N. Venckienės paslaptį saugo ir pedagogai (atnaujinta)

Dingusi Neringa Venckienė išsivežė ir nepilnametį sūnų. Šis jau mėnesį nelanko mokyklos, tačiau jos direktorius nei ieško moksleivio, nei paaiškina, kodėl to nedaro. „Jis mus supranta ir palaiko”, – apie šį pedagogą yra sakiusi N. Venckienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas”)

May 2, 2013, 10:30 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 10:23 AM

Seimo narės N. Venckienės 13-metis sūnus birželį turėtų baigti septintą Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos klasę, tačiau jei ir toliau nelankys mokyklos, gali būti paliktas mokytis toje pačioje klasėje antrus metus.

„Jis iš Jonučių vidurinės mokyklos moksleivių sąrašų nėra išbrauktas, kitos mokyklos taip pat nelanko. Neaišku, ar vaikas baigs mokymosi programą”, – „Lietuvos rytui” sakė Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo kokybės ir regioninės politikos departamento vyriausioji specialistė Alma Valevičiūtė.

Anot jos, mokyklą lankyti privalo visi vaikai, ne išimtis ir birželį 14-ąjį gimtadienį švęsiantis N. Venckienės sūnus. Kodėl nepilnametis nelanko mokyklos, Jonučių vidurinės mokyklos direktorius Aloyzas Pakolkis atsisako paaiškinti.

Nekalbus jis buvo ir su Švietimo ir mokslo ministerijos atstove. A. Pakolkis tiktai paaiškino A. Valevičiūtei, kad berniuko tėvai jį informavo apie sūnaus išvykimą ir patikino, jog mokyklos nelankymo priežastys bus pateisintos.

„Daugiau informacijos jis nepateikė vadovaudamasis asmens duomenų apsaugos įstatymu”, – kalbėjo A. Valevičiūtė.

Vaiko tėvui gresia byla

Švietimo ir mokslo ministerijos specialistė teigė, kad ministerija ir toliau domėsis, kur yra Venckų sūnus ir kodėl jis nelanko mokyklos.

Jei artimiausiu metu vaikas neatsiras, juo ir jo tėvais bus paraginti pasidomėti ir Vaiko teisių apsaugos tarnybos Kauno rajono skyriaus specialistai.

Informacijos apie sūnaus buvimo vietą neteikiančiam Aidui Venckui tarnyba gali pradėti bylą dėl vaiko nepriežiūros.

Už piktnaudžiavimą tėvų pareigomis Baudžiamasis kodeksas numato laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Leido mergaitei mokytis namie

Garliavos Jonučių vidurinę mokyklą 2011 metais, kai gyveno pas N. Venckienę, lankė ir Laimutės Stankūnaitės duktė.

Gruodžio 16 dieną Kėdainių rajono apylinkės teismui paskelbus, kad mergaitės gyvenamoji vieta nustatoma su L. Stankūnaite, Kedžiai paėmė mergaitę iš mokyklos ir daugiau į ją nebeleido.

Bijodama, kad motina dukters nepasiimtų iš mokyklos, laikinoji globėja nusprendė, jog ją reikia mokyti namuose. Garliavos šeimos klinikos vadovė Asta Šileikienė tada atsisakė N. Venckienei išduoti pažymą, kad vaikui būtų leista mokytis namuose, nes mergaitė buvo visiškai sveika, bet Kauno apygardos teismo teisėjai pagalbos ranką ištiesė Jonučių vidurinės mokyklos direktorius A. Pakolkis.

Jis su N. Venckiene pasirašė sutartį, pagal kurią pirmokė buvo mokoma namuose. Pas mergaitę kartą per savaitę ateidavo jos klasės auklėtoja, patikrindavo, ar vaikas paruošė pamokas, pasakydavo, ką reikia išmokti iki kitos savaitės.

Tada A. Pakolkis aiškino, kad taip pasielgė dėl kitų mokinių ramybės. Esą kai verkiančią mergaitę išsivežė seneliai, stresą patyrė ne tik L. Stankūnaitės duktė, bet ir kiti vaikai.

Mokyklos kėdės – barikadoms

Apie A. Pakolkį N. Venckienė visada atsiliepdavo tik gerai: „Jis mus supranta ir palaiko.” Pats Garliavos Jonučių vidurinės mokyklos direktorius taip pat neslėpė savo paramos su tariamu pedofilų klanu kovojusiai N. Venckienei.

2012-ųjų pavasarį, kai Klonio gatvėje būriavosi teismo sprendimu grąžinti L. Stankūnaitei dukterį nepatenkinti asmenys, A. Pakolkis jiems leido iš mokyklos paimti ir į Kedžių kiemą susivežti senas aktų salės kėdės.

Jomis mergaitės gynėjais save vadinantys veikėjai gegužės 17-ąją, kai antstolė Sonata Vaicekauskienė su pareigūnais atvyko vykdyti teismo sprendimo, buvo užbarikadavę priėjimą prie Kedžių namo.

Pasislėpė Čikagoje?

* Balandžio 8-ąją, likus dienai iki balsavimo dėl teisinės neliečiamybės Seime, N. Venckienė (nuotr.) su sūnumi buvo pastebėta Vokietijos sostinėje Berlyne. Netrukus po to ji lėktuvu išskrido į Čikagą.

* N.Venckienės ieškotojų akys nukrypo į šiame Amerikos didmiestyje gyvenantį kunigą iš Garliavos Jaunių Kelpšą.

* Vienos iš Čikagos lietuvių parapijų vadovas sakė nepalaikantis savo kraštietės sprendimo bėgti iš Lietuvos. * Kad Seimo narė N. Venckienė gali slėptis pas J. Kelpšą, portalui lrytas.lt pranešė vienas Čikagos lietuvis. Kunigas J. Kelpšas su N. Venckiene lankė tą pačią mokyklą, gerai pažįsta ir „Drąsos kelio” pirmininką, buvusį kunigą Joną Varkalą.

* Paklaustas, kiek dienų pas jį slepiasi N. Venckienė, kunigas pasiūlė to paklausti pačios Seimo narės ir ruošėsi ją pakviesti prie telefono ragelio. Po akimirkos jis prisipažino, kad taip juokauja.

* „Aš N. Venckienės artimai nepažįstu, neatsimenu jos ir mokykloje, tik kelis kartus mačiau ją parduotuvėje Garliavoje ir kapinėse”, – portalui lrytas.lt pasakojo Čikagoje 13 metų dirbantis kunigas iš Garliavos.

* Jis pripažino, kad Čikagoje gyvena nemažai lietuvių, palaikančių N. Venckienės partiją.

* Kunigas abejoja, ar N. Venckienė kreiptųsi į jį pagalbos, o jei ir kreiptųsi, priglausti jos negalėtų: „Pasakyčiau jai tai, ką jums pasakiau. Jeigu tu tiki ta tiesa, paaukojai teisėjo karjerą, eik iki galo. Tegul tave sodina – tiesa kada nors išlįs. Nuo tiesos bėgti nereikia.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.