Auklėtojai už ydingą šypseną ir nemetodišką eiseną – bausmė

Su neklusniomis pedagogėmis susikivirčijusi direktorė į vaikų darželį uždraudė atsinešti žaislinius ginklus, auklėtojoms – skaityti vaikiškas knygeles ir vaikščioti „nemetodiška eisena“.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Apr 29, 2013, 7:30 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 2:19 PM

Tylioje Žaliakalnio gatvėje įsikūręs vaikų darželis „Aviliukas“ ūžia kaip piktų bičių avilys. Tik 6 pedagogus ir apskritai nė 20 darbuotojų neturinčioje ikimokyklinio ugdymo įstaigoje įsikūrusios dvi priešiškai nusiteikusios profsąjungos.

Trys auklėtojos, norėdamos apginti savo teises, įsteigė Švietimo darbuotojų profsąjungos organizaciją ir taip sukėlė darželio direktorės Danguolės Jolantos Jodkonės nepasitenkinimą.

Auklėtojos maištininkės skundžiasi nuolat kenčiančios psichologinį direktorės terorą – esą J. D. Jodkonė kimba prie neįtikusių pedagogių net vaikų akivaizdoje.

Teisme – neįprasta byla

Kauno apylinkės teismas aiškinsis, ar vaikų darželio „Aviliukas“ auklėtoja Gražina Savickienė, turinti solidų 30 metų pedagoginį stažą, skleidė šmeižikiškus gandus apie direktorę J. D. Jodkonę, kalbėjo su ja pakeltu tonu, nevykdė įpareigojimų ir taip gadino darželio mikroklimatą.

Visa kebeknė užvirė tada, kai praėjusių metų pabaigoje trys darželio auklėtojos, Sabina Barysienė, Gražina Savickienė ir Gražina Baronienė, įkūrė Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) grupę.

Pirmininke išrinkta S. Barysienė „Laikinajai sostinei“ sakė, jog tokiam žingsniui pastūmėjo faktas, kad per metus net 4 kartus mažėjo auklėtojų atlyginimas.

„Mes dėl to nekaltinome direktorės, supratome, jog atlyginimai mažėjo dėl objektyvių priežasčių. Bet darželio vadovei nepatiko mūsų žingsnis, prasidėjo nuolatinės priekabės dėl smulkmenų, ar iš viso nepagrįsti ir absurdiški kaltinimai, papeikimai“, – vienu balsu tvirtino S. Barysienė, G. Savickienė ir G. Baronienė.

Užsipuolė prie vaikų

Labiausiai nuo direktorės kliuvo ir iki šiol kliūva LŠDPS organizacijos pirmininkei, auklėtojai S. Barysienei. Net vaikų akivaizdoje.

Kartą, kai auklėtoja vedė renginį vaikams, į grupę įsiveržusi D. J. Jodkonė griežtu tonu ėmė kamantinėti S. Barysienę (ištrauka iš garso įrašo): „Ar jums vėl surašyti aktą? Atsakykite, kiek laiko truko jūsų veikla?“

S. Barysienei atsakius, jog ji negalinti suskaičiuoti kiekvienos darbo dienos sekundės, vadovė, girdint vaikams, toliau žėrė priekaištus auklėtojai: „Jūs esate pedagogas, prašau atsakyti į darbo klausimus! Aš jums liepsiu pasitikrinti sveikatą.pas psichologą, nes jums tikrai negerai!“

D. J. Jodkonė dar kažką užsiminė apie šizofreniją.

Į darželį – jokių ginklų!

„Aviliuko“ direktorė, žinoma kaip patyrusi metodininkė, taip pat išsakė griežtą pastabą savo pavaldinei, auklėtojai G. Baronienei, kad jos „eisena nemetodiška“. O S. Barysienei – esą jos šypsena „ydinga“.

Vieno susirinkimo metu D. J. Jodkonė trinko galvas savo pavaldinėms sakydama, kad ji „nepakęs ginklų atsinešimo į darželį“. Iš pradžių buvo neaišku, apie kokius ginklus kalbama. Susidarė įspūdis, jog darželinukai laisvai atsinešdavo pistoletus bei kulkosvaidžius ir pyškindavo, kur pakliūva.

Tik vėliau iš ryškiai metodiškos direktorės kalbos buvo galima suprasti, kad kalbama apie žaislinius šautuvus ir karinius žaidimus.

„Privaloma atsisakyti visokių ginklų, nors ir žaislinių, atsinešimą į darželį, kas lemia smurto protrūkį“, – grėsmingai kalbėjo D. J. Jodkonė. (Kalba netaisyta.)

Pasisakiusi prieš smurto ir ginklų propagandą ikimokyklinėje ugdymo įstaigoje, direktorė čia pat užsipuolė S. Barysienę ir pagrasino papeikimu už tai, kad ši leido vaikui vienam nueiti į grupę ir pasiimti pirštines.

Auklėtojai atsakius, kad vaikas yra klusnus, o ji negalėjusi palikti 15 vaikų lauke be priežiūros, direktorė atrėžė: „Jūs esate pedagogė ir turėjote suorganizuoti!“

Bet kaip auklėtoja turėjo perskelti save į dvi dalis, nepaaiškino.

Dokumento nerodė

Trys profsąjungos narės kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją (VDI) tvirtindamos, jog darželyje neteisingai sudaryti grafikai ir apmokėjimas už darbo laiką.

Grupė dirba 12 valandų per dieną (pagal 0,91 etato tarifą), o gauna atlyginimą už 10 valandų (pagal 0,85 etato tarifą).

Kitaip tariant, pedagogai dvi valandas dirba jaunosios kartos labui už dyką.

Koks buvo VDI atsakymas, „Aviliuko“ kolektyvas ilgai nežinojo, direktorė jo kolektyvui nerodė. Vargu ar patiko jis direktorei, nes inspektoriai darželyje nustatė ne vieną Darbo kodekso pažeidimą.

VDI dokumente pažymėta, jog darželyje yra dvi profsąjungos, bet derinta tik su viena. Lojalia direktorei.

Taip pat rašoma, jog papeikimai auklėtojai G. Savickienei skirti nesilaikant įstatymo nustatytos tvarkos.

Dėl šių papeikimų bylinėjamasi Kauno apylinkės teisme.

„Išdraskysiu gyvatyną!“

Kai teisybės ieškotojų trijulė įsteigė profsąjungą, paaiškėjo, jog darželyje veikia dar viena, Mokytojų profsąjunga. Teoriškai jai priklauso dauguma darželio darbuotojų, palaikančių direktorę, ir ji pati.

Bet praktiškai nėra žinių, kiek narių darželyje vienija ši organizacija.

Žinios nebuvo suteiktos net Kauno miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjui Antanui Bagdonui, kuris atvyko į darželį aiškintis konfliktinės situacijos. Pasakyta, kad tai – „konfidenciali informacija“.

Ant nelojalios auklėtojų trijulės ir toliau pylėsi nemalonės. Viena jų, G. Baronienė, gavo pylos už tai, kad mažametei auklėtinei skaitė vaikišką knygelę.

Pamačiusi tokį idilišką vaizdą, D. J. Jodkonė kažkodėl piktai paklausė: „Ką jūs čia veikiate?“

Auklėtojai atsakius, kad mergaitė paprašė paskaityti knygelę, direktorė pratrūko: „Ruoškis! Tvarkykis! Į mišką eik! Aš išdraskysiu šitą gyvatyną, ne ant tos pataikėte!“

Kaip prisiminė G. Baronienė, mergaitę ši direktorės pykčio scena gerokai išgąsdino.

Nesileido į kalbas

D. J. Jodkonė nebuvo linkusi pasikalbėti su „Laikinąja sostine“ ir pateikti savo versiją dėl to, kas atsakingas už įtemptą mikroklimatą įstaigoje, kurioje ugdomi ikimokyklinukai.

„Dauguma darbuotojų, jų 18, palaiko mano pusę“, – tvirtino „Aviliuko“ direktorė.

Ji teigė, kad tik kelios senbuvės trukdo darželyje įvesti tvarką.

Kai žurnalistai vis dėlto atvyko į darželį, direktorę palaikanti auklėtoja pasakė, jog D. J. Jodkonė išvykusi į savivaldybę, nors, „Laikinosios sostinės“ duomenimis, ji tuo metu buvo darbo vietoje.

„Dinkite iš čia!“ – šaukė žurnalistams auklėtoja girdint vaikams, nors mes pagarbiai stovėjome kitapus tvoros ir nė nebandėme patekti į darželio teritoriją.

Su direktore susitarti nepavyksta

Natalija Laumakienė

Ikimokyklinio ugdymo centrų valdybos narė

„Vaikų darželiuose pasitaiko konfliktų tarp vadovų ir darbuotojų. Negaliu pasakyti, kad jų daugėja. Tačiau tokios padėties, kad reikėtų įsikišti teismui, dar nepamenu.

„Aviliuke“ susiklosčiusi padėtis yra nenormali. Vadovė netoleruoja, kad darbuotojai savo iniciatyva įkūrė profsąjungą, gina savo teises.

Pas mus juk įprasta, kad darbuotojai tyli, bijo prarasti darbą. O čia atsirado kelios drąsuolės, pareikalavusios teisingų vidaus taisyklių, todėl ir kilo konfliktas.

Jį išspręsti galima būtų derybomis, bet direktorė į kompromisus neina.“

Reikia abipusio lankstumo

Antanas

Bagdonas

Kauno miesto švietimo skyriaus vedėjas

„Tokių atvejų kaip „Aviliuke“ ikimokyklinėse įstaigose pasitaiko nedažnai. Nesusipratimai išsprendžiami, bet šiame darželyje jie tęsiasi ilgą laiką.

Buvo sudaryta darbo grupė, bandėme aiškintis padėtį.

Nenoriu atrodyti šališkas, bet man susidarė įspūdis, jog direktorė linkusi daryti nuolaidas. Tačiau S.Barysienė ir ją palaikančios auklėtojos atkakliai laikosi savo.

Kiek išsiaiškinau, dauguma kolektyvo palaiko direktorę. Mes D. J. Jodkonei neturime priekaištų dėl vadybos.

Tačiau jos vadovaujamame darželyje mikroklimatas nėra geras, ir ji už tai atsakinga kaip vadovė, privalo pašalinti įtampą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.