Iš dviejų popiežių viešumoje rodysis vienas

To Katalikų bažnyčios istorijoje dar nebuvo: Vatikane vienu metu bus įsikūrę iš karto du pontifikai – vasario mėnesį pasitraukęs popiežius emeritas Benediktas XVI ir popiežius Pranciškus. Bet ar ilgai?

Popiežių emeritą Benediktą XVI (kairėje) „jo tikruosiuose namuose”, Vatikane esančiame Bažnyčios Motinos vienuolyne, šiltai priėmė popiežius Pranciškus.<br>AP nuotr.
Popiežių emeritą Benediktą XVI (kairėje) „jo tikruosiuose namuose”, Vatikane esančiame Bažnyčios Motinos vienuolyne, šiltai priėmė popiežius Pranciškus.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 4, 2013, 10:06 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 7:28 AM

Popiežius emeritas ketvirtadienį, praėjus 2 mėnesiams nuo savo istorinio atsistatydinimo, sraigtasparniu grįžo į Vatikaną gyventi buvusiame vienuolyne – precedento neturintis atvejis, kai naujasis ir buvęs popiežiai abu kartu gyvens šalia mažutėje valstybėje.

86 metų popiežiaus emerito sugrįžimas nebuvo ryškus, beveik niekas jo nepastebėjo.

Buvęs pontifikas Benediktas XVI, kuris per savo paskutinį viešą pasirodymą kovo mėnesį atrodė labai trapios sveikatos, yra pasakęs, kad gyvens „nematomas pasauliui”.

Unikalus sprendimas apgyvendinti beveik šalia vienas kito abu popiežius kai kam sukėlė nuostabą.

Tokio sprendimo kritikai nerimauja, kad Benedikto XVI buvimas netoliese gali apsunkinti Pranciškaus veiklą.

Du mėnesius gyvendamas Kastel Gandolfe popiežius emeritas stengėsi niekaip nepaveikti naujojo popiežiaus rinkimų arba Pranciškaus valdymo pradžios.

Bet nors jis ir toliau siekia neatkreipti į save dėmesio, tai jau vargiai pavyksta.

Iš Kastel Gandolfo netoli Romos sraigtasparniu atskridęs Benediktas XVI jau netgi pramintas šešėliniu popiežiumi. Tokie epitetai popiežiui emeritui lipdomi ir dėl neva silpnos fizinės jo sveikatos, ir dėl psichologinės savijautos.

Anot šaltinių Vatikane, Benediktas XVI jaučia klasikinius depresijos požymius, kai uoliai dirbęs žmogus staiga išeina į pensiją. Popiežius emeritas esą vis dažniau atrodo prastai nusiteikęs, neturi apetito ir prasčiau miega. Net ėmė sklisti gandai, kad Benediktas XVI sunkiai serga ir skaičiuoja paskutines dienas.

Tiesa, Vatikano atstovas Federico Lombardi pareiškė, kad silpna sveikata, turint omenyje Benedikto XVI amžių, yra visiškai normalu.

„Jis nėra jaunas, jėgos jį pamažu palieka.

Bet nėra jokios konkrečios ligos, jis tiesiog yra senas žmogus”, – sakė V.Lombardi. (AP, LR)

Paskutinės dienos – ramybės oazėje

Benediktas XVI persikels į Vatikane esančio Bažnyčios Motinos vienuolyno pastatą – ramybės oazę, turinčią savo daržą ir supamą žydinčių gėlynų, kuri buvo specialiai atnaujinta prieš jam sugrįžtant.

Benediktas planuoja praleisti ten visą likusį gyvenimą, ramiai vykdydamas akademinius tyrimus.

Bažnyčios Motinos vienuolyne Benediktas gyvens su keturiomis namų tvarkytojomis iš vieno pasauliečių religinio ordino, kurios patarnaudavo jam iki šiol, taip pat su asmeniniu sekretoriumi G.Gaensweinu.

Be to, vienas kambarys rezervuotas buvusio pontifiko broliui Georgui Ratzingeriui – jeigu jis nuspręstų kada nors apsilankyti.

Tris aukštus apimančioje modernioje Benedikto XVI buveinėje yra 12 vienuolių celių viršutiniuose aukštuose, o pirmajame – įrengta virtuvė, svetainė, biblioteka ir koplyčia.

Celių interjeras labai paprastas: vienintelė jų puošyba – mediniai kryžiai ir keli paveikslai, vaizduojantys religinio gyvenimo scenas, nurodė Vatikanas.

Benediktas XVI, kuris yra gamtos mėgėjas, savo pensijos dienas galės leisti ir vienuolyno gėlyne, kur auginamos ir dviejų retų veislių – rausvų ‘Beatrice d’Este’ ir baltų ‘Giovanni Paolo II’ – rožės.

Vienuolynas turi daržą, kuriame auginamos paprikos, pomidorai, cukinijos ir kopūstai, o sode dar auga citrinos ir apelsinai.

Šiame vienuolyne visai netoli Šv.Petro bazilikos gyveno benediktinės, klarisės, priklausančios šv.Klaros Asyžietės ir Pranciškaus Asyžiečio įkurtam ordinui, ir seserys vizitietės iš Švč.Mergelės Marijos Apsilankymo ordino.

Minimas buvęs vienuolynas – vienintelis už Vatikano sienų – buvo pastatytas 1992 metais, po to, kai popiežius Jonas Paulius II pareiškė norą sukurti erdvę, kur galėtų gyventi tie, kurie paskiria savo gyvenimą apmąstymams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.