Migracijos tarnybose - neregėta apgultis dėl pasų

Vaizdas - kaip 1993-iaisiais: minios nekantraujančių žmonių, suplukusios skubančios darbuotojos. Visiems reikia naujų asmens dokumentų. Tokia padėtis – daugelio Lietuvos miestų migracijos tarnybose. Šiemet tūkstančiai gyventojų turi pasikeisti asmens dokumentus. Todėl policijos įstaigų migracijos padaliniuose darbuotojai neturi laiko atokvėpiui. Lankytojų srautas šiemet išaugo dėl to, kad baigia galioti prieš 20 metų išduoti pirmieji lietuviški pasai.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Pučėta, Nerijus Povilaitis

May 2, 2013, 4:48 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:36 AM

„Vilniuje per dieną aptarnaujame po daugiau negu 2 tūkst. piliečių, kurie nori gauti naują pasą ir tapatybės kortelę. Srautas iš tiesų didelis, todėl Pasų skyrius dirbs ir šeštadienį, gegužės 4 dieną“, – lrytas.lt sakė Vilniaus apskrities VPK Migracijos valdybos Pasų skyriaus viršininkė Edita Prilepskienė.

Ji prognozuoja, kad apgultis tęsis ne vien per šiuos metus, bet ir pirmąją 2014-ųjų pusę. Didelis lankytojų srautas – ne tik sostinės migracijos tarnybų rūpestis. Tai patvirtina ir Kauno Centro policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis.

Pareigūnas sako, kad ypač daug žmonių pasų poskyrio priimamajame Kęstučio gatvėje būna pirmadieniais: „Eilė nusidriekia iki durų. Ši problema pastebima visuose Kauno komisariatuose. Nieko nepadarysi, toks laikas. Poskyriai dirba visu pajėgumu. Žmonės turi pasikeisti pasus, o tada srautas atslūgs“, – tikisi G. Dirmeikis.

Nepajuto, kaip prabėgo 20 metų

Pasikeisti paso į Migracijos valdybą atėjusi pusamžė vilnietė Jolanta stebėjosi, kiek daug žmonių laukia eilėje. Paėmusi lapelį su numeriu ji skaičiavo, kiek laiko prireiks praleisti priimamajame. „Galbūt kai kurie žmonės paėmė po du numerėlius ir šita eilė nėra tokia didelė? Galbūt čia užsibūsiu trumpiau, negu parašyta ant bilieto?“ – svarstė moteris.

Ji prisimena, kaip prieš 20 metų gavo pirmąjį savo lietuvišką pasą. „Ta akimirka nebuvo kažkuo ypatinga, tiesiog buvo keista rankoje laikyti lietuvišką pasą, jausti, kad esi naujos savo valstybės pilietė. Nuo to laiko labai daug pasikeitė, net keista, kaip greitai laikas prabėgo“, – kalbėjo Jolanta.

Greta jos sėdintis Vytas prisiminė, kad keliaujant su lietuvišku pasu anksčiau būdavo įdomu stebėti užsienio pareigūnų reakcijas ir klausimus, kur yra Lietuva. „Net dabar ne visų ES šalių muitininkai žino, kad Lietuva priklauso Europos Sąjungai“, – sakė vyras.

Pasus pasikeisti šiemet privalo daugiau nei ketvirtadalis Lietuvos gyventojų.

„Prieš 20 metų keitėsi santvarka, Sovietų Sąjunga jau buvo iširusi. Žmonės masiškai gavo pirmuosius Lietuvos pasus“, – primena Pasų skyriaus viršininkė E. Prilepskienė. 

Pataria iš anksto rezervuoti laiką

Pasak pasų poskyrių darbuotojų, šiemet jie sulaukia keturis kartus daugiau prašymų negu pernai. Dar viena lankytojų banga kyla ir dėl to, kad žmonėms reikia pasikeisti 2003 metais išduotas tapatybės korteles, kurios galiojo 10 metų.

Asmens dokumentų išrašymo centrų ir gyventojų registro tarnybų duomenys rodo, kad pasus pasikeisti šiemet tenka beveik pusei milijono žmonių. O kur dar armija žmonių, kurie šiemet paso sulauks pirmą kartą gyvenime. Dėl to Vilniaus migracijos valdyboje teko pailginti darbo dieną, nors darbuotojų skaičius liko toks, kaip anksčiau.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis yra užsiminęs, kad darbuotojai nespėja susidoroti su išaugusiu krūviu. Kai kuriuose skyriuose vis dar trūksta modernios stacionarių ir mobilių biometrinių duomenų registravimo įrangos, kuri visą procesą labai pagreitina.

Darbuotojai pataria neskubėti keisti paso, jeigu šis galioja iki metų pabaigos.

„Sutaupysite laiko, jeigu užsiregistruosite iš anksto internetu arba telefonu. Jums bus rezervuotas tikslus priėmimo laikas ir nereikės gaišti laiko eilėje, – pataria E. Prilepskienė. – Įprastai darbuotojas su lankytoju užtrunka apie 8 minutes, kol viską sutvarko.“ 

Asmens tapatybės kortelę arba Lietuvos Respublikos pasą privalo turėti kiekvienas 16 metų sulaukęs pilietis, gyvenantis Lietuvoje.

Piliečiai, gyvenantys užsienio valstybėse, dėl paso išdavimo ar keitimo turi patys kreiptis į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę, konsulinę įstaigą arba, atvykę į Lietuvą, – į pasirinktą migracijos tarnybą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.