18-metė kaunietė E. Lekavičiūtė moka kalbėti geriausiai pasaulyje

Kauno Jėzuitų gimnazijos vienuoliktokė, 18-metė Eleonora Lekavičiūtė gali didžiuotis tapusi pasaulio čempione. Pasaulio individualių debatų ir oratorinio meno konkurse įveikusi konkurentus ji pripažinta geriausia kalbėtoja.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Apr 14, 2013, 7:10 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 7:41 AM

Kai dauguma jaunųjų debatininkų iš kitų pasaulio šalių kalbėjo apie globalias problemas, kaunietė pasirinko jos šeimą asmeniškai palietusią temą – įvairius konfliktus sukeliantį istorinių faktų interpretavimą. Gimnazistė pripažįsta tai padariusi neatsitiktinai – jos senelis tapo sovietų represijų auka, buvo ištremtas, todėl ją labai jaudina iki šiol gajus okupacijos neigimas, savitas praeities faktų interpretavimas.

- Kodėl pasirinkote temą apie istorijos faktų interpretavimą? Gal įtakos turėjo G. Orwello kūryba?

- Savo kalboje iš tiesų įterpiau G. Orwello frazę: „Kas valdo praeitį – valdo ateitį. Kas valdo dabartį – valdo praeitį.“ O šią temą pasirinkau todėl, kad tie, kurie laimi, kiekvienais metais sako kalbas apie tai, kas jiems iš tikrųjų rūpi. Praėjusiais metais konkursą laimėjo mergina iš Pietų Afrikos Respublikos, ji kalbėjo apie mokslo ir edukacijos trūkumą šioje šalyje.

Todėl ir aš kalbėjau apie tai, kas man rūpi – esu patriotė, mano senelis buvo ištremtas, tačiau Rusijoje vis dar bandoma paneigti J. Stalino vykdytas represijas, sumenkinti jų mastą. Tai man asmeniškai labai rūpi, be to, skirtingi istorijos interpretavimai sukelia nemažai tarpvalstybinių konfliktų. Ši problema labai svarbi Lietuvai, pavyzdžiui, vertinant santykių su Lenkija raidą, todėl šią temą ir pasirinkau.

- Konkurse susirinko patys stipriausi pasaulio debatininkai. Kokios temos dominavo?

- Kalbų sakymas yra tik vienas iš keturių raundų, tačiau jis – bene pats svarbiausias, nes reikia ilgiausiai ruoštis ir gali kalbėti ta tema, kuria nori. Buvo žmonių, kurie kalbėjo apie abortus, apie ką tik gimusių mergaičių žudymą Kinijoje, gamtos teršimą ir t. t. Kalbėti galima apie bet ką, svarbu, kad tai būtų problema.

- Kaip vertinami debatininkai, į ką kreipiamas didžiausias dėmesys? Kas lėmė jūsų sėkmę?

- Nežinau, tikriausiai daug kas tiesiog nesujaudino teisėjų, reikėjo atrasti ryšį su jais. Finale, kai rungtyse liko tik po du žmones, mano oponentu buvo vaikinas iš Honkongo, tačiau jis savo kalba nesujaudino nei teisėjų, nei visų kitų. Man pačiai buvo keista, kad savo kalba sugebėjau pravirkdyti labai daug žmonių. Tai buvo įspūdinga patirtis, net pati nežinojau, kad galiu tai padaryti.

Manau, kad svarbiausia buvo žmonėms įrodyti, parodyti, jog tau tai rūpi, sujaudinti juos. Tai tikriausiai ir lėmė sėkmę.

- Debatų konkursų nugalėtojai ateityje dažnai tampa žinomais politikais. Ką jūs ketinate veikti ateityje?

- Baigusi mokslus ketinu studijuoti užsienio universitetuose – Jungtinėse Amerikos Valstijose arba Didžiojoje Britanijoje. Dar nenusprendžiau, kurią sritį rinksiuosi – tarptautinę teisę, politikos mokslus, filosofiją ar ekonomiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.