Kompiuteriu lietuvių kalbos užduotis sprendė 8 tūkst. moksleivių

Žodis šalo – su nosine ar be? Sakinyje „O, mama!“ kablelį dėtumėt ar ne? Tokius klausimus kompiuterių ekranuose išvydo moksleiviai, kurie dalyvavo konkurse „Švari kalba – švari galva“.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-05-02 17:59, atnaujinta 2018-03-07 09:26

Konkurso misija – pratinti moksleivius prie lietuviškų rašmenų kompiuterio ekrane. „Lietuvių kalba lygiai taip pat gražiai draugauja su kompiuteriu kaip ir anglų kalba. Rašyti lietuviškai neužima daugiau laiko negu angliškai“, - tikino konkursą ne pirmus metus organizuojančios įmonės „Tildė“ informacinės technologijos direktorė Renata Špokienė.

Ji apdovanojo geriausius konkurso dalyvius – po tris moksleivius iš 6-10 klasių.

Antrus metus aktyviausiai dalyvavo Kauno „Vyturio“ katalikiška vidurinė mokykla. Šiemet užduotis sprendė pustrečio šimto šios mokyklos moksleivių.

Mokiniai konkurse „Švari kalba – švari galva“ kompiuteriu sprendė lietuvių kalbos testus – įrašė trūkstamas raides, dėjo kablelius, taisė klaidas. Testą sudarė 25 klausimai.

Į konkursą užsiregistravo virš 12 tūkst. moksleivių. Užduotis sprendė kiek daugiau nei 8 tūkstančiai. Kiekvienoje mokykloje informatikos ir lietuvių kalbos mokytojos kompiuterių klasėse susodindavo mokinius. Skirtingų klasių mokiniai skirtingomis dienomis visi vienu metu gavo užduotis. Buvo fiksuojamas laikas, kiek kiekvienas užtruko.

Iš 6-10 klasių buvo išrinkta po 20 geriausiai ir greičiausiai užduotis atlikusių moksleivių. Antrame konkurso etape Vilniuje atrinktieji 100 moksleivių varžėsi dėl geriausių vardo ir prizų.

Geriausieji 15 buvo apdovanoti įvairiais rėmėjų prizais. „Tildė“ dovanojo savo „Tildės biurą“, Švietimo ir mokslo ministerija – knygas, bloknotus, USB raktus, portalas lrytas.lt ir nacionalinis transliuotojas – knygas, puodelius, rašiklius. Dovanėles skyrė ir Seimas.

Raštingiausius Lietuvos mokinius ir jų lietuvių kalbos mokytojus pasveikino renginio globėja, Seimo pirmininko pavaduotoja, Lituanistikos tradicijų ir paveldo įprasminimo komisijos pirmininkė Irena Degutienė.

Konkursą organizuoja kalbinių technologijų plėtojimu užsiimanti bendrovė „Tilde IT“, Švietimo ir mokslo ministerija ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija.

Konkurso „Švari kalba – švari galva“ idėja kilo 2008 metais „Tildės“ darbuotojams. Radosi vis daugiau kompiuterių, kuriuose nebuvo įdiegta lietuvių kalba. „Reikėjo kažką daryti. Arba primityvinti kalbą ir pritaikyti prie technologijų, arba perkelti kalbą į jas“, - pasakojo R. Špokienė.

Ji su kolegomis pastebėjo, kad mokiniai nebevartoja lietuvių kalbos naudodamiesi kompiuteriu.

„Lietuvių kalba nėra pasenęs dalykas, kaip kai kam dabar atrodo. Ji gali būti tokia pat gyva, patraukli ir kompiuterių vartotojams“, - aiškino moteris.

Konkursas bus skelbiamas ir kitąmet. Jame tikimasi sulaukti dar daugiau dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.