Iš Garliavos kilęs Čikagos kunigas: „N. Venckienė turėjo eiti iki galo“

Paaiškėjus, kad Seimo narė Neringa Venckienė slapstosi Čikagoje, jos ieškotojų akys nukrypo į šiame Amerikos didmiestyje gyvenantį kunigą iš Garliavos Jaunių Kelpšą. Pats vienos iš Čikagos lietuvių parapijos vadovas sako apie N. Venckienės pabėgimą į Čikagą sužinojęs tik iš žiniasklaidos. Kunigas abejoja, ar Seimo narė kreipsis pagalbos į bažnyčią ir sako nepalaikantis jos sprendimo bėgti iš Lietuvos.

Google street view nuotrauka<br>Čikagos klebonas J. Kelpšas abejoja, ar pabėgelė N. Venckienė kreiptųsi pagalbos į bažnyčią.
Google street view nuotrauka<br>Čikagos klebonas J. Kelpšas abejoja, ar pabėgelė N. Venckienė kreiptųsi pagalbos į bažnyčią.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-05-01 15:27, atnaujinta 2018-03-07 11:11

Tai, kad Seimo narė N. Venckienė gali slėptis pas J. Kelpšą, portalui lrytas.lt pranešė vienas Čikagos lietuvis. Kunigas J. Kelpšas yra kilęs iš Garliavos, su N. Venckiene lankė tą pačią mokyklą, gerai pažįsta ir „Drąsos kelio“ kelio pirmininką buvusį kunigą Joną Varkalą.

Paklaustas, kiek dienų pas jį slepiasi N. Venckienė, kunigas pasiūlė to paklausti pačios Seimo narės ir ruošėsi ją pakviesti prie telefono ragelio. Po akimirkos jis prisipažino, kad taip juokauja.

N. Venckienė turi gerbėjų

„Aš N. Venckienės artimai nepažįstu, neatsimenu jos ir mokykloje, tik kelis kartus mačiau ją parduotuvėje Garliavoje ir kapinėse“, - portalui lrytas.lt pasakojo Čikagoje trylika metų dirbantis kunigas iš Garliavos.

Kunigas pripažino, kad Čikagoje gyvena nemažai lietuvių, palaikančių N. Venckienės partiją, jie kviečia kunigą ir į savo renginius.

„Lietuviai kol kas nieko nekalba. Nieko negirdėjau“, - sakė kunigas.

N. Venckienės elgesio nepateisina

J. Kelpšas gerai pažįsta N. Venckienės bendražygį buvusį kunigą Seimo narį J. Varkalą.

„Savotiškai nustebino, kai jis pradėjo kalbėti apie kažkokią kitą tiesą. Ir N.Venckienė jeigu ji aukojasi, man keista, kad ji kažkur bėgioja. Reikia ginti savo tiesą, ką ji norėjo įrodyti. Žmogus už tiesą turi stovėti iki galo. Visada laikausi nekaltumo prezumpcijos. Tikiu valstybe ir tikiu teisingumu. Kas kaltas - ne man spręsti. Jėzus Kristus ėjo iki galo už savo tiesą, todėl aš jos vietoje niekur nesitraukčiau, eičiau iki galo, tegu mane kala prie kryžiaus, jei tai yra tiesa, aš nepasiduočiau, nesislapstyčiau ir nebėgčiau“, - teigė kunigas.

Kunigas abejoja, ar N. Venckienė kreiptųsi pas jį pagalbos, o jei ir kreiptųsi, priglausti Seimo narės J. Kelpšas negalėtų.

„Pasakyčiau jai tai, ką jums pasakiau. Jeigu tu tiki ta tiesa, paaukojai teisėjos karjerą, eik iki galo. Tegu tave sodina – tiesa išlįs kažkada. Nuo tiesos bėgti nereikia“, - įsitikinęs kunigas.

Pabėgo dar prieš balsavimą

Balandžio aštuntąją dieną, likus dienai iki balsavimo dėl teisinės neliečiamybės Seime, N. Venckienė kartu su sūnumi buvo pastebėta Vokietijos sostinėje Berlyne. Netrukus po to ji lėktuvu išskrido į Čikagą, Jungtines Amerikos Valstijas.

Čikagoje gyvenantys lietuviai visada palaikė D. Kedžio sesers N. Venckienės pusę. Jie ne kartą rengė piketus, protestuodami prieš mergaitės atidavimą mamai, užsakinėjo mišias, rinko pinigus ir vežė juos N. Venckienei.

Prieš trejus metus, kai Kėdainių rajono apylinkės teismas pirmą kartą paskelbė, kad mergaitė turi gyventi su savo mama, Čikagos priemiesčio Lemonto lietuviai visus miestelio pagrindinės gatvės medžius buvo aprišę violetiniais kaspinais.

Pasipriešinimu pareigūnams, piktnaudžiavimu globėjo teisėmis ir kitais nusikaltimais kaltinama N. Venckienė su artimaisiais bendrauja keisdama telefono korteles.

Jos asmeninis telefonas yra išjungtas, o darbinis telefono aparatas – paliktas namuose Garliavoje.

Šaltinių teigimu, jei prokurorai nutartų skelbti N. Venckienės paiešką, teisėsauga galėtų tuoj pat nustatyti tikslią Seimo narės buvimo vietą.

Iš mokyklos paimtas ir į Ameriką išvežtas N. Venckienės sūnus Čikagoje mokyklos kol kas nelanko

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.