Be generolų nesurinksi ir šiukšlių

„Prašome užtikrinti, kad tą ar tą dieną būtų užregistruoti asmenys, atsakingi už bendradarbiavimą, per visus jūsų kanalus paskleista informacija, pažymėtos užterštos vietos, skirta maišų ir pirštinų, visa tai padalyta savanoriams, nufotografuotos ir nufilmuotos vietos prieš ir po tvarkymosi, surinkti duomenys apie projektą ir perduoti nurodytu adresu.”

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

May 3, 2013, 7:39 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:55 AM

Net devyni griežti paliepimai. Tai ne kokios Prezidentūros ar Vyriausybės dokumentas, o kasmetės visuotinės akcijos „Darom” organizatorių laiškas vienai savivaldybių.

Gavę tokį raštą valdininkai sutriko ir pabandė prieš visuomenininkus protestuoti. Bet čia pat gavo grąžos.

Talkos rengėjų paskirtas „apskrities koordinatorius” mandagiai paaiškino, jog geriau visus nurodymus atlikti laiku – tuomet „Darom” savivaldybę žiniasklaidai galės pristatyti kaip „socialiai atsakingą”. Kitaip sakant, norėsime – jus pagirsime, norėsime – pamurdysime.

Atrodo, jog ši aktuali pavasarinė situacija kvepia ne vien švara ar žibuoklėmis.

Iš tiesų kai kurioms savivaldybėms, ko gero, reikia priminti, jog jų misija – siekti, kad gyventojams gyventi būtų geriau. Todėl pirštą tingintys pajudinti biurokratai puikiai jaučiasi, kol teise kontroliuoti savivaldybės darbą sumano pasinaudoti tik keistuoliai per mėnulio pilnatį.

Kita vertus, aktyvių visuomenininkų ir įpratusių ramiai gyventi valdžios žmonių santykiai ima priminti garsųjį G.Orwello apsakymą. Nugalėjusios savo ūkio šeimininką kiaulės netrukus pastebi, kad jų vadai jau vaikšto dviem kojomis ir miega šeimininko lovoje.

Juk švarinimosi akcijos šaukliai, daugelį piliečių privertę patikėti, kad būtent jie, o ne valdininkai lemia, ar Lietuva gyvens tvarkingiau, jau tapo pirmininkais, direktoriais ar koordinatoriais, kurių laiškai lenkia net profesionalius visų keikiamus biurokratus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.