„Euriukų“ 9-ojo gimtadienio proga kultūros ministras Š. Birutis skaitė pasaką „Devyniabrolė“

„Jūsų gimimo proga Lietuva buvo priimta į Europos Sąjungą", - juokavo kultūros ministras Šarūnas Birutis, trečiadienį sukvietęs į Kultūros ministeriją visus Lietuvos vaikus, gimusius 2004-ųjų gegužės 1-ąją – dieną, kai Lietuva tapo Europos Sąjungos nare. Tokių vaikų Lietuvoje yra 55, švęsti devintojo savo ir Lietuvos „eurogimtadienio“ susirinko per dvidešimt. Ne tik vilniečių, bet ir kauniečių, vilkaviškiečių, šiauliečių su tėčiais, mamomis, močiutėmis, broliais ir seserimis. Gimtadienio šventėje pats ministras jiems pasekė lietuvių liaudies pasaką „Devyniabrolė".

Daugiau nuotraukų (1)

Milda Augulytė

May 1, 2013, 6:04 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 11:03 AM

„Pirmoji „euriukų“ karta yra iš visų Lietuvos kampelių, iš įvairiausią išsilavinimą įgijusių, margiausios turtinės ir socialinės padėties šeimų: vieni iš jų gyvena labai kukliai ir labai toli, kiti - prestižiniuose didmiesčių rajonuose, dar kitų šiemet nebebuvo - jie jau emigravo. Šie vaikai - mūsų visuomenės veidrodis, jų gyvenimas atspindi visos Lietuvos raidą įstojus į Europos Sąjungą“, - sakė Š. Birutis.

Šįkart „euriukų“ - pirmųjų tikrų Lietuvos europiečių – šventė buvo nuspalvinta folkloro spalvomis ir pavadinta „Švenčiu lietuviškai“. Ji surengta kartu su Ateities visuomenės institutu.

Ministras, vilkėdamas tautinį kostiumą - jis pats yra šokęs ir dainavęs Vilniaus universiteto liaudies dainų ir šokių, Kauno „Rasos“ ansambliuose - su vaikais kalbėjo apie Lietuvos kultūrą ir tradicijas, leido jiems „pasimatuoti“ ministro kėdę.

„Ar kieta?“ - klausė vaikų.

„Kieta“, - lingavo galva devynmečiai.

Šventę vedė ir lietuviškas tradicijas pristatė Loreta Sungailienė, televizijos laidų vedėja, folkloro dainininkė, etnomuzikologė. Vaikai ir jų šeimos nariai patyrė, kaip seniau švęsti gimtadieniai, vardynos, buvo ne tik pasveikinti  tokiai šventei tinkamomis tradicinėmis dainomis, bet ir patys šoko, dainavo, muzikavo, varžėsi pūsdami ragus, įsitraukė į smagios polkos su ragučiais siautulį.  Devynmečiams šventę sukurti padėjo Vilniaus Žvėryno gimnazijos folkloro ansamblis „Dolija“.

Šventės pradžios simboliu tapo devynšakis gimtadienio medis, kurį gimtuvininkai papuošė savo darbeliais, ir devynlapis žiedas, kurio žiedlapius suklijavo patys vaikai, prieš tai ant jų parašę, kas yra laimė. Pasirodė, kad devynmečių laimės samprata labai plati. Anot Justo, tai džiaugsmas būti drauge, Liepai laimė - jos šeima, Matui – sportas, Bernardui – sveikata, o Žilvinui – gerai skaičiuoti.

Paragavę lietuviško kulinarinio paveldo patiekalų, gimtuvininkai ir svečiai vaišinosi gimtadienio tortu.

Š. Birutis, nesvarbu, kokias pareigas eitų, jau devynerius metus gegužės pirmąją pasveikina visus tą dieną gimusius Lietuvos vaikus. Anksčiau jie gimtadienį šventė vaikų pramogų centre „Europa“, Keistuolių teatre, Lietuvos vaikų ir moksleivių rūmuose, televizijos bokšte.

Lietuva Europos Sąjungos nare tapo 2004 metų gegužės 1 dieną. Kartu su mūsų šalimi į ES tądien įstojo dar septynios šalys: Latvija, Estija, Lenkija, Čekija, Slovakija, Slovėnija ir Vengrija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.