Kryžių kalne nesiliauja keistuolių savivalė

Turistus iš viso pasaulio traukiantis Kryžių kalnas gali prarasti savo sakralumą ir unikalumą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2013-04-18 23:20, atnaujinta 2018-03-08 01:13

Sovietmečiu partinių ideologų ir ateistų niokojimą atlaikiusiam Kryžių kalnui graso čia savo tvarką įvedinėjantys keistuoliai ir didesnį bei tvirtesnį už kaimyno kryžių čia pastatyti pasišovę tautiečiai.

Prieš pusantrų metų visuomenė buvo šokiruota, kai panevėžietis Alvydas Veberis nugriovė paties prieš dešimtmetį Kryžių kalne pastatytą Marijos skulptūrą, o vietoj jos atvilko dvi į antkapius panašias granitines lentas su jose iškaltais Dešimčia Dievo įsakymų.

Nespėjus nurimti šurmuliui dėl šio savavališko akto, paveldosaugininkus suneramino Kryžių kalne nugriautos Marijos statulos vietoje vėl prasidėjusios statybos. Vogčia naktimis čia triūsę „kūrėjai“ sugebėjo pamūryti postamentą, ant kurio vėl atsirado Marijos skulptūra.

Taisykles reikia griežtinti

Pastaruoju metu į Kryžių kalną pamedituoti užsukančius žmones erzina net iš kelių jo vietų sklindančios radijo transliacijos – į metalines dėžutes radijo imtuvų pridėliojo tokiu būdu religiniu tautiečių švietimu pasirūpinti sumanęs, dažnai į Kryžių kalną atvykstantis ūkininkas iš Pasvalio rajono.

„Egzistuoja taisyklės, ką ir kaip galima statyti savo sklype. O ką jau bekalbėti apie tokią unikalią vietą, kaip Kryžių kalnas“, - portalui lrytas.lt sakė Kryžių kalno priežiūra besirūpinanti Šiaulių rajono Meškuičių seniūnijos seniūnė Jolanta Baškienė.

Pasak J. Baškienės, prieš dešimtmetį priimtos Kryžių kalno lankymo ir priežiūros taisyklės jau nebeatitinka šiandienos.

„Tuomet taisykles kūrusiems žmonėms nekilo minčių, kad kam nors gali šauti į galvą šioje sakralioje vietoje pastoviai transliuoti radijo laidas.

Manau, jog Kryžių kalne turi būti ribojamas didelių medinių kryžių bei primityvių, iš metalinių vamzdžių suvirintų, kryžių statymas. Jau nekalbu apie tai, kad čia turėtų liautis nelegalios įvairių skulptūrų statybos“, - sakė J. Baškienė.

Kryžių kalno apsauga kainavo gyvybę

Ne tik Kryžių kalno priežiūra, bet ir jo apsauga rimtai susirūpinta 1994 metais, kai minint popiežiaus Jono Pauliaus II apsilankymo metines čia iškilo Šventojo tėvo kalnui dovanotas kryžius.

Popiežiaus dovanoto kryžiaus apsaugai buvo įrengtas policijos postas, kuriame naktimis ėmė budėti automatu ginkluotas pareigūnas.

Tokia Kryžių kalno apsauga baigėsi tragiškai – 1995 metų rugsėjo 26-osios naktį buvo nužudytas čia budėjęs policininkas 22 metų Tomas Naumovas.

Iš nušauto pareigūno žudikas pagrobė tarnybinį ginklą - automatą AKS-74 su 30 šovinių dėtuve.

Paaiškėjo, kad Kryžių kalną saugojusį T. Naumovą nušovė prieš pažįstamas merginas iš nužudyto pareigūno atimtu automatu pasipuikuoti sumanęs vyriškis.

Ištyrę žudiko psichiką teismo medicinos ekspertai pripažino jį nepakaltinamu.

Aukas pagrobė su visa aukų dėžute

Po šios tragedijos dar kurį laiką policijos pareigūnų saugoto Kryžių kalno priežiūra, tvarkymas, informacijos skleidimas ir aukų dėžutės administravimas galiausiai buvo patikėtas Šiaulių rajono savivaldybei.

Kryžių kalno priežiūrą vykdančios Meškuičių seniūnijos seniūnė sakė, kad šiukšlių surinkimui bei žolės nupjovimui iš rajono biudžeto kasmet skiriama keliasdešimt tūkstančių litų. Tam atitenka ir Kryžių kalno lankytojų paaukotos lėšos.

Deja, į Kryžių kalne įrengtą aukų dėžutę net kelis kartus kėsinosi ilgapirščiai.

Iš nerūdijančio plieno pagamintos aukų dėžutės dureles vagišiai bandė ir nupjauti ir atlenkti.

Kai seniūnijos darbuotojai aukų dėžutę sustiprino papildomais metalo lakštais, ilgapirščiai suvirinimo aparatu nupjovė dėžutę nuo į pamatą įbetonuoto vamzdžio ir išsivežė ją su visais pinigais.

Norėdami apsisaugoti nuo ilgapirščių Meškuičių seniūnijos darbuotojai nusprendė aukų dėžutę Kryžių kalne palikti tik dieną, o nakčiai ją išvežti į saugią vietą.

Sunaikino savo kūrinį

2011 metų rudenį Kryžių kalną administruojančios seniūnijos darbuotojus ir čia besilankančius žmonės sukrėtė šalia pagrindinio tako stovėjusios Marijos skulptūros dingimas. Paaiškėjo, kad savo paties sukurtą skulptūrą nugriovė panevėžietis labdaros ir paramos fondo „Biblijos studijos“ vadovas Alvydas Veberis.

Ranką prieš savo kūrinį pakėlęs panevėžietis tvirtino taip pasielgęs todėl, kad Marijos skulptūra, jo teigimu, Kryžių kalno lankytojams buvo tapusi stabu – žmonės tikėdamiesi malonių prie skulptūros dėjo raštelius ir pinigus.

Nugriautos skulptūros vietoje A. Veberis sumontavo dvi į antkapius panašias granitines lentas su jose iškaltais iš Senojo testamento paimtais Dešimčia Dievo įsakymų, o ant naujojo postamento iškalė užrašą: „Nesilenk stabams. Nekvailink savęs. Dievą garbink“.

Tokia A. Veberio savivalė papiktino Šiaulių rajono savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėją Sigitą Tauterienę.

„Marijos skulptūra buvo tapusi Kryžių kalno dalimi. Nesupratu, kaip galima be jokio leidimo daryti ką sumanius. Juk Kryžių kalnas - ne sandėlis, iš kurio būtų galima pasidėtą daiktą bet kada pasiimti“, - piktinosi S. Tauterienė.

Statybos vyko naktimis

Apie A. Veberio savivalę buvo pranešta policijai, bet tyrimą pradėję pareigūnai taip ir nerado, už ką panevėžiečiui būtų galimą pareikšti įtarimus.

Nespėjus nurimti aistroms dėl Kryžių kalne nugriautos Marijos statulos ir vietoj jos pastatytų marmuro plokščių, šioje sakralinėje vietoje vėl ėmė dygti neaiškios kilmės statinys.

Pamatai paslaptingam paminklui paslapčiomis buvo mūrijami nakties metu. Po kurio laiko ant paslapčiomis pastatyto postamento atsirado kita Marijos skulptūra.

Tokios savivalės papiktinti Šiaulių rajono savivaldybės kultūros paveldo skyriaus specialistai nusprendė kreiptis į Šiaulių rajono tarybą, kad ši sugriežtintų Kryžių kalno priežiūros taisykles.

Ėmė transliuoti radijo laidas

Kol vyko diskusijos dėl Kryžių kalno taisyklių sugriežtinimo, sakralinėje vietoje ėmė savivaliauti čia iš Pasvalio rajono atvykstantis ūkininkas, kuris nusprendė, kad kalne turėtų sklisti gyvas Dievo žodis.

Į metalines dėžutes radijo imtuvus įdėjęs ūkininkas ėmė jais transliuoti Marijos radijo laidas ir muziką.

Kad šios transliacijos nesibaigtų, dažnai į Kryžių kalną atvykstantis pamaldus vyriškis vis pakeičia radijo imtuvų elementus.

Tokia keistuolio saviveikla labai papiktino tuos, kurie į Kryžių kalną ateidavo norėdami čia pamedituoti tyloje.

Laukia tarybos sprendimo

„Dėl šių radijo transliacijų esame gavę ne vieno žmogaus skundą. Manau, kad jos liausis Šiaulių rajono tarybai sugriežtinus Kryžių kalno lankymo ir priežiūros taisykles.

Naujosios taisyklės turėtų eliminuoti savavališkų statinių galimybę Kryžių kalne. Nesuderinus su seniūnija čia nebus galima statyti ir aukštesnių nei trys metrai kryžių.

Apie savo ketinimus seniūnijai turės pranešti ir geležinius kryžius čia pastatyti panorę žmonės. Kad Kryžių kalno nedarkytų tik primityviai suvirinimo sujungti du vamzdžio galai, bus kreipiamas dėmesys ir į geležinių kryžių meniškumą. Be to, metalinius kryžius bus rekomenduota statyti tam tikroje Kryžių kalno vietoje.

Taip pat bus uždrausta į Kryžių kalną vežti kryžius iš kapų su prie jų prikaltomis mirusiųjų pavardes žyminčiomis lentelėmis.

Kryžių kalnas – ne kapinės, todėl čia draudžiama deginti žvakutes. Pernai per Vėlines nuo savavališkai uždegtų žvakučių čia supleškėjo keliasdešimt medinių kryžių.

Galbūt ateityje Kryžių kalno papėdėje bus įrengta speciali vieta, kur tikintieji galės uždegti ir palikti žvakutę“, - būsimus pokyčius vardino J. Baškienė.

Naująsias Kryžių kalno lankymo ir priežiūros taisykles Šiaulių rajono taryba turėtų patvirtinti gegužės mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.