Įklimpusi Kuršėnų veikėja – nepajudinama

Piktnaudžiavimas, apgaulinga buhalterija, sukčiavimas, pasisavinimas ir dokumentų klastojimas. Tokią įtarimų puokštę Kuršėnų meno mokyklos vadovei Donvinai Savickienei pareiškė prokurorai, bet „tvarkietei” nenukrito nė plaukas.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ("Lietuvos rytas")

Apr 22, 2013, 8:18 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:40 PM

Byla, kurioje įtarimai pareikšti įstaigos vadovei D. Savickienei ir dar šešiems asmenims, netrukus iškeliaus į teismą.

Tačiau prieš pusantrų metų apie rinkliavas, neteisėtai pasididintą darbo krūvį, giminaičių įdarbinimą, nemokamas šeimos narių keliones, mokyklos fonde esančių pinigų naudojimą prabilusiems pedagogams nepalengvėjo.

Mokytojai „Lietuvos rytui” sakė kone kasdien sulaukiantys užslėptų grasinimų, jiems daromas spaudimas dėl duotų parodymų.

„Mums ne kartą buvo užsiminta, kad visi kaltinimai tuoj subliūkš, o mes galėsime belstis į Darbo biržos duris”, – nuoskaudą liejo pedagogai.

Pamalonino giminaites

Tyrimas prasidėjo, kai neapsikentę vadovės savivalės pedagogai 2011 metų rudenį oficialiai kreipėsi į Šiaulių rajono savivaldybės vadovus. Buvo atliktas tyrimas, per kurį savivaldybės kontrolierius konstatavo nemažai įdomybių.

Pasitvirtino, jog direktorė D. Savickienė įdarbino porą giminaičių – savo brolio žmoną Rasą Žironienę ir dukterėčią Živilę Žironaitę. Jos irgi yra partijos „Tvarka ir teisingumas” narės.

D. Savickienė brolienei buvo skyrusi 1200 litų priemoką už neva atliktą papildomą darbininkės ir kiemsargės darbą. Po to jai skirtas 90 proc. priedas, nes „padidėjo darbų apimtis”. Kitos dvi valytojos tokių priedų negaudavo.

Pasitvirtino ir Ž. Žironaitės, su kuria tame pačiame partijos sąraše į Šiaulių rajono tarybą nesėkmingai bandė patekti D. Savickienė, įdarbinimo aplinkybės.

Kuršėnų meno mokyklos direktorė studijuojančią giminaitę puse etato įdarbino 2011 metų vasarį. Bet tikrintojų apklausti darbuotojai dirbančios naujosios kiemsargės tikino nematę.

Pedagogai tikino, kad pirmąkart Ž. Žironaitę pastebėjo darbe po kontrolieriaus vizito.

Į keliones – su šeima

Mokytojai pasakojo, kad darbovietėje nuolat renkami pinigai į mokyklos fondą.

Jame tvarkėsi D. Savickienė, bet ataskaitų kolektyvui neteikė.

Antai mokyklos 45-ajam gimtadieniui buvo renkama po 80 litų, bet niekas neaiškino, kam išleisti pinigai. Buvo pradingusios ir per sukaktį atneštos dovanos. Jos staiga atsirado po savivaldybės kontrolieriaus vizito.

Mokytojai sakė, kad viename susirinkime D. Savickienė esą viešai pasakė, jog rinkliavos pinigais pamaloninami savivaldybės vadovai.

Per patikrinimą pasitvirtino, kad 2011 metų pavasarį į tarptautinį chorų festivalį Čekijoje direktorė vežėsi visą šeimą – abu vaikus ir sutuoktinį. D. Savickienės vaikai keliavo kaip mokyklos auklėtiniai, o už vyro kelionę neteisėtai sumokėta iš mokyklos specialiosios programos lėšų.

Tuo metu moksleiviai ir pedagogai kiekvienas papildomai mokėjo po 300 litų.

Įžvelgė partinę liniją

Savivaldybė gautą tyrimo medžiagą perdavė prokuratūrai.

„D. Savickienei pareikšti įtarimai dėl apgaulingos buhalterijos, sukčiavimo, pasisavinimo, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo. Šioje byloje įtariami dar šeši pavaldiniai, bet jų vaidmuo menkesnis – talkino vadovei”, – sakė Šiaulių apygardos prokuratūros atstovas Martynas Povilaitis.

Apie savivalę prabilę pedagogai tikino, kad antri metai mokykloje tvyro baimė, nes įtarimų prislėgta vadovė nuo pareigų buvo nušalinta tik mėnesiui. „Mums neoficialiai buvo paaiškinta, kad D. Savickienė turi įtakingų užtarėjų savivaldybėje”, – prasitarė mokytojai.

Neseniai mokyklos kolektyvas vėl kreipėsi į rajono merą Algimantą Gaubą, nes įstaigos biudžetas pernai sumažėjo 200 tūkstančių litų, o pedagogai sutiko su mažesniu užmokesčiu. Bet D. Savickienė padidino darbo krūvį.

Kuršėnų meno mokyklos vadovės prašymus padidinti savaitinį darbo krūvį patenkino partijos kolega savivaldybės administracijos direktorius Kęstutis Lukšas.

Pedagogai svarstė, kad gal neatsitiktinai jų darbovietę remontavo bendrovė „Medingė”, kurios akcininkas yra K.Lukšas.

Pavaldinę nubaudė pastaba

Šiaulių rajono meras sakė, kad D. Savickienė neišvengs atsakomybės: „Mes laukiame, kokį sprendimą priims prokuratūra. Nuobaudos skyrimo procedūra yra pradėta, tik laikinai sustabdyta.”

A. Gaubas patikino, kad savivaldybė reikš ir civilinį ieškinį dėl biudžetui padarytos 16 tūkstančių litų žalos.

Savivaldybės administracijos direktorius K. Lukšas pareiškė, kad D. Savickienė yra sustabdžiusi narystę partijoje, be to, ji nubausta: „Aš jai skyriau pastabą.”

Partijos „Tvarka ir teisingumas” Šiaulių rajono lyderis nusistebėjo, kad prisimenama mokyklos renovacija: „Esu švarus, nes tada nedirbau administracijos direktoriumi. Įmonė laimėjo viešąjį konkursą.”

„Aš nieko nekalbėsiu, nes vyksta tyrimas”, – lakoniškai atsakė D. Savickienė, „Lietuvos ryto” paprašyta pakomentuoti prokuratūros pareikštus įtarimus ir mokykloje susidariusią situaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.