Lietuvis Dubline tapo karo dėl dėvėtų drabužių auka

Žudiko kulkų Airijos sostinėje Dubline suvarpytas Gintaras Želvys gerai žinomas tiek tarp šios šalies, tiek tarp Lietuvos nusikaltėlių. Įtariama, kad jį pražudė karas dėl dėvėtų drabužių.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Lietuvos rytas”)

May 3, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 8:14 AM

Pasaloje tykojęs nusikaltėlis pradėjo šaudyti, kai 43 metų G. Želvys, pravarde Gincioras, trečiadienį rytą su žmona Edita ėjo gatve.

Prieš kelerius metus Airijoje apsigyvenusį lietuvį kliudė kelios kulkos. Medikai sužeistąjį nuvežė į ligoninę, bet jis jau buvo miręs.

Airijos policija paskelbė ieškanti įvykio vietoje pastebėto automobilio „Audi A3”. Neatmetama, kad su G. Želviu susidorojo lietuviai.

Nuo senų laikų G. Želvys aktyviai bendravo su Kauno Vilijampolės nusikalstamo pasaulio atstovais, buvo minimas keliose vagysčių, plėšimų bylose.

Maždaug prieš 17 metų jis įkliuvo dėl plėšimo ir buvo nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme, kurią atliko Marijampolės pataisos namuose.

Įkalinimo įstaigos durys kauniečiui turėjo netrukus atsidaryti, tačiau tuomet jis įsivėlė į konfliktą su keliais nuteistaisiais, o vėliau sukėlė riaušes.

2002-aisiais Marijampolės pataisos namuose buvo sumuštas vienas aukščiausiai, vadinamųjų „vierchų”, kastai priskiriamas nuteistasis iš Vilniaus.

Jis netrukus išėjo į laisvę, tačiau pataisos namuose likusiems bičiuliams nurodė pamokyti kauniečių „vierchą” G. Želvį. Šis buvo apstumdytas valgykloje.

Kerštaudamas Gincioras kartu su keliais bendražygiais 2002-ųjų spalio 26-ąją surengė riaušes, kuriose dalyvavo apie 300 nuteistųjų, o jų raminti buvo pasiųsta dar daugiau pareigūnų.

Teismas riaušių sumanytoju pripažino G. Želvį ir skyrė jam 6 metų laisvės atėmimo bausmę.

Laisvės atėmimo vietą G. Želviui buvo leista palikti pirma numatyto laiko ir netrukus jis su šeima išvyko į Airiją, tačiau greitai atsidūrė šios šalies policijos pareigūnų taikiklyje.

2006-aisias jis kartu su žmona buvo apkaltinti automobilio vagyste, o po metų atsidūrė už grotų, nes prievartavo turtą iš kito Airijoje gyvenančio lietuvio.

G. Želvį pažinoję žmonės pasakojo, kad pastaraisiais metais jis nėrė į dėvėtų drabužių verslą.

Vyriškis subūrė didelę komandą, kuri rinko drabužius iš vietos gyventojų ir siųsdavo juos į Rytų Europą.

Pajamos dažnai viršydavo lūkesčius, todėl tiek Gincioras, tiek artimiausi jo aplinkos žmonės nepriteklių nejuto.

Pasak šaltinių Airijoje, G. Želviui dirbantys žmonės garsėjo itin agresyviu elgesiu, todėl jų privengdavo net galingiausios išeivių iš Rytų Europos grupuotės.

Kyla grumtynės

* Išeiviai iš Rytų Europos skelbiasi Airijoje renkantys labdarą ir prašo aukoti drabužius, kurie esą atiteks varguoliams.

* Iš tikrųjų geri drabužiai gabenami į sandėlius, o vėliau vilkikais vežami į Lietuvą, Latviją, Lenkiją ar kitas kaimynines šalis ir atsiduria parduotuvių lentynose.

* Sukčių grupuotės Airijoje atkakliai konkuruoja dėl veiklos teritorijos ir įtakos, todėl susirėmimai net naudojant ginklus nėra naujiena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.