Jaunieji socialdemokratai tranko durimis

Kritika kairiųjų valdžiai ir ėjimas į dešinę užrūstino jaunuosius socialdemokratus. Jie pasitraukė iš Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) gretų, kur buvo daugiau nei du dešimtmečius, rašo "Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 8:28 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:47 AM

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga paaiškino, jog trauktis ją privertė „milžiniškas LiJOT vadovybės atitrūkimas nuo jaunimo problemų ir demonstruojamas atsainus požiūris į jas, sąmoningai ar nesąmoningai formuojama siaura politinio spektro pozicija”.

Jaunieji socialdemokratai taip pat priekaištauja, kad LiJOT tvirtina atstovaujanti visos Lietuvos jaunimui, bet statistikos duomenys rodo, kad nevyriausybinių organizacijų veikloje dalyvauja tik apie 14 proc. šalies jaunimo.

Papiktino vadovės įžvalgos

Kairiųjų jaunimui ypač užkliuvo LiJOT vadovės Loretos Senkutės pozicija dėl dabartinės valdančiosios daugumos sprendimo didinti minimalią mėnesinę algą (MMA) iki 1000 litų.

L. Senkutė praėjusių metų pabaigoje viešai nuogąstavo, kad skubotas valdžios sprendimas gali turėti neigiamos įtakos dirbančiam jaunimui: „Labiausiai tikėtinas scenarijus – jauni žmonės bus atleidžiami iš darbo arba trumpinamos darbo valandos, mažinami etatai.”

„Tai pareiškusi L. Senkutė savo pozicijos nederino su kitais LiJOT nariais. Tai nesuderinama su demokratiniais principais. Be to, jos pareiškimas buvo neteisingas ir nepamatuotas. Kaip rodo naujausi duomenys, šis sprendimas neturėjo jokios įtakos darbo rinkai”, – „Lietuvos rytui” kalbėjo Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos vadovas Ramūnas Burokas.

Draugija netinkama

Jaunieji socialdemokratai nepatenkinti ir tuo, kai LiJOT nare tapo Kovo 11-ąją eitynes sostinės centre rengusi Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga.

Anot R. Buroko, ši organizacija užsiima visuomenės skaldymu, mindo pamatinius demokratijos, laisvės, lygybės principus. Nepaisant to, daugumai LiJOT narių tokia jos veikla neužkliuvo.

„Dėl to mes ir teigiame, kad pastaruoju metu LiJOT dominuoja dešiniosios organizacijos, kurios vadovaujasi laisvosios rinkos ir dešiniųjų filosofijomis. Ši organizacija tapo dešiniųjų politinių pažiūrų platforma ir dėl to mes nematome galimybių toliau dalyvauti jos veikloje”, – priekaištavo jaunasis socialdemokratas.

L. Senkutė buvusių organizacijos narių pretenzijų nekomentavo: „Tai politiniai žaidimai, kurių aš nenoriu žaisti.”

Nederina narių nuomonių

Po Darbo partijos vėliava veikianti jaunimo organizacija „Darbas” irgi priklauso LiJOT, bet jos vadovas Benas Cechanavičius neskubėjo smerkti jos vadovybės ir nežada sekti jaunųjų socialdemokratų pavyzdžiu.

B. Cechanavičius tvirtinimu, savaitgalį vykusi LiJOT asamblėja esą paneigė kolegų nuogąstavimus, kad ši organizacija pasuko dešiniųjų keliu, o balsavimai renkant valdybos narius parodė, jog ji yra vieninga.

Vis dėlto jaunasis „darbietis” taip pat pripažino, kad ne visuomet viešai skelbiama LiJOT vadovybės pozicija atitinka jos narių nuomonę, akivaizdžiai trūksta bendravimo. (LR)

64

Tiek organizacijų priklauso LiJOT. Tarp jų – AIESEC, Ateitininkų federacija, Jaunieji krikščionys demokratai, Jaunieji liberalcentristai, Jaunųjų konservatorių lyga, Lietuvių jaunimo bendrija „Lituanica”, Jaunimo blaivybės federacija „Baltų ainiai”, Jaunųjų federalistų organizacija, Jaunųjų krikščionių sąjunga, Jūrų skautija, Liberalus jaunimas, Maironiečių draugija, Medicinos studentų asociacija, Moksleivių sąjunga, Psichologijos studentų asociacija, Raudonojo Kryžiaus jaunimas, Sakaliukų sąjunga, Šaulių sąjunga, Lietuvos skautija, Tolerantiško jaunimo asociacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.