu esu užsiėmęs strateginiais reikalais - Kauno miesto arena, šildymo problemomis. Nesu susipažinęs su situacija įmonėje. Už ją atsako jos vadovas", - kalbėjo A. Kupčinskas, apie bendrovę, kurios viena vadovių yra Tėvynės sąjungos atstovė.  

Portalas lrytas.lt jau rašė, kad praėjusių metų rudenį įmonės vadovą A. Verbicką paveldosaugininkai nubaudė 3 tūkst. litų bauda už aplaidų darbą apleistose ir nuniokotose Senosiose Kauno žydų kapinėse.

Po to partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas ėmėsi kontrpuolimo. Jis pareiškė nieko apie skirtą baudą nežinantis, apkaltino vienos Kauno žydų bendruomenių atstovą, esą jis nurodęs darbininkams kapinėse iškasti išvietės duobę ir galbūt leidęs į ją tuštintis – esą tam, kad darbininkai nedergtų kapų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.