Kauniečių duona augs sostinės širdyje

Viena Kauno kepykla sumanė pasireklamuoti sostinėje, dalį Lukiškių aikštės paversdama rugių lauku. Vėliau, matyt, iš sunokusių grūdų iškeps duoną.

Kol svarstoma, kaip turi atrodyti Lukiškių aikštė, kauniečiai ją užsės rugiais.
Kol svarstoma, kaip turi atrodyti Lukiškių aikštė, kauniečiai ją užsės rugiais.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Lietuvos rytas")

May 5, 2013, 11:28 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 6:19 AM

Kauniečiai duonos kepėjai jau rengiasi sėjai Vilniuje. Netrukus į Lukiškių aikštės pagrindinį gėlyną jie išbers vasarinių rugių sėklas.

Kepykla tikisi, kad netrukus sostinės gyventojai pamatys neįprastą reginį – po kelių savaičių ten, kur žydėjo gėlės, pradės kaltis želmenys.

Kodėl norintys pasireklamuoti duonos kepėjai pasirinko Lukiškių aikštę? Jų žodžiais, tai viena svarbiausių istorinių vietų Vilniuje. Ji iki šiol mena praeities įvykius. Ilgą laiką kėlusi neigiamas asociacijas, šiandieniams vilniečiams ji tampa susitikimų, renginių, poilsio vieta.

Iš tiesų Lukiškės kadaise buvo priemiestis, čia 1863 metais generalgubernatorius Michailas Muravjovas įsakė pastatyti kartuves. Taip pat Lukiškės buvo turgaus aikštė.

Kepyklos generalinis direktorius Mindaugas Snarskis tikino, kad nedidelis rugių laukas Lukiškių aikštėje galėtų tapti ne tik puošmena, bet ir simboliu, kurio reikšmę kiekvienas gali įžvelgti savaip.

Rugiai – tai tautiškumas, tradicijos, atgimimas, jų bangavimas – ramybė, poilsis, įkvėpimas.

„Esame inovatyvūs senųjų tradicijų puoselėtojai ir skatintojai, todėl jau ne pirmą kartą visuomenę kviečiame į visiems pažįstamas žymias vietas pažvelgti kitaip. Prieš porą metų išskirtinai Kaunui sukūrėme pažintinį maršrutą „Džiaugsmo kelias”: kauniečiai bei miesto svečiai vedžiojami po žymias vietas ir pasakojamos jų istorijos.

Šiemet dėl drąsaus projekto – rugių lauko miesto centre kreipėmės ir į Vilniaus savivaldybę. Džiaugiamės, kad projekto idėja sulaukė pritarimo”, – aiškino M.Snarskis.

Kai kuriems vilniečiams kepėjų sumanymas kelia nuostabą – nejaugi jie siekia pademonstruoti, kad duoną gali iškepti ir iš miesto centre, kur oras palyginti užterštas, užaugintų javų?

Vis dėlto projekto autoriai tikisi, kad rugių laukas vilniečiams taps įkvėpimo šaltiniu, o kartu – kiekvienam leis stebėti duonos atsiradimo kelią.

Kauniečiai sėją Lukiškių aikštėje ketino pradėti balandžio 23-iąją, kai buvo švenčiama Jorės šventė. Tačiau dėl vėluojančio pavasario ją teko atidėti.

Tikimasi, kad rugių laukas Lukiškėse banguos iki rugsėjo pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.