Naujas judėjimas spaus šiukšlininkus

Naujas pilietinis judėjimas užsimojo kovoti su šiukšlininkų savivale ir siekti, kad būtų mokama už realiai suteiktas atliekų surinkimo paslaugas.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė („Lietuvos rytas”)

Apr 26, 2013, 9:02 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:21 PM

Alytaus apskrities gyventojai, kelerius metus besibylinėjantys su regioniniu atliekų tvarkymo centru, paskelbė registruojantys pilietinį susivienijimą „Stabdyk savivalę”. Tarp aktyvistų – ir Vilniaus teisininkai, turintys nekilnojamojo turto Dzūkijoje.

Naujasis judėjimas reikalaus, kad savivaldybės atšauktų sprendimus iš gyventojų imti rinkliavą už atliekų tvarkymą pagal patalpų plotą. Bus siekiama, kad sutartys dėl atliekų tvarkymo būtų individualios.

„Susidūrėme su sistema, kuriai kaimo gyventojai po vieną nepajėgūs atsispirti. Šiukšlininkai turi pinigų kvalifikuotiems teisininkams samdyti, o paprasti žmonės yra ne tik mulkinami, bet ir terorizuojami.

Sunkmečio išvarginti kaimiečiai mirtinai bijo varžytynių, o pranešimai apie skolą jiems siunčiami su skolų išieškojimo bendrovės antspaudais”,– aiškino Šaltinėnų avių ūkio savininkas Arnoldas Taujanskas.

Pavyzdžiui, imama rinkliava už šiukšlių dėžę, pastatytą keli kilometrai nuo asmens gyvenamosios vietos. Pareiškiama, jog žmogus yra „priskirtas prie šio šiukšliavežio” ir turi kas mėnesį apmokėti sąskaitas už atliekų išvežimą, nors neturi galimybės ta dėže naudotis.

Pilietinio susivienijimo aktyvistai įsitikinę, kad mokestis už šiukšlių išvežimą – ne rinkliava už suteiktas paslaugas, o paslėptas nekilnojamojo turto mokestis, kurį renka valstybės globojamos privačios bendrovės.

Kovotojai su regioniniais atliekų centrais savo tikslų sieks teisiniais būdais. Tarp jų – ir skundais Europos žmogaus teisių teismui Strasbūre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.