Nuo alkanos pražūties išgelbėti žemaitukai kabinasi į gyvenimą

Iš ūkininko-kankintojo Algio Alfredo Kaušakio žirgyno Vilniaus rajono teismo sprendimu prieš 10 išvežti išsekę žemaitukų veislės žirgai. Per dvi dienas trukusią gelbėjimo operaciją į Sartų žirgyną (Zarasų raj.) iškeliavo 108 arkliai. Čia jie šiek tiek atsigavo, tačiau ilgos bado dienos nepraėjo be pėdsako: nemažai gyvulių serga, užsikrėtę kirminais. Veterinarai nėra užtikrinti, kad jie visi išgyvens.

Sartų žirgyne žemaitukai atsigauna, nors yra ir ligotų gyvulių<br>nikodema.lt
Sartų žirgyne žemaitukai atsigauna, nors yra ir ligotų gyvulių<br>nikodema.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 15, 2013, 11:53 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:55 AM

Į Sartų žirgyną iš „bado stovyklos“ A. A. Kaušakio ūkyje atvežtų žemaitukų būklė gerėja, nė vienas nenugaišo. Dar daugiau – sveikai atrodanti kumelė šiomis dienomis turėtų atsivesti jauniklį.

Sartų žirgyno direktorius Edgaras Janinas sakė, jog dauguma išgelbėtų nelaimėlių sparčiai atgauna jėgas, bet yra nemažai ligotų arklių, 8 būklė kritinė.

Vos pastovi ant kojų

„Jie pastovi, bet ryte reikia pakelti. Leidžiame vaistus, duodame maisto papildų, bet nesame užtikrinti, kad visi jie išgyvens. Mums padeda žirgų globėjai, savanoriai, tikimės finansinės valstybės pagalbos. Ji pažadėta, bet pinigų dar negavome“, - pirmadienį portalui lrytas.lt kalbėjo E. Janinas.

Žirgų globėjų asociacijos (ŽGA) valdybos pirmininkas Darius Okunevičius sakė, jog labai silpni 5 žirgai nebuvo išvežti į Zarasų rajoną, juos priglaudė žirgų globėjai Rūdiškėse (Trakų raj.).

Sartų žirgyno direktorius E. Janinas teigė, jog „Kaušakio kankinių“ psichikos ilgi bado mėnesiai nepaveikė – jie ramūs, nebijo žmogaus.

Tačiau žirgų specialistas pripažino, jog visiškai atsigauti arkliams prireiks laiko.

„Vieni gal visiškai sustiprės po mėnesio, kitiems prireiks ir pusės metų“, - aiškino E. Janinas.

Nežinia, kokios ligos gali slypėti

Atsigavusiais žemaitukais galės jodinėti žirgyno lankytojai, juos galima kinkyti, arti laukus – tai universali veislė.

Veterinarų duomenimis, badu marinti ir mėšlinu vandeniu girdyti žirgai turi kirminų, nors pavojingomis infekcijomis nėra užsikrėtę.

„Taip atrodo, atlikus pirminius tyrimus. Bet negalime būti tikri, kad nebus blogiau. Nežinome, kas ten pas juos viduje vyksta“, - būgštavo Sartų žirgyno direktorius E. Janinas.

Gyvūnų globėjai kreipėsi į gailiaširdžius žmones, prašydami maisto papildų, gliukozės, vaistų alkio pragarą iškentusiems gyvuliams.

Gavę teismo sprendimą atimti iš A. A. Kaušakio arklius, balandžio 5 Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VVMVT) suskaičiavo 122 gyvulius. Keli arkliai, tarp jų mažas kumeliukas, nugaišo gelbėtojų akyse, du teko užmigdyti.

Kumelė užgeso akyse

Vaizdas žirgyne Nemenčinės apylinkėse balandžio 5-ąją, kai lankėsi portalo lrytas.lt žurnalistai, buvo sukrečiantis – aptvare aplink agonijos tampomą motiną laigė kumeliukas. Lauke jauna kumelaitė dar ėdė šieną, bet ant kojų pasikelti nepajėgė, žmonių pastangos ją pastatyti buvo bevaisės.

Faktą, jog A. A. Kaušakio žirgai badauja, VVMVT žinojo jau anksčiau, ne kartą perspėjo ūkininką, pranešė Vilniaus rajono policijai ir savivaldybei.

Bet valdžia sukruto tik paaiškėjus, jog gyvuliai krinta iš bado ir troškulio. Balandžio 3 dieną teismas priėmė sprendimą atimti žirgus iš savininko kankintojo.

Iki tol išbadėjusius arklius šėrė aplinkiniai ūkininkai, gyvūnų globėjai.

A. A. Kaušakį nuspręsta patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl žiauraus elgesio su gyvūnais po to, kai Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos inspektoriai patikrino šio ūkininko arklių laikymo vietą ir priežiūros sąlygas.

Kankintojui – Briuselio pinigai

A. A. Kaušakys prieš metus augino apie 140 žemaitukų. Sulaukėję žirgai nuolat ištrūkdavo iš aptvaro, klajodavo po kaimo apylinkes ieškodami pašaro.

Pasibaisėtinomis sąlygomis žirgus laikantis garbaus amžiaus ūkininkas ne vieną kartą yra spjovęs į veterinarų priekaištus: „Jei lietuviai žemaitukais iki Juodosios jūros nujojo, kodėl aš negaliu jų taip auginti?“

Gyvulių kankintojas yra gavęs ir beveik 350 tūkst. paramą iš Europos Sąjungos.

Ūkyje buvo laikoma apie 140 Lietuvos stambiųjų žemaitukų veislės arklių.

Girdė vandeniu su mėšlu

Per patikrinimus buvo nustatyta, kad su gyvuliais elgiamasi žiauriai, jie kankinami. Arkliai buvo laikomi nepakenčiamomis sąlygomis, jie neturėjo švaraus vandens, galėjo gerti tik iš gamtinio vandens telkinio, į kurį tekėjo vanduo su arklių mėšlu.

Tvarte nebuvo ėdžių, prastos kokybės šienas ar šiaudai buvo tik retkarčiais atvežami ir išverčiami tiesiog lauke. Per patikrinimą šieno nebuvo, arkliai lauke rankiojo pavienius šieno likučius ir kitus šapelius.

Už blogą gyvūnų priežiūrą šis žmogus ne kartą buvo įspėtas ir baustas, tačiau nepadarė reikiamų išvadų. Gyvuliai ne tik kad neprižiūrimi, jie tiesiog kankinami, todėl buvo nuspręsta imtis griežčiausių priemonių“, – komentavo Vilniaus VMVT viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis.

Netoli nuo A. A. Kaušakio žirgyno gyvenantis ūkininkas Jaroslavas dar praėjusių metų žiemą pasakojo, kaip šiame ūkyje engiami arkliai, rodė į fermos durų staktas – jos buvo nugraužtos badaujančių žirgų. Kai jis apie tai užsiminė A. A. Kaušakiui, tas juokdamasis atsakė, kad gyvuliams turbūt trūksta druskos.

Pasak Jaroslavo, ne vienas žirgas, ieškodamas vandens, nuskendo, kai įbrido į pelkes, esančias netoli ganyklų.

Kaimynai ne kartą ėjo pas ūkininką į namus. Kartais jis kalbėdavosi gražiuoju, kartais pasiekti trobos nepavykdavo, nes kelią pastodavo dešimtys piktų šunų. O kai kada vyriškis taip susierzindavo, jog atrodydavo, kad visus ims pliekti basliu.

Prašymas padėti žirgams

Viešoji įstaiga „Penkta koja“ kreipėsi į geros valios žmones, prašydami pagalbos

Prisidėti prie žemaitukų gerovės galima, pervedant  pinigus, su paskirtimi ZIRGAMS (už juos bus nupirkti jiems šiuo metu labiausiai reikalingi medikamentai)

Rekvizitai paramai:

LT10 7044 0600 0766 9611 SEB LT49 7300 0101 0620 6608 Swedbank Įmokos paskirtis: ZIRGAMS

Nupirkti bei perduoti mums, jiems skirtas lauktuves. Šiuo metu labiausiai reikalingas daiktų sąrašas:

Panacur milteliai nuo kirminų, penicilino grupės antibiotikai nuo bakterinio užkrėtimo (šių reikia labiausiai įvairia forma – leidžiamų, šeriamų), metabolazės tirpalai į veną, dezinfekcinėss medžiagos TH-4, Septabic ir kt.

Kitą vizitą į žirgyną pas žemaitukus „Penkta koja“ planuoja po savaitės.

Išsamesnė  informacija apie žirgams reikalingas priemones ir kur jas įsigyti arba perduoti – tel. 8 646 33842, Eglė

Taip pat lauktuves žirgams galima palikti  parduotuvėje Kaune adresu Juozapavičiaus pr. 73 ( tel. 8 613 49664).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.