Miesto daržininkų bėda – gėrybių vagys

Kokios dar Europos sostinės centre būtų galima pamatyti daržus, o juose – ne tik gėlynus, bet ir daržovių lysves? Šiuo požiūriu Vilnius – išskirtinis miestas. Viena bėda: daržuose užaugusiomis gėrybėmis naudojasi tik jų savininkai, bet ir vagys.

M. Katkaus gatvės senbuvio Jono daržą ir gėlynus pastebi ne tiktai praeiviai, bet ir vagišiai.<br>T. Bauras
M. Katkaus gatvės senbuvio Jono daržą ir gėlynus pastebi ne tiktai praeiviai, bet ir vagišiai.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Birutė Vyšniauskaitė ("Lietuvos rytas")

2013-05-05 19:00, atnaujinta 2018-03-07 05:50

Nuo Tuskulėnų gatvės, esančios Žirmūnų rajono pradžioje, iki Gedimino prospekto pėsčiomis – 15–20 minučių. Tai viena arčiausiai nuo centro esančių miesto dalių.

Atrodytų, miestietiškas gyvenimas turėtų neabejotinai imti viršų, tačiau vos šimtas metrų nuo Tuskulėnų gatvės galima išvysti daržuose šalia savo kuklių medinių namukų triūsiančius vilniečius.

Daržo gėrybes saugo ir šuo

Tuskulėnų gatvės senbuvė Rozalija savo darže kiekvieną pavasarį lysves lauke ir šiltnamyje daržovėmis apsodina jau beveik keturiasdešimt metų.

„Šeimai mano užaugintų daržovių pakanka beveik visai žiemai. Jei metai būna geri, uždera ir braškės”, – darže sutikta pasakojo moteris.

Aplink jos kojas besisukinėjantis šuo įtariai amsėjo ant netikėtai pro medinius vartelius įėjusių svečių.

„Nekreipkite dėmesio, jis nepiktas, nors geras sargas. Jei ne šunys, kažin kaip būtų su tomis mano daržo gėrybėmis”, – mąsliai nutęsė Rozalija.

Pasak vilnietės, pastarieji metai – jau ramesni, o anksčiau, kai netoliese gyveno kelios čigonų šeimos, ridikėlių derliaus ji su šeimyna ne visada sulaukdavo.

„Tiesa, kitoje mūsų namo pusėje irgi gyveno čigonai. Nors patys daržų niekada neaugindavo, į mano lysves nagų nekišdavo. Teisinga, matyt, patarlė, kad čigonai iš savo kiemo ir namų nevagia”, – šyptelėjo Rozalija.

Žvilgsnis krypsta į valkatas

Nedidelėje M. Katkaus gatvelėje, Tuskulėnų vidurinės mokyklos pašonėje, išlikusi buvusio Žirmūnų kaimo dalis – kelios, ko gero, dar prieškarį menančios medinės trobos ir keli jau sovietmečiu statyti namukai.

„Oi, neklauskit, visko būna”, – apie daržo gėrybių vagišius paklaustas skėstelėjo rankomis šioje gatvelėje jau nuo 1961-ųjų privačiame name gyvenantis ponas Jonas.

Jo kiemo gėlynais ir tvarkingais šiltnamiais ir, atrodytų, liniuote išmatuotomis lysvėmis kiekvieną pavasarį ir vasarą žavisi dažnas praeivis.

Šią savaitę vilnietis darže triūsė kasdien, nes jau laikas ir šiltnamiuose, ir lauke sodinti įvairias daržoves.

Bet išsamesnių pasakojimų apie kartais jo ir kaimynų daržuose pagaunamus ilgapirščius Jonas vengė. Klausimas, ar dažnai tenka vaikyti vagis iš savo kiemo, vyrą net šiek tiek išgąsdino.

„Tvarkomės patys. Nors ridikėliai kartais iš po nakties būna akivaizdžiai praretinti, bet užtenka ir patiems”, – lakoniškai atsakė Jonas.

Jis neneigė, kad daržuose apsilanko tie patys vagys, kurie kiekvieną rytą ir vakarą kuičiasi aplinkinių daugiabučių namų šiukšlių konteineriuose.

Naujakuriai žemės nekasa

Prestižinio Žvėryno rajono privačių namų kiemuose taip pat nestinga šiltnamių ir daržovių lysvių.

Šiltomis šios savaitės popietėmis čia buvo galima išvysti daržus ir gėlynus laistančius ne tik Žvėryno senbuvius, bet ir vienuoles, kurios augina gėles bei prieskonines daržoves.

Latvių gatvėje prieš daugiau nei keturiasdešimt metų su tėvais apsigyvenęs Rimas savo kieme šiemet susikonstravo nemenką šiltnamį. Jame jau matyti eilės daigų.

„Į Žvėryną tėvai iš kaimo atsikėlė gyventi, kai aš buvau vaikas. Nuo to laiko ir auginame įvairias daržoves, o šiltnamyje – pomidorų daigus”, – sakė Žvėryno senbuvis.

Pasak Jono, anksčiau daržus šalia augindavo beveik kiekvienas Žvėryne privatų namą turintis vilnietis, tačiau pastaraisiais metais čia kiemai akivaizdžiai pasikeitė.

Vietoj daržų ar šiltnamių už prabangių tvorų galima išvysti gėlynus ir pedantiškai prižiūrimus žolynus.

Mat daugelis Žvėryno senbuvių ar jų palikuonių turėtus namus pardavė, o naujiesiems, dažnai pasiturintiems gyventojams daržai visai nerūpi.

Skundų nedaug

Vilniaus 1-ojo policijos komisariato pareigūnai „Sostinei” teigė, jog jų teritorijoje daržų savininkų yra nemažai, tačiau retas jų skundžiasi dėl vagysčių.

„Greičiausiai savo pajėgomis ginasi nuo vagių, nors vasarą gauname vieną kitą pranešimą apie vagiamus ridikėlius bei kitas daržoves”, – sakė komisariato budėtojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.