Prieš A. Hitlerio gimtadienį išpaišyti antisemitiniai užrašai piktina tik turistus

Prabėgo jau daugiau nei savaitė, kai ant sostinės Subačiaus gatvėje esančio stulpo kažkoks vandalas nupiešė svastiką, o kelkraštį sudarkė antisemitiniais šūkiais, nukreiptais prieš žydų tautą. Šią vandalų ataką griežtai pasmerkė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Jis teigė, kad tokie sienas ir stulpus marginantys vandalai privalo būti kuo greičiau surasti ir nubausti. 

Prieš savaitę Subačiaus gatvėje užrašyti antisemitiniai šūkiai iki šiol nenuvalyti.<br>J. Stacevičius
Prieš savaitę Subačiaus gatvėje užrašyti antisemitiniai šūkiai iki šiol nenuvalyti.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Reda Cibulskytė

Apr 30, 2013, 5:43 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:51 AM

Nepaisant kilusio didelio pasipiktinimo, žydus žeidžiantys šūkiai tebėra ant stulpų. Nė vienas nenuvalytas.

Pro istorinę vietą praeinantys turistai pasipiktinę žvilgčioja į užrašus, fotografuoja, o savivaldybės valdininkai tik gūžčioja pečiais ir tikina nieko apie tai nežinoję.

„Artimiausiu metu užrašai bus nuvalyti. Užtrukome, nes tiesiog negavome informacijos, kad tokio pobūdžio užrašai atsirado.

Vilniečiai ir miesto svečiai bet kada šią informaciją mums gali suteikti registruodami užklausą. Gavę ją, galėsime operatyviau reaguoti“, - teigė Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Antanas Mikalauskas.

Žydai nežada valyti

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky stebisi, kad Vilniaus savivaldybė teisinasi ir nesiima jokių veiksmų, kad miesto nepuošiantys šūkiai būtų kuo greičiau pašalinti.

„Veiksmų turėtų imtis savivaldybė, juk tai miesto turtas. Apie įvykį policijai buvo pranešta, užfiksuota, todėl institucijos turėtų pasirūpinti, kad žydus įžeidžiantys šūkiai būtų kuo greičiau nuvalyti.

Mes, žinoma, nevalysime. Galbūt tai ir vaikų darbas. Kita vertus, tai miesto turtas, miesto erdvė. Gal savivaldybei atrodo, kad tai puošia miestą?“ - stebisi F. Kukliansky.

Žydų bendruomenės pirmininkė pasakoja, kad panašus atvejis visai neseniai buvo užfiksuotas Šiauliuose - mieste, kur iki šiol tokių incidentų nėra buvę. Panašių atvejų, pasak pašnekovės, pasitaiko, tačiau nedažnai.

Istoriškai skaudi vieta

Prieš savaitę, balandžio 23 dieną, Vilniuje, Subačiaus gatvėje, ant stulpo ir kelkraščių buvo išpaišytos svastikos ir šūkiai „Heil, Hitler“ bei „Juden Raus“.

Užrašai pasirodė netoli žydams istoriškai skaudžių vietų. 1943 metais, kai buvo likviduojamas Vilniaus getas, šiose vietose buvo sprendžiamas žydų likimas. Čia jie buvo skirstomi į tuos, kurie važiuos dirbti į koncentracijos stovyklas, ir tuos, kurie mirs Paneriuose.

Kitoje gatvės pusėje veikė nacių įsteigta darbo stovykla. Joje kalinami žydai, atrinkti po Vilniaus geto likvidavimo, turėjo taisyti įvairius įrenginius.

Pasmerkė išpuolį

Vos tik sužinojęs apie šį vandalizmo aktą užsienio reikalų ministras L. Linkevičius jį pasmerkė.

„Griežtai smerkiu šį vandalizmo aktą, įvykdytą tuo metu, kai Lietuvos Seimo nutarimu pagerbiame Vilniaus geto aukas, kai šiandien Vilniuje rinksimės paminėti 65-ąsias Izraelio valstybės metines.

Šiurpina tai, kad antisemitiniai šūkiai atsirado netoli dviejų žydams skaudžių istorinių vietų. Negalime toleruoti tautinės neapykantos kurstymo demokratiškoje ir visų tautų atstovus gerbiančioje valstybėje.

Kaip Vyriausybės narys kelsiu šį klausimą. Lietuvos Respublikos įstatymais draudžiamų svastikų tepliotojai negali likti nenubausti. Turime siekti, kad tokie niekingi išpuoliai daugiau nepasikartotų“, – sakė L. Linkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.